Anja Zec iz Subotice najbolja na Republičkom takmičenju iz veterinarske medicine

Na takmičenju koje je održano proteklog vikenda u Rekovcu, talentovana učenica Hemijsko-tehnološke škole Anja Zec pobedila je u konkureciji 21-og učenika iz isto toliko škola iz Srbije. Prvi dan na Republičkom takmičenju iz veterinarske medicine održana je teoretska provera stručnih znanja, a dan kasnije praktičan rad.

„Praktični deo se sastojao od dva dela. Prvi je davanje subkutano inekcije ovci, a drugi vađenje krvi kod ovce. Bilo je dve komisije, za svaki deo odvojeno, po tri veterinara. Imali smo 20 minuta da uradimo taj naš zadatak i pratili smo tih 20 koraka koje su nam naši mentori, profesori dali. Svako je to uradio, a onda smo uradili drugi deo, koji je bio vađenje krvi i koji je bio malo teži. Uglavnom svi smo to uspeli i ja bih rekla da smo svi zadovoljni”, ističe Anja Zec, maturantkinja na smeru veterinarski tehničar.

Izvor: RTV

Anjin mentor i profesor Milan Kosanović ističe da je presudila prirodna inteligencija njegove učenice, pre svega na samom testu.

„Praktični deo su mahom svi dobro uradili, ali na teoretskoj proveri znanja su bila neka pitanja koja nisu bila uobičajena, nisu bila deo zbirke. Taj test inače sastavljaju profesori sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, tako da su od 38 imali 15 pitanja koja su bila van standarda i tu je njena snalažljivost, njena inteligancija i sve ono što je učila tokom ove četiri godine donelo pobedu”, objašnjava Milan Kosanović, profesor, doktor veterinarske medicine.

Anja je maturant prve generacije veterinarskih tehničara u Hemijsko-tehnološkoj školi, i za nju dileme nema, posle srednje pravac fakultet.

„Ja bih rekla da sam ja ovde već započela svoju karijeru kao veterinarski tehničar i budući, nadam se , veterinar. Nastaviću školovanje u Novom Sadu, na Poljoprivrednom fakultetu – smer veterinarska medicina i na kraju bih da se specijalizujem za nešto, da otvorim svoju ambulantu i da tako nastavim”, dodaje Anja Zec.

Izvor: RTV

Smer veterinarskog tehničara, koji je u školi prvi put otvoren pre četiri godine, i dalje je veoma atraktivan.

„Interesovanje je dobro. Grad je velik, vreme je kućnih ljubimaca, svako ima neku kucu, macu, ribice, tako da su deca u kontaktu sa životinjama i zato nemamo problem sa upisom i verujem da i u budućnosti neće biti problema. I što se tiče kvaliteta učenika, mi smo veoma zadovolni”, kaže profesor Kosanović.

Prema Planu upisa u novoj školskoj godini Hemijsko – tehnološka škola će upisati devet odeljenja prvih razreda. Od tog broja šest na srpskom, a tri na mađarskom nastavnom jeziku.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: