Aerodrom “Subotica” dobio status graničnog prelaza za vazdušni saobraćaj

U čast 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, Aeroklub koji nosi njegovo ime, od 25. do 27. septembra na aerodromu u naselju Bikovo kod Subotice održaće takmičenje u preciznom letenju.

Aerodrom u naselju Bikovo, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od Subotice, članovi Aerokluba “Ivan Sarić” već decenijama koriste za sportsko, školsko i trenažno letenje aviona, jedrilica, zmajeva i paraglajding.

RTV

Odnedavno ima još jednu, veoma važnu ulogu. Na rok od 90 dana, dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj, tako da se tu, do 15. novembra, obavljaju carinske i policijske procedure koje su uobičajene prilikom prelaska državne granice.

Prednost ovakvog statusa aerodroma, pre svih, koriste menadžeri i vlasnici stranih kompanija koje posluju u Subotici, a koje za prevoz koriste privatne male avione i helikoptere.

Sada više, zbog pasoške i carinske kontrole, ne moraju najpre da odlaze do aerodroma na Surčinu pa tek onda do onog u Subotici, koji je njihova odabrana destinacija.

To im uveliko skraćuje vreme potrebno za putovanje. Čelni ljudi fabrike “Tatravaginka Bratstvo” tako iz Slovačke stižu za sat vremena, a avio- taksi iz Segedina za svega osam minuta.

“Na zahtev Aerokluba “Ivan Sari”, od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo rešenje o upotrebi aerodroma i u te svrhe. To Subotici, kao gradu koji je u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, donosi mnoge prednosti. Nesumnjivo da ova, nova uloga aerodroma, pogoduje razvoju privrede i turizma. Svakako je to značajna novina koja mnogima može da donese brojne benefite”, kaže Nikola Čičovački, padobranac i sekretar Aerokluba “Ivan Sarić”.

Za ovakav status aerodroma, najzaslužniji je Aeroklub koji s ponosom nosi ime konstruktora aviona i pilota iz Subotice, Ivana Sarića, koji je još 16.oktobra 1910. godine letom iznad gradskog hipodroma ušao u istoriju domaćeg vazduhoplovstva te se spremaju da dostojno obeleže taj jubilej.

“U okviru obeležavanja 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, planirali smo da ove godine održimo četiri takmičenja. Nažalost, dva smo morali da otkažemo zbog pandemije koronavirusa. Ipak, u martu smo održali takmičenje u paraglajdingu, a od 25. do 27. septembra održaćemo takmičenje u preciznom letenju i sletanju aviona na pistu”, kaže Momir Gabrić, pilot i padobranac Aerokluba “Ivan Sarić”.

U čast prvog leta Ivana Sarića, članovi Aerokluba koji nosi njegovo ime, 16. oktobra prirediće filmsko veče na kome će biti prikazan dokumentarac o ovom pioniru domaćeg vazduhoplovstva, a tom prilikom na aerodromu kod Subotice biće postavljen i rad vajarke Vere Gabrić Počuča – reljefna ploča koja je posvećena Ivanu Sariću.

RTVKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Cestitamo na novom statusu i zelim Vam uspesni rad!

 2. Wanna bee avijaticar kaže:

  Odlicno, sad mogu iz Sent Morica mojim privatnim avionom u Suboticu na kafu. Jos samo da ustedim nesto novca za kupovinu i eto mene. Dok ja ne stignem da ustedim potrebnu sumu, verovatno ce aerodrom dobro doci menadzerima i sefovima firmi koje imaju svoje pogone po Malom Bajmoku da se ne cimaju po preopterecenim putevima i ne guzvaju sa kojekakvim paradajz-turistima, gastarbajterima i svercerima po granicnim prelazima.

 3. Bikovčanin kaže:

  Novinari kad lupe… “Aerodrom u naselju Bikovo, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od Subotice…”
  Neće biti baš da je Bikovo severoistočno od Subotice.

 4. Blanik kaže:

  Pozadina priče je malo drugačija.
  Kada je bahatom sinu lokalnog bogataša, bivšeg alko švercera, koji je budzašto kupio nekretnine upropaštenog 29. novembra, trebalo DA poleti sa drugarima na letovanje u Hrvatsku u Pulu rukovodstvo kluba je urgiralo DA se otvori privremeni granični prelaz. DA se sinčić ne bi maltretirao i išao za Beograd DA ga ocarine tamo. E sad, to odobrenje se dobija na 90 dana, pa je ostalo da važi i posle njihovog povratka sa letovanja. I sad mogu još neko vreme i ostali da to iskoriste.
  Poenta priče je DA za nekog običnog građanina ili člana kluba, rukovodstvo se ne bi cimalo. Para vrti gde burgija ne moze !

 5. Simon kaže:

  bilo bi zanimljivo kad bi pogranična policija na ovaj novi granični prelaz dovela službenog kera koji pronalazi narkotike. Svašta bi ker našao kod konobara u aerodromskom kafeu.

 6. Palic kaže:

  Sad da se asvaltira i sredi ajadrom i put do.inace lose izgleda

 7. S.P. kaže:

  Samo Bosancu iz restorana na aerodromu ne traži fiskalni, sve ostalo ima !

 8. punisher kaže:

  Jel to znaci da mozemo za Bec direktno iz Bikova?

 9. Vu kaže:

  @sp za to što bosanac prodaje jedino u kanadi daju fiskalne

 10. Croat kaže:

  Blanik verovatno je istina sto govoris al ja tu ne vidim nikakvu stetu za drzavu i aerodrom . Vidim samo mogucnost ! I kako god je doslo do toga i dalje mislim da je to jedna mala ali dobra stvar.

 11. Feniks kaže:

  Sve pohvale

 12. Naše ime kaže:

  Eve, i ja ću doletim, samo da kupim avinjon, i položim na bikovačkom aerportu, i samo oima da vrcam repom od avinjona, ća vamo, ća tamo

OSTAVITE KOMENTAR