Andor Deli novi poslanik Mađarske u Evropskom parlamentu

Andor Deli, pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice AP Vojvodine iz Saveza vojvođanskih Mađara, najverovatnije će biti poslanik u Evropskom parlamentu.

 

andor-deli-vojvodina-gov-rs-jpg_660x330

On se kao predstavnik vojvođanskih Mađara našao na listi vladajuće mađarske partije Fides, koja je na juče završenim izborima za Evropski parlament u Mađarskoj osvojila više od polovine glasova izašlih birača.

 

Podaci Nacionalne izborne kancelarije Mađarske, koje prenosi subotička RTV Panon, sa obrađenih 99,99 odsto glasova pokazuju da je koalicija Fidesa i Hrišćansko-demokratske narodne partije iz mađarske kvote od 21 poslanika osvojila 12 mandata.

 

To znači da je u Evropski parlament ušao Andor Deli koji se nalazio na desetom mestu na listi koja je osvojila 51,49 odsto glasova.

 

Fides je ustupio prolazna mesta za predstavnike Mađara iz Slovačke, Ukrajine, Rumunije i Srbije. Predstavnik iz Transilvanije je na trećem mestu, Ukrajine na devetom, Srbije na desetom mestu, a Slovačke na 21. mestu.

 

"Postupak Mađarske na izborima za EU je situacija bez presedana jer se do sada nije desilo da jedna država uključi svoje delove nacije koji se nalaze izvan njenih granica i da razmišlja u svenacionalnom, u ovom slučaju svemađarskom zastupanju interesa", rekao je nedavno Andor Deli.

 

Glasanje za evropski parlament bilo je omogućeno i u mađarskim predstavništvima van matične zemlje. U Beogradu je juče do 17:30 časova glasalo 27 osoba, a u Subotici 170.

 

Rezultati glasanja se neće sabirati na biralištima već će se otpremiti do Nacionalne izborne Kancelarije u Mađarskoj do četvrtka gde će se rezultati obrađivati.

 

Deli: Veliki uspeh za vojvođanske Mađare i Srbiju

 

Visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Andor Deli, u narednih 5 godina biće poslanik u Evropskom parlamentu. Mesto u tom telu osvojio je kao kandidat koalicije okupljene oko partije Fides, koja je na ovim izborima osvojila više od polovine, od 21 mandata koliko Mađarskoj pripada u Evropskom prarlamentu.

 

U ekskluzivnoj izjavi za Radio Novi Sad, Andor Deli je podsetio na to da je ovo drugi veliki uspeh Fidesa nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora u Mađarskoj.

 

Istovremeno, to je uspeh i za vojvođanske Mađare i za državu Srbiju i korak ka daljem razvoju odnosa dveju vlada i srpskog i mađarskog naroda.

 

„Izuzetna je mogućnost i čast to što su predstavnici mađarskih zajednica izvan granica Mađarske pozvani da učestvuju na ovoj listi i da tako daju svoj doprinos. U tom smislu, ja ću biti reprezent Saveza vojvođanskih Mađara i imaću mogućnost da predstavljam njihove interese u Evropskom parlamentu, a namera mi je da kroz institucije tog tela pratim i pomažem integracione procese Srbije. To je obostrani interes i mađarske vlade, kao i nas u Srbiji, a svakako da je prioritetni interes i zajednice vojvođanskih Mađara da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju”, izjavio je za Radio Novi Sada Andor Deli.

 

On sa optimizmom ulazi u nov period političkog delovanja. Spreman je, kaže, da odgovori izazovima i veruje da ih na polju eventualnih razmimoilaženja u interesima Srbije i Mađarske neće biti.

 

“Ne možemo biti sigurni kakve će situacije biti na dnevnom redu u narednih 5 godina koliko traje mandat evropskih poslanika međutim želim da istaknem da je u poslednjih godinu i po dana došlo do izuzetno velikog razvoja mađarsko srpskih odnosa, pre svega zahvaljujući tome što su prošlog leta predsednici obeju država izrazili svoje poštovanje prema nevinim žrtvama u Čurugu. To je u velikoj meri unapredilo odnose. Kvalitativne promene u odnosima dveju država, svakako će mi olakšati posao, jer nema tabu tema o kojima ne bismo mogli da pričamo, a ta atmosfera će mi sigurno biti od velike pomoći u radu”, istakao je Deli.

 

U Evropskom parlamentu ima 751 poslanik. Mađarskoj pripada21 mesto. Koalicija oko Fidesa, osvojila je 12 mandata, dok je ekstremni desničarski Jobik, koji je odgovoran za nedavni napad na predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, osvojio 3 mandata. Socijalistima su pripala 2 mandata, a preostale su dobili kanditdati zajedničke liste ostalih partija.

 

RTVKOMENTARI

 1. Joška kaže:

  Most nekunk is van kepviselnk az EU parlamentben -ugy hogy hozajuk fordulhatunk – (Fides es Jobbik) ha bantodasunk van Szerbiaban.

 2. Lenin kaže:

  Jóska fiú!Cseszd meg Európát meg a parlamentjüket.Magas ívből tojnak ránk.Csak a drága képviselők húznak majd belőle hasznot,meg persze az előjáróik;mint pl az a köpedék vömöszö pápa.

 3. stormwatch kaže:

   

  Joška:

  Most nekunk is van kepviselnk az EU parlamentben -ugy hogy hozajuk fordulhatunk – (Fides es Jobbik) ha bantodasunk van Szerbiaban.

   

   

  Siguran sam Joska da ce te tu mogucnost koristiti uvek kada vam bude bila potrebna. laugh

 4. Joška kaže:

   

  Lenin:

  Jóska fiú!Cseszd meg Európát meg a parlamentjüket.Magas ívből tojnak ránk.Csak a drága képviselők húznak majd belőle hasznot,meg persze az előjáróik;mint pl az a köpedék vömöszö pápa.

   

   

  Hat a kopedeket lekoptek Bp.-en ,ahogy tudom…

OSTAVITE KOMENTAR