Alternativa nasilju

Subotica već nekoliko godina nema Sigurnu kuću, ali za to potrebe svakako postoje. Prošle i ove godine u sigurnu kuću u Novom Sadu i Somboru smešteno je po četiri žrtve nasilja u porodici iz Subotice.

 

nasilje-u-porodici-vDirektorka Centra za socijalni rad, Dijana Prčić kaže da je zagovornica i već je predložila nadležnima da Subotica ponovo dobije Sigurnu kuću ili barem Prihvatilište za žrtve. Svakako ide zima i trebaće negde i beskućnici da se smeste. U Subotici, kao i u Novom Sadu se realizuje projekt "Alternativa nasilju" u kome se radi sa nasilnicima kako ne bi ponovili nasilje u porodici. Projekat je predstavljen sudu, policiji, tužilaštvu, nvo sektoru i drugim organima i ustanovama.

 

U Centru za socijalni rad ističu da se za sada prijavilo pet lica koji su zainteresovani da se uključe u tretman.

 

Broj žrtava nasilja u porodici u prvih devet meseci iznosi 53, dok je ukupan broj žrtva nasilja u porodici prošle godine iznosio 65. Prošle godine uglavnom su počinioci bili muškarci njih 48, dok je broj nasilnica iznosio 17. Najveći broj žrtava je ženskog pola, a nasilju su najviše izložena odrasla lica između 56 i 64 godine starosti. Zbog toga bi bilo neophodno da Subotica ponovo ima sigurnu kuću.

 

U Centru za socijalni rad predstavljen je projekat pod nazivom “Uvođenje usluge tretmana počinioca nasilja u partnerskim odnosima kao nove usluge u Novom Sadu i Subotici”. Projekat finansira UNDP i trajaće do decembra 2014.godine. Krajem godine, ili početkom naredne počeće i terapije sa nasilnicima koji će biti podeljeni po grupa. Po Norveškom modelu će se raditi sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici. U realizaciji ovog projekta treba da se uključe tužilaštvo, sud i druge institucije i zbog toga je  i njima održana prezentacija.

 

Alternativa nasilju je program koji se realizuje već u  Nišu, Kragujevcu i Beogradu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR