Akcija “Put sećanja” u spomen palim Crvenoarmejcima

Iskopom zemlje sa grobova vojnika Crvene armije u Subotici i Zaječaru, danas je nastavljena akcija “Put sećanja”, koju je pokrenulo Ministarstvo odbrane Ruske federacije. U Subotici su čestice zemlje uzete sa Spomen-kompleksa palim Crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Spomen-kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Subotici, jedna je od ukupno 14 lokacija u Srbiji sa kojih će biti uzet grumen zemlje iz vojnih grobnica.

Na tom mestu sahranjeni su pripadnici Crvene armije, koji su poginuli oslobađajući Suboticu od fašizma u Drugom svetskom ratu. Tu njihovu žrtvu nikada ne smemo zaboraviti, naglasio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.

“Presudno je da mi danas napravimo naš sistem vrednosti po kojim se upravljamo i kako se ophodimo prema životu i prema drugima. Pre svega se borimo protiv toga da se povampiri ideologija fašizma i nacizma i mislim da Subotica i Srbija neće dozvoliti da se to desi”, dodao je on.

Akcija “Put sećanja” Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja je pokrenuta u čast 75-te godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, počela je u Zrenjaninu i Novom Bečeju, a nastavljena danas u Subotici i Zaječaru. Ataše Odeljenja za kulturu ambasade Rusije u Srbiji, Denis Kruglov je podsetio na to da će ukupno biti sakupljeno oko 15 hiljada čaura sa zemljom iz celog sveta, kao i kapsule sa vodom sa mesta gde su stradali sovjetski vojnici na ratnim brodovima, i da će sve to biti transportovano u Rusiju.

“I to će biti iskorišćeno tamo u jednom memorijalnom kompleksu, kao i nekoliko miliona slika ruskih vojnika, sovjetskih vojnika, koji su učestvovali i poginuli tokom Drugog svetskog rata. Ovo je velika simbolika danas, da boravimo ovde i želim da izrazim veliku zahvalnost svima, pre svega Gradskim vlastima i vlastima Okruga, kao i našim srpskim prijateljima koji su sačuvali ovde našu istoriju. Želim da se zahvalim što negujete i čuvate našu zajedničku istoriju, istoriju naše zajedničke pobede u ovom velikom ratu”, saopštio je Kruglov.

Akcija Ministarstva odbrane Ruske Federacije „Put sećanja“ u Srbiji se održava uz podršku ambasade Rusije, kao i Vlade i Vojske Srbije.

 

RTV

 

 

 KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Komunizam nikada nije umro.

 2. zozon kaže:

  @Istina
  Ovde nije reč o komunizmu nego o antifašizmu

 3. Mister No kaže:

  Nikada ne treba zaboraviti,šta su pripadnici Crvene Armije radili. 🙂

 4. Mister No kaže:

  Kukala je majka onima koje je oslobodio Staljin i njegova Crvena Armija.

 5. Istina... kaže:

  @zozon

  Nema među njima nikakve razlike osim u jednom – nazivu.

  Primer: U nešto više od dvadeset godina po završetku Drugog rata, između 1945. i 1966. godine, u Zapadnoj Nemačkoj osuđeno je više od 86.000 učesnika u nacističkim zločinima. Istovremeno u Istočnoj (komunističkoj) Nemačkoj nije osuđen nijedan. Naprotiv, zarad “stručnog iskustva” mnoge naciste, posebno gestapovce, komunističke vlasti su oberučke prihvatile i uključile u zloglasni STASI – (Staatssicherheit) – Služba državne bezbednosti a mnogi su utočište na važnim položajima našli i u Najdemokratskijoj državi na svetu.

  @Mister No

  Zato, pretpostavljam, treba zaboraviti šta su radili fašisti/nacisti!? Ili makar prema tim zlodelima lažno imati negativan stav?

  Radili su isto što i njihova sabraća fašisti/nacisti (koji su trajno abolirani da bi nesmetano činili nepočinstva) samo što su “crvenoarmejci” po agitpropu Rusi (nacija koju treba po svaku cenu satanizovati) a nisu, oni su Sovjeti. Sovjeti su anacionalna grupacija a Rusi nacija. Isto “srpske” komuniste (anacionalisti) predstavljaju kao Srbe (nacija) da bi tako, kao vukovi u jagnjećoj koži, lakše radili protiv njih. Moramo da znamo ko je iznad komunizma/fašizma/nacizma, ko ih lažno predstavlja različitim i za šta ih koristi. I ko je u čijoj koži, pod čijom maskom, zbog čega, sa kojom namerom, svrhom i ciljem. Eto, npr. “Putin” “Rus”. Ili “Tito” “Hrvat”.

 6. Opa bato kaže:

  @Mister No
  Ne kenjaj, matere ti, mislićemo da si pametan. Verovatno si mislio da ne treba zaboraviti divljanje fašističkih hordi ovde po Subotici i to pune ČETIRI GODINE!
  Silna zverstva su fašisti radili ovom narodu: gurali pod led, vešali, silovali, palili, ubijali ljude na ulici k’o kerove, eno još uvek se vide rupe od metaka na Gradskoj kući.

  A ti zaboravljaš šta su fašisti radili po Rusiji. Onda ne treba da čudi kada su crvenoarmejci, POBEDNICI, malo opkoračili pokoju snašu na salašu. Tako je to od pamtiveka. Ratnici – pobednici dobiju 3 dana voljno da se malo izduvaju i istresu višak adrenalina i uzmu ratni plen ….

 7. Mister No kaže:

  @ Istina, @Opa bato
  Ne treba zaboraviti fašističke ,i komunističke zločine takođe. Većina evropskih zemalja se u 20.veku našla u sukobu između ove dve totalitarne ideologije. Dobro su prošle zemlje koje su sačuvale neutralnost ( Švedska,Švajcarska ),izabravši sredinu između ove dve kuge 20.veka . Da li Ste čuli za Muzej Terora ( Terror Ház,Teror Musum )? Muzej Terora u Budimpešti je možda jedinstveni muzej ,jer se u istoj zgradi osuđuje komunistički i fašistički teror, i imenuju žrtve istih.Zgrada muzeja je nekada služila za prevaspitavanje neistomišljenika. U istoj zgradi su mučili i ubijali svoje neistomišljenike komunisti i fašisti,u različitom vremenskom periodu. Preporučujem zainteresovanima da posete ovaj muzej,neće se pokajati. Prijatan dan Vam želim.

 8. Opa bato kaže:

  @Mister No
  Slažem da ne treba zaboraviti zločine. Tu si potpuno u pravu i takav stav podržavam. Ali nemoj zaboraviti da si priču započeo sa nepromišljenim i glupim komentarom na tekst o prilično dalekoj prošlosti u kojem je poenta pijetet prema žrtvama.

  Tačno je da je bilo bezbroj ružnih događaja u ljudskoj istoriji koje ne treba da zaboravimo, da nam se ne ponove. Ali to ne znači da treba živeti u prošlosti i stalno podgrevati mržnju kao što rade neki koji su svoju državju stvorili na zločinima i etničkom čišćenju. Tada normalnog života ne može biti. Dovoljna je jedna budala koja će izazivati varnicu sukoba.

  A sukobi nam nisu potrebni. Šta ćeš lepši primer od sadašnjih odnosa između Srbije i Mađarske, a do “juče” smo se ubijali. Jeste, bilo je ružnih stvari, ne treba ih zaboraviti, ali treba misliti na budućnost i graditi prijateljske dobrosusedske odnose da se zlo ne ponovi.

  Razmisli malo o tome pre nego što ubuduće napišeš komentar. Posledica je poznata: jedno zlo uvek priziva drugo i uvek se vraća kao bumerang onome ko ga je započeo

 9. Miki. kaže:

  U početku drugog svetskog rata koalicioni partneri su bili Staljih i Hitler kada su podelili europske interesne zone. O njihovim zverstvima dok su bili u koaliciji mogli bi se štošta napisati. ( Kaćinska šuma 20.000,00 poljskih oficira ubijeno od sovjeta …itd )
  Ali šta se dogodili kada su se drugovi posvađali? Bilo je to mnogo gore za čovečanstvo, a kako je bilo i šta je bilo nakon toga isto dobro znamo…

