Badnje veče u gradu

I ove godine Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ u Subotici i Srpska pravoslavna crkva povodom Božića organizovali su zajedničku seču badnjaka u šumi na Makovoj sedmici.

 

Svi koji su želeli da u ovom učestvuju krenuli su u ranim jutarnjim satima iz porte crkve Vaznesenja gospodnjeg, a zatim se povorka sa nasečenim badnjacima vratila u grad.

 

 U popodnevnim časovima prema božićnim običajima, kroz grad je prošla litija, a nakon kraće šetnje svi koji su želeli da učestvuju u programu okupili su se na trgu u centru grada ispred Gradske kuće.

Picture 005

Osim paljenja badnjaka, svečanost je obogaćena  kulturno-umetničkim programom, u kojem se pevaju  božićne pesme, a učesnici su deca koja pohađaju časove veronauke u školama i ženski hor.

Završetak ove predbožićne proslave je guslarsko veče u SKC „Sveti Sava“.

Picture 007

Picture 006

 

Više fotografija u povezanoj galeriji: https://www.gradsubotica.co.rs/galerije/trg-slobode-badnje-vece/

 

Palenje badnjaka (17)KOMENTARI

 1. stefanbraun kaže:

  sima je dislajkovao garantirano!

 2. jasso kaže:

  prema bozicnim obicajima iako litija prolazi kroz grad,badnjak se iskljucivo pali u portama crkvi ili individualno kod svojih kuca,a nikako na gradskim trgovima….

 3. Petar.SU kaže:

  Kako god. Zelim sretan Bozic svima koji sutra slave. Mir Boziji, Hristos se rodi. Zelim svima puno ljubavi, srece i zdravlja, i da nastavimo da zivimo u miru i slozi, bez obzira ko bio koje nacionalnosti. Jos jednom sretan Bozic svima.

 4. pišta kaže:

  Svim dobrim ljudima koji danas slave Badnje vece, zelim im sve najbolje i neka proslave rodjenje Hristovo u miru i slozi.

 5. Bunjevac kaže:

  Srican Bozic celjadima koji danas slave. MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI !!!

 6. Boni kaže:

   

  jasso: prema bozicnim