Akcija Cvikcangla

Dvoje aktivsta iz Srbije i Mađarske danas su na Horgošu simbolično presekli žičanu orgadu između dve države kako bi time pozvali na humaniji odnos prema izbeglicama sa Bliskog istoka.
To su uradili osnivači inicijative “No Fences in Europe” (Ne granicama u Evropi) iz Srbije i projekta “El Camino de Balkan”, (Balkanski put) iz Mađarske istakavši time protest protiv podizanja ograda u 21. veku.

zica 1

Akciju su organizovali novinarka i knjizevni prevodilac iz Beograda, osnivač te inicijative na društvenim mrežama Milica Mančić Stojković i novinar i političar iz Budimpešte, Đerđ Kakuk, autor projekta “Balkanski put”.

Mađarska policija je odmah hapsila Kakuka.

Mančić Stojković je rekla Tanjugu da ta ograda mora da se sruši, jer je ona bezbednosno potpuno beskorisna tako da u obe države danas ima više izbeglica nego juče.

“Ograda ne zaustavlja nikoga, ali je snažan simbol podela i straha”, rekla je ona dodavši da je vreme Berlinskog zida i “hladnoratovskih ograda” iza nas.
Prema njenim rečima, nedopustivo je da se u 21. veku podižu zidovi izmedju naroda.

Mančić Stojković je dodala i da je madjarska policija legitimisala Kakuka i da se posle akcije i obraćanje novinarima nije čula s njim.

Cilj akcije, organizovane nekoliko dana nakon tragicne smrti 71 izbeglice u mađarskom kamionu bio je i izražavanje solidarnost između dve zemlje.

Akcija je organizovana i kako bi se od lidera Evropske unije zatražilo da pronadju rešenje za krizu kakvu Evropa nije videla od kraja Drugog svetskog rata.

Žica je prešečena na srpsko-mađarskoj granici, na mestu gde pruga Horgoš-Segedin izlazi iz Srbije i ulazi u Mađarsku.

Ljudi žene i deca iz Sirije Iraka, Avganistana i drugih država u Srbiju ulaze iz Makedonije da bi potom, preko srpsko madjarske granice pokušali da stignu uglavnom do Nemačke, ali i skandinavskih država.

zica 2

zica 3

zica 4

 

Blic

 KOMENTARI

 1. punisher kaže:

  Boze neke ljude stvarno ne treba pustiti na ulice. Jbs demokraciju kad svaka budala ima pravo glasa

 2. bunjevac kaže:

  ma poslati nji dvoje tamo u siriju kad ih toliko vole. pa da vidimo kako ce oni da spasavaju nji….

 3. Rođeni Subotičanin kaže:

  Ovi ne žive na ovoj planeti…Stvarno…

 4. srbenda iz b.topole kaže:

  .Kamo srece da i Srbija ima nekog imalo slicnog ORBANU.. Napred Wiktore i samo cuvaj svoju domovinu… ovaj Srbenda je uz tebe 100%..A ovi lelemudi sto se igraju sa sudbinom svoje drzave .. naka prime ovu .. moram reci … ( bar99%) marvu.. u svoju kucu .. PA CU IH PITATI ZA KOJU GODINU .. KOJU OPCIJU ONDA ZASTUPAJUI……..Evropa pripada beloj ,hriscanskoj rasi.. i Tacka..!!

 5. Daddy kaže:

  Da bog da se gospodja za jednog od nji udala, pa kad vidi kako je za sto se usudila da progovori il u lice da ga pogleda pocne da bije, pokajat ce se glupaca sto je prodala i jedan deo svoje zemlje, naroda i kulture.

OSTAVITE KOMENTAR