 10. Mister No kaže:

  @ Opa bato
  Svoj komentar o spomenutim događajima ne smatram glupim i nepromišljenim,samo sam izneo svoje mišljenje. Ja Tvoj stav nisam okarakterisao kao glup,jer drugačije vidim stvari. Mnogi ne odobravaju moj stav,ja njihov takođe. Živimo u ekonomski nestabilnoj državi ali svoj stav możeš da izneseš,to nije podgrevanje mržnje. Posebna je prića što mnogi ovakve stavove doživljavaju lično,često iz simpatija prema određenom taboru. Iznošenje činjenica nije prizivanje zla za one koji ga nisu činili. Hvala Bogu na dobrim odnosima Vučića i Orbana,ali oni zaista nemaju veze sa zulumima komunista i fašista. Čakštoviše,dva premijera otvoreno govore o nedelima i istorijskim nepravdama koje su određeni pripadnici dva naroda činili jedan drugom. Crvena Armija SSSR -a nije isto šta i Ruska ,šta mnogi mešaju . Oficiri Crvene Armije su bili uglavnom Rusi,i ćesto su kažnjavali regrute zbog represalija prema civilima. Kod mog rođaka je bio smešten oficir Crvene Armije (Rus )koji im je donosio namirnice. Većina pripadnika Crvene Armije su bili nepismeni izgladneli jadnici, često Azijati,oni su silovali i pljačkali. Zulumi crnokošuljaša su posebna priča. Jedan simpatizer komunističkih i metoda Crvene Armije je rekao da nema kajgane bez razbijenih jaja. Lepo rečeno zaista. Ne verujem da ovakve krilatice odobravaju oni ,od čijih je jaja pravljena kajgana.

 11. ffilozoff kaže:

  Crvenoarmejci nisu oslobodili SUBOTICU i ginuli za nju…Ginuli su na Batini,zajedno sa SUBOTICANIMA!!! Puno SUBOTICANA je glupo poginulo na Batini..jurisali su na brdo dobro naoruzanih fasista…Eeee onda dolaze sovjeti sa kacusama i KRAJ!!! Uzgred receno-to su bili Ukrajinci i neki kosooki sovjeti…A NANA mi pricala da su zensku decu sakrivali,jer su pijani Rusi silovali!!!

 12. Mister No kaže:

  @ ffilozof
  Crvenoarmejci nisu oslobodili Suboticu,i ja tako znam. Crvenoarmejci i partizani su bez borbi ušli u Suboticu,jer su se fašisti povukli. Na Batini je puno Subotičana i Crvenoarmejaca uludo poginulo ,čuo sam to od starijih Subotičana.

 13. I.S. kaže:

  @Mister No, povukli su se bili iz celog grada osim železničke stanice, gde je još bilo i Mađarskih i Nemačkih vojnika. Tu je i došlo do borbe u kojoj je stradao Jovan Mikić.

 14. Mister No kaže:

  @ I.S.
  Ja tako znam,takođe.

 15. amacak kaže:

  @miki
  taj pakt je bio staljinov potez u trenutku kada su je znao da će do sukoba sa nemačkom doći i da nije spreman za njega. oprezni prvi potez, kao da u šahu počneš sa Sf3. nema tu mnogo mesta za velike moralne i crno-bele izjave. ulazak u poljsku je imao i vojni značaj jer nemci nisu izašli direktno na granice sovjetskog saveza. takođe je od sovjeta smatrana versajskom tvorevinom i delom teritorije carske rusije i u dvadesetim, dok je nemačka bila slaba, smatrana glavnom vojnom pretnjom.

  uostalom, ta ista poljska je učestvovala u komadanju čehoslovačke nedugo pre nego što je i sama bila raskomadana.

  ako se već priča pojedinačnim iskustvima sa crvenom armijom evo još jednog. bili su ukopani oko salaša mog dede, vojnici spavali rovovima, oficiri u jednoj sobi u salašu. disciplinovana jedinica prve linije fronta, nikom nije falila ni dlaka sa glave, nijedno jaje nije nestalo. kad su oni otišli dalje problemi su nastali sa razularenim pozadincima. jedan od njih je bio uhvaćen na delu i streljan na licu mesta pored nekadašnje pruge za baju, negde između halaškog puta i ulice josipa kolumba.

 16. Mecca kaže:

  Da li neko zna za primer da su komunisti, bilo gde u Evropi za vreme ili posle Drugog svetskog rata masovno ubijali žene i decu ? Da su na jednoj teritoriji pohvatali sve žene i decu i da su ih po kratkom postupku likvidirali. Za fašiste postoji bezbroj poznatih primera.
  Nesumnjivo da su komunistički režimi bili represivni i na nečovečne načine se obračunavali sa neistomišljenicima. Međutim, tu represiju ste mogli izbeći priklanjanjem vladajućoj ideologiji i tako sačuvati živu glavu. U zemljama koje pamtimo kao fašističke, osim kao neistomišljenik, stradali ste i kao pripadnik nepodobne nacije i/ili vere. Pripadnici nepodobne nacije ili vere stradali su svi, bez razlike, muškarci, žene, deca, svi.
  Čini mi se da, imajući navedeno u vidu, ipak ne treba staviti znak jednakosti između komunizma i fašizma.

OSTAVITE KOMENTAR