Apoteka Subotica oglasila izdavanje u zakup dvadeset objekata

Na pozivu mogu učestvovati samo preduzeća registrovana za apotekarsku delatnost, izdaje se svih dvadeset objekata “u paketu”, 13 u gradu i 7 u prigradskim mesnim zajednicama i ne može im se menjati namena.

Prema sadašnjoj mreži, to znači da će Apoteka Subotica u svom sastavu zadržati jednu apoteku na teritoriji grada i jednu u nekom od prigradskih naselja.

Početni iznos mesečnog zakupa za sve objekte, sa uračunatim zakupom postojeće opreme, iznosi nešto više od milion dinara bez PDV-a mesečno, dok troškovi korišćenja, održavanja i adaptacije padaju na zakupca. Potencijalni zakupac biće u obavezi da u veoma kratkom roku isplati dvogodišnju mesečnu zakupninu.

Na konkursu mogu da učestvuju apotekarske ustanove sa tradicijom dužom od deset godina, ukupnim poslovnim prihodom u poslednje tri godine većim od pet milijardi dinara, sa najmanje 400 zaposlenih i više od stotinu maloprodajnih objekata na teritoriji Srbije, te da u svom sastavu ima jednu apoteku na teritoriji Subotice.

Takođe, zainteresovani moraju imati sklopljene ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, ne sme se baviti trgovinom na veliko i i mora imati u svom sastavu galensku laboratoriju.

Budući zakupac biće u obavezi da zaposli svo osoblje, izuzev nemedicinskog, gde će biti u obavezi da zadrži osamdeset odsto njih. Svi oni ne smeju biti proglašeni tehnološkim viškom tokom trajanja zakupa. Sa svim radnicima će biti zaključen ugovor o radu na određeno vreme.

Takođe će biti u obavezi da obezbedi pun asortiman lekova u svim apotekama.

Upravo su prazne police i nedostatak lekova naterale gradsku vlast da odustane od modela javno-privatnog partnerstva i da se opredeli za ovaj model.

Kako je za RTV nedavno objasnio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, zbog centralizacije i dugih procesa javnih nabavki državne apoteke ne igraju jednaku tržišnu utakmicu sa privatnim. Marže su niske, tržište nestabilno, a dobavljači diktiraju uslove.

Kako je rekao, problem nije od juče, pa se dug Apoteke Subotica u jednom momentu popeo na više od dve stotine miliona dinara, da bi u poslednjih godinu dana bi smanjen na sadašnjih stotinu šesdeset miliona dinara, dok je lager lekova u magacinima na minumumu. U prevodu – police su poluprazne.

“Ovo je bezizlazna situacija. Apoteka Subotica je postala nerentabilna, ne može da poštuje obaveze prema svojim poveriocima, ne može da izmiruje tekuće obaveze. U pitanju je sedamdeset devet zaposlenih, i ni jedan zaposleni neće ostati na ulici”- ocenio je nedavno Bakić.

Model javno-privatnog partnerstva koji je pokrenut u februaru, ali se od njega odustalo jer je ocenjeno da je taj proces isuviše dug, dok su već na samu najavu toga dobavljači pooštrili uslove pod kojima Apoteci isporučuju lekove.

Konkurs je otvoren do 23.11.2020. godine, a javno nadmetanje će se održati 27.11.2020. godine.

RTVKOMENTARI

  1. afet kaže:

    kako dase prijavimo za zakup?zovem telefon od apotere nejavljase niko ako moze email da napise neko

  2. Biljana kaže:

    Kakva je to sila koja uništava drzavni sektor???Zašto direktor nije uzeo kredit od fonda za razvoj pa pomogao apotekarskoj ustanovi pa polako vracao dug, ovako ce radnici ostati bez posla i na ulici. Privatnici mogu da opstanu a ovi ne mogu…Sramota je do čega su doveli apotekarstvo u Srbiji

OSTAVITE KOMENTAR