Ambasadorka Kipra u dvodnevnoj poseti Subotici

Jedina ispravna budućnost i put ka ekonomskoj stabilnosti jeste članstvo u Evropskoj uniji, a Kipar će nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu i dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora 1. juna, izjavila je danas u Subotici ambasadorka Kipra u Srbiji Nafisika Krusti.

Ambasadorka Krusti, koja boravi u dvodnevnoj poseti Subotici, ocenila je nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom da su političke veze i odnosi Kipra i Srbije na veoma visokom nivou, što po njenim rečima potvrđuje i samit predvođen predsednicima dve zemlje za koji je ocenila da je “otvorio prostor za nove, tešnje veze dve zemlje, ne samo na političkom nivou”.

 

Ona je ocenila da u kontekstu političkih odnosa Kipra i Srbije, dominiraju dve značajne teme – Kosovo i Evropa.

 

“Kipar je jedna od pet članica Evropske unije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i u tom smislu mi pružamo veoma snažnu političku podršku Srbiji unutar Evropske unije”, naglasila je ambasadorka Krusti.

 

Ona je dodala da je druga politički značajna tema na relaciji dve zemlje podrška Kipra Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

 

“Ekonomsku stabilnost može da garantuje jedino članstvo u Evropskoj uniji i zbog toga je važno da Srbija dobije datum za početak pregovora, kako bi u perspektivi ostvarila evropsku budućnost, a samim tim i ekonomsku stabilnost i sve ono što se na nju nadograđuje”, smatra ambasadorka Kipra.

 

Ona je u razgovoru sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem i predsednicom Skupštine grada Marijom Kern Šolja prenela iskustva Kipra u pogledu ostvarenja ekonomske, ali i političke stabilnosti, za koju je ocenila da je “dugo manjkala” na ovoj ostrvskoj zemlji, ali da je ostvarena “pod krovom EU”.

 

“Bez obzira na trenutnu ekonomsku krizu i krizu u Evropskoj zoni, smatram i uverena sam da je jedina ispravna budućnost – evropska budućnost, budućnost u Evropskoj uniji” – naglašava ambasadorka Krusti.

 

Unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene, bile su glavne teme njenog današnjeg sastanka sa subotičkim rukovodstvom.

 

Kako je ocenjeno u izjavama zvaničnika, potencijali za saradnju postoje, kako na nivou dve zemlje, tako i na nivou gradova u Srbiji i na Kipru, a njihova dalja realizacija ići će preko privrednih komora.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić predstavio je ambasadorki da je Subotica “multukulturalan grad koji teži interkulturalnosti”, a koji, kao regionalni brend, lokalna samouprava želi da promoviše kroz kandidaturu i eventualno sticanje zvanja “Evropske prestonice kulture 2020. godine”.

 

“Ambasadorki smo predstavili dosadašnje rezultate reindustrijalizacije i podizanja ekonomskih kapaciteta, što je osnova mirnog suživota različitih nacija u gradu, sa ambicijom da u napretku evropskih integracija Subotica postane regionalni lider”, rekao je Dulić.

 

Pre današnjeg sastanka sa gradskim rukovodstvom, ambasadorka je posetila Regionalnu privrednu komoru Subotica, gde su joj predstavljeni privredni potencijali i vođeni razgovori o mogućoj privrednoj saradnji privrednika dve zemlje.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR