Afrička muzika zadnjeg dana Etnofesta

U prethodnu subotu 21. juna je u sjajnoj atmosferi pod krovovima Velike terase na Paliću završen 11. festival muzike sveta – Etnofest. Ako nam je prvo festivalsko veče u petak donelo uglavnom zvuke Balkana i Panonske nizije (sastavi Paniks i Ethnokor), uz gostovanje Amparo Velasko i njenog La Negra tria, onda nas je završno festivalsko veče vratilo dalekim korenima i divnoj afričkoj muzici.

 

La Negra

La Negra

Prvi nastup u subotu uveče imao je mešoviti marokansko-mađarski sastav Tariqa, čiji nas je osnivač i frontmen, multiinstrumentalista Said Tišiti vodio u svet tradicionalne gnawa muzike berberskih plemena. Izuzetan zvuk tradicionalnih žičanih instrumenata ukršten sa improvizacijama i koloritnim solo deonicama saksofoniste Mihalja Dreša, u pratnji odličnih Ferenca Kovača na violini i trubi, ali i Andraša Halmoša na bubnjevima. Neverovatan susret afričke i tradicionalne mađarske muzike izmamio je brojne aplauze na otvorenoj sceni kraj Palićkog jezera.

 

I onda sledi finale! Na scenu izlaze gosti iz dalekog Belizea, sedmočlani sastav The Garifuna Collective. Njihov prvi nastup u Srbiji i uopšte ovom delu Evrope, odisao je svežinom, poletom i nadasve profesionalnošću izvođenja. Iako dolaze iz Centralne Amerike, njihova je muizka predstavljala pravi amalgam centralnoafričkih, zapadnoafričkih i karibskih muzikčih uticaja, uvezenih tradicionalnim motivima i muzičkim nasleđem Garifuna naroda. U više navrata su tokom nastupa odavali počast i slavu Endi Palasiju, njihovom osnivaču, vođi i mentoru koji je napustio ovaj svet vrlo mlad. Ali misiju promocije njihove zajedničke muzike nose dalje i predstavljaju širom sveta. Stručni krugovi za njih kažu da su sledeće veliko ime world music-a, a publika palićkog Etnofesta je bila oduševljena ovim nastupom, pozivajući umetnike na dva bisa. Veče za uživanje i pamćenje.

 

Sam kraj programa pripao je Bojanu Đorđeviću a.k.a. Rromano Suno, radio producentu koji je iz svoje nepresušne arhive birao najbolju afričku muziku i zvuke planete Zemlje.

 


Onom ko nije bio na ovogodišnjem Etnofestu da po jedanaestu godinu za redom uživa u muzici sveta, ostaje da čeka jun naredne godine i iznenađenja koje priređuju organizatori. A njih će svakako biti, obećavaju organizatori. 

 

Paniks duo

Paniks duo

 

Garfima Collective 3

Garifuna Collective 3

Foto: Nikola LučićKOMENTARI

 1. Etnofest kaže:

  Hvala svima koji su bili na Paliću i ulepšali ovogodišnji festival. Onima koji nisu, preporučujemo da pogledaju ovogodišnje festivalske fotografije, ovde:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.291769291002140.1073741835.150673415111729&type=3
  "lajkujte", "šerujte", "zovite da se priključe"… A mi vas već sada pozivamo na 12. Etnofest, zakazan za treći vikend juna 2015.
  Dobrodošli,
  Etnofest.

 2. ivana kaže:

  wow!

 3. Mia kaže:

  Hvala ETNOFESTU, bilo je fenomenalno!

 4. Susuperhik kaže:

  Ponovo dve nadahnjujuće večeri na Paliću, muzika puna emocija i taj toliko nedostajajući osećaj putovanja, upoznavanja, preplitanja kultura, čulnog i duhovnog uživanja . Ono što objedinjuje ovogodišnje, muzički vrlo različite izvođače sa različitih strana sveta, jeste  toplina u njihovog muzičkog izraza,  lica u publici  i ples, to zaista potvrđuju. Primećujem da se festival svojom 11 godina dugom tradicijom izborio za stalnu publiku koja raste zajeno sa njim,  sa ponosom preporučujem svim ljudima od ukusa da iskuse ETNOFEST!

 5. Luka kaže:

  Ufff, bilo je zaista dobro! I onaj Marokanac sa Mađarima, i prvi dan Subotičani… Odlično! Mislim da je ovo već godnama najbolji muzički festival koji imamo. Svaka čast, samo tako dalje! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR