Aktivista za prava radnika osuđen zbog neprijavljivanja prihoda, organizacije platile kaznu

Radnički aktivista iz Subotice Mikloš Nađ Olajoš osuđen je zbog neprijavljivanja prihoda ostvarenih u kampanji za lokalne izbore održane 2012. godine. Zbog toga je njegovo udruženje “Solidarnost” uputilo poziv za pomoć sličnim organizacijama koje su se pozivu odazvale, a kazna plaćena. Nakon svega, Nađ Olajoš poručuje državi da ova pravila primeni na sve.

Nakon četiri decenije sindikalne i borbe za prava radnika, aktivista Mikloš Nađ Olajoš iz Subotice dočekao je da ga osude po tužbi Agencije za borbu protiv korupcije. Zato što pre sedam i po godina, kao nosilac liste, nije podneo Agenciji finansijski izveštaj o prihodima i rashodima u kampanji za lokalne izbore na kojima je Udruženje građana “Solidarnost” učetvovalo.

“Za naše udruženje građana “Solidarnost” iz Subotice je sramotno ukoliko se Srbija opravdava ovakvim presudama da se kod nas vodi borba protiv korupcije, a svi veliki igrači, koji znamo koji su, i šta je urađeno u proteklih trideset godina – protiv njih se ne vodi nikakav postupak i nisu sankcionisani”, kaže aktivista Udruženja građana “Solidarnost” Mikloš Nađ Olajoš.

Sedam i po godina nakon izbora kažnjen je sa trideset i dve hiljade dinara, nakon čega su uputili apel za pomoć, koju su i dobili od sličnih organizacija u regionu, tako da je kazna plaćena.

“Mi smo naš deo uradili i, po nama, sada je na državnim organima da prema svima se vodi istinska borba protiv korupcije, jer ovo nije ono što bi trebalo da bude”, dodaje on.

Na pomenutim izborima su učestvovali sa motivacijom, kako su tada navodili, da se “čuje reč osiromašenih radnika i nezaposlenih koji su bili izbačeni na ulicu iz opljačkanih preduzeća”. Dobili su nešto više od jedan odsto glasova.

 

RTVKOMENTARI

 1. hugo grocijus kaže:

  Kad je neko osudjen za neki, delikt, onda ga je osudilo najmerodavnije telo u jednoj zajednici, sud. Od tog momenta nikakav komentar osudjenog nije aktuelan, niti potreban, niti pozeljan, a ponajmanje da relativizuje svoje radnje ili propuste.. Presuda je zadnje kazivanje o postojanju delikta und vorbei.

 2. Weng kaže:

  Ebiga

 3. (ba)laban kaže:

  @hugo grocijus

  Tvoj komentar bi imao smisla da se sve ovo dešava u nekoj normalnoj državi, što Srbija ni izbliza nije. Selektivna primena zakona je svojstvena samo u ovoj kvazi državi, koja u perspektivi ne pretenduje da liči na neku ozbiljnu tvorevinu… bar ne sa žvalavkom i njegovom bandom nepismenih jadnika.

 4. Mali kurjak kaže:

  Kazu da je za vreme Staljinovih cistki, Lavrentije Berija, Staljinova desna ruka i udarna pesnica, navodno rekao – pokazite mi samo coveka i ja cu naci dovoljno razloga da se podigne optuznica. Izgleda da je i Nadj Olajos po istom pricipu stao pred sud. Borac za radnicka prava. Pazi ti njega sta bi on hteo. Nije ti ovo socijalizam i radnicka drzava. Imas da cutis i da savijes kicmu. O radnicima i njhoim pravima se brine onaj koji ima zadatak da svecano preseca crvrne vrpce pred portirnicama belosvetske srafciger – ihdustrije. A u retkim momentima kada nije zauzet svecanim presecanjem traka, onda kuva sarmu, u tamnom odelu i sa kravatom. U istom onom odelu u kojim ide po ulici i ko zna gde sve, i onda u tom istom odelu raznosi marljivo bakterije i viruse po kuhinji u kojoj se kuva sarma za par stotina zaposlenih. Za presecanja vrpce nije potrebna nikakva HTZ mera. Za kuvanje sarmi je itekako potrebna.

 5. Istina... kaže:

  Povratak Treće Jugoslavije. Za sada na mala vrata.

  Istina smeta, zato je treba ubijati. I cenzurom. Jel’ tako, “slobodni” i “nezavisni” “mediji” bez impresuma?

 6. bac Vranje kaže:

  @ hugo grocijus
  pregazis dete na pesackom, pobegnes sa mesta zlocina i dobijes nanogicu i nakon mesec dana svrljas po Italiji??? O takvom sudstvu pricas???

OSTAVITE KOMENTAR