Umesto šestospratnice, kulturni centar

Na jednoj od poslednjih sednica grada, izeđu ostalog doneta je odluka o izmeni dela Plana detaljne regulacije centra grada Subotice.  Preciznije, radi se o delu prostora oko Otvorenog univerziteta na kojem se nalazi betonski kostur i parking.

Deo nad kojim će se vršiti promene okružen je ulicama: Znaj Jovina, Partizanska, Celovačka i parkingom ispred Otvorenog univerziteta

.

Do 15.juna 2011. godine na mestu kostura je po planu predviđena izgradnja šestospratnice, namenjene poslovanju, a od 15. juna 2011. godine na prostoro se predviđa kulturni sadržaj.

.

Citat iz Službenog lista Grada Subotice

Definiše se površina za izgradnju javnog objekta namenjenog kulturnim sadržajima, u sklopu koga bi bila multifunkcionalna sala koja bi se koristila za razne vrste projekcija, edukacije, predavanja i sl., kao i prostori namenjeni za funkcionisanje kulturnih organizacija, kulturnih centara i sl., a za koje se utvrðuje opšti interes, uskladu sa posebnim zakonom.

.

Ovakva odluka možda i ne bi bila čudna da prostor na kojem se preko noći radi prenamena pripada gradu, međutim taj prostor je trenutno predmet sudskog spora, a višegodišnja parnica se vodi između grada i kompanije Holteh iz Novog Sada. Ukoliko sud donese presudu u korist Holteha, vlasniku parcele se ovom odlukom obezvređuje plac, jer morate priznati postoji razlika u ceni poslovnog prostora na šest spratova i kulturnog prostora.

.

Da stvar bude još čudnija, grad je pokušao da reši problem sa Holtehom ali sud nije prihvatio predlog vansudskog poravnanja, pa je plan po kome je grad trebao da poruši kostur propao. Tada, pre godinu dana, činilo se da su obe strane spremne da reše problem, međutim očigledno je došlo do zaokreta u odnosima.  Pravi razloz zbog kojeg su čelnici grada, tek tako uradili prenamenu prostora i ponovo ušli u sukob sa Holtehom još uvek ne znamo.

.

Čekajući "Kulturni centar"

.

Ne ulazeći u to da li je na ovom prostoru bolje graditi poslovni ili kulturni centar, ova odluka zabrinjava, jer pokazuje da je svaki plan i svaka odluka promenjiva od danas do sutra. Predlagači ovakve odluke, igrajući se urbanizma, očigledno nisu svesni kakav signal daju investitorima i građanima. Dva primera iz života koja mogu da budu posledica ovakvih odluka:

.

Situacija 1 – Investitor kupi plac na kome je po planu detaljne regulacije predviđena izgradnja zgrade, sa ciljem izgradnje iste. U međuvremnu iz nekih razloga, grad napravi izmenu tog plana i umesto zgrade na placu investitora predvidi park. Investitor automatski gubi uloženi novac, jer mu nekretnina gubi vrednost.

.

Situacija 2 – Mladi bračni par, pre kupovine stana pogleda Plan detaljne regulacije za taj prostor i uoči da je u komšiluku predviđena gradnja obdaništa za decu i prodavnice. Nakon odluke da uzmu stan, jedan od investitora nameri da na toj parceli izgradi zgradu od 24 sprata, za šta mu je potrebna izmena plana. Naravno, para vrti gde burgija neće, urbanisti izmene plan po „volji građana“ i umesto vrtića, mladi bračni par dobije zgradu na 24 sprata.

.

Srodne vesti:

Prokleto subotičko mesto



KOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Neki je lokalac bacio oko na to. Ne rade ovi nista bez podmazivanja. Slucajno nije sigurno.

  2. --- kaže:

    Mislim da sve objasnjavaju komentari iz „otvorenog pisma Miroslava Evetovica „

OSTAVITE KOMENTAR

73 + = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: