Bać Vince, dobar kovač i nezgodan čovik

Čuven po zanatskom umeću, kovač kakog je tražiti tribalo u ono vrime kad je kovača bilo, kad se kovalo na po šest-sedam misti po selu. Kovača je bilo al ku bać Vince, e taki nije bilo. Priznat i poznat al samo po zanatu. Po ćudi ga nije volila valjda ni rođena mater.

Utrkivo se svit ko će dite svoje poslati kod Vince da izuči zanat jel tamo ko je naučjo taj je naučjo, al se borame i namučijo.

kovac

Antun i Klara su rešili da svoja dva blizanca Gabora i Peru pošalju kod Vince da izuču zanat. Počeli su hamaha ku dica čavrgani su bili, prvo su morli doć očistit sve oko kuće ranom zorom pa su tek onda ulazili u radijonicu sa Vincom, šta njim je kazivo to su donosili. Slušali su ga i radili sve pa i čutke odmrvljavali i svinjake čistili ako njim majstor Vince kazo.

Znalo se treviti da ji išćuša ako mu štogod nije bilo po volji, a oni dica nisu smili ništa a ako kažu kod kuće baćo će na nji da su krivi jel nisu slušali majstora. Kako god se okrenilo niko drugi nebi bijo kriv neg šegrti.

Imo je Vince tu niku bolesnu manu da se uvik prsi “ko sam šta sam” i niko ku on.

Durala su ova dvojca blizanaca kod njega već oko dvi godine i jedared  Vince vikne:

„Aeeej! Daj to vamo !“

Pere se sagne i dovati potkovicu. Kako je deran uvatijo tako je vućijo i direktno, Bog da da, pogodi sa tom vrilom gvožđurijom majstor Vincu po srid lica. Krv je oblila Vincu . Priklištijo je očima, i krenijo korak naprid , pa natrag i zabatrgo kako se tijo nasloniti tako je ruku gurnijo u užaren ugalj. Bolno je viknijo.

Dva brata su pritrčala i tila mu pomoć, al je on dobijo niku nadljudsku snagu, od bisa valjda, i krenijo je da udari Peru. Siroma Pere je stojo ku da su ga tute zakovali, majstor je zamanijo i u tim momentu je Gabor dreknijo.

„Neeeee !!! “  U ruki je vidijo Vincinoj kovan nož, kojim je Vince tijo žagniti Peru.

Majstor se nije obaziro, i nevolja je bila neizbežna.

Gabor je spopo velike klište za dovaćanje gvožđa iz vatre i iz dvi ruke kako je zamanijo tako je udarijo majstor Vincu  za vrat.

Stali su dva brata nepomični dok je majstor ležo sa licom u pravu, tekli su minuti dok u kovačnicu nije utrčala snaš Stana, žena Vincina.

Žena se ustrčala i oma zvala kola da nose Vincu doktoru, al nije bilo potribe – nažalost Gabor je neotice nezgodno udarijo Vincu za vrat i ubijo ga tu na licu mista braneći svog brata blizanca.

Renderi su odveli Peru i Gabora, došo je ubrzo i sud. Svidoka se nakupilo fajin koji su izdivanili sudiji ko i šta je bijo Vince, isto je potvrdila i njegova žena. Dva brata su oslobođena krivice, jel pokojni Vince ji je i tuko i mučijo a vamo je nožom krenijo na nedužnog Peru.

Za Vincom je ostala radijonica, koju je njegova žena dala Gaboru i Peri na upravljanje i dalnji gazdašag jel sa pokojnim Vincom nije imala dice.

Tako je njima dvojci osto gazdašag koji su ucigurno zavridili radeći i podnoseći sve i svašta al je ostala i jedna velika biluga i Križ koji su obadvojca nosili kroz cijo život. Jer oni su imali dušu i uvik su kazali da bi bolje bilo da ji je Vince poubijo neg da ga cilog vika nosu oba na duši.

Al što je suđeno to je ne zaobađeno..KOMENTARI

 1. jasso kaže:

  Ovo je slobodan stil pripovidanja ove pripovitke,ovo se zapravo desilo,ali malo drugacije,pomenuti Vince jeste bijo dobar majstor,ali je bijo i velika prznica,koga su puno nji imali na rovasu,a zavrsio je tako sto se u mijani posvadjo sa dva brata i doslo je do bricanja,di je Vince izvuko deblji kraj…

 2. stormwatch kaže:

  Subatica je uvik bila nezgodna, o tome svedoce i ovi nezgodni momcovi shto se ovde skupljaju pa bi ubijali i exterminisali sve – od ljudi koji im se zbog boje koze i porekla ne svidjaju, onih koji se ne slazu za njevim primitvnim razmisljanjima, pa do nas koji ih ne je…. 5% na njihove pretnje, podvale i lazi.

 3. jasso kaže:

  Stormwatch,ne lupetaj gluposti,ovo se nije desilo u varosi,neg u Tavankutu i to daleke 1964 godine,a niko nije bio obojen…

 4. stormwatch kaže:

  @jasso

  E pa bas je i u tome problem gospon jasso, bas je u tome problim. Tad nije bilo izbeglica sa ratom rasturenih podrucija (osim stotina iljada madjara koji su pre samo par godina u to vrime usli u Titovu Jugu i dobili sve servirano pod dupe), ali je opet bilo svadje, zle krvi i gomile mrznje u narodu, porodici, medj prijateljima. Taki ste kaki ste, ko moze nek bega.

OSTAVITE KOMENTAR