Agencije za prevaru radnika

Usled krize, nezaposleni često poveruju u obećanja o sjajnim poslovnim prilikama u inostranstvu. Mnogi budu prevareni, a mesečno bude zatvorena bar jedna agencija koja vara radnike, uzimajući im novac. Tražite posao kod proverenih agencija, poručuju u resornom ministarstvu.

 

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i MUP Srbije svakog meseca zatvore bar jednu “fantomsku” agenciju koja vara radnike, uzimajući im novac za radnu vizu, a posao nikada ne pronađe.

 

Građevinci iz zapadne Srbije šest meseci čekaju da neko kazni prevarante koji su prevareni za posao u Rusiji. Ipak, neki od lažnih agenata privedeni su u Priboju, Subotici, Beogradu.

 

Manjak informacija i višak krize navode ljude da poveruju u oglase i obećanja o sjajnim poslovnim prilikama u inostranstvu, umesto da provere ugovore koji im se nude.

 

Saša Pribićević sa sajta prevara.info savetuje da najpre treba ugovor dati nekome da ga rastumači.

 

“U ugovoru proverite da li postoji klauzula gde se kaže da ako vam ne nađu posao, da će vam celokupan iznos koji ste uplatili biti vraćen. Ako ne postoji, tražite da se ubaci”, ističe Pribićević.

 

Ako vam agencija traži da platite unapred, a ništa ne garantuje, to je jasno zvono za uzbunu. Tada je moguće da ne radi legalno.

Ivana Čikarić iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kaže da svaka agencija mora da radi na osnovu načela besplatnosti za nezaposlene.

 

“Agencija je dužna da sa inostranim poslodavcem, kada zaključuje ugovor, zaključi ugovor tako da svoj deo naplaćuje iz bruto zarade radnika, ne iz neto. Na taj način se sprečava da dođe do nekih zloupotreba”, objašnjava Čikarićeva.

 

Da bi se zaštitili od prevara, iz Ministarstva rada i MUP-a Srbije savetuju građanima da ugovore sklapaju samo sa proverenim agencijama.

 

Takvih je za sada 60, a iz Ministarstva rada poručuju da njihova imena možete pronaći ako pogledate sajt ministarstva ili jednostavno pozovete telefonom.

 

RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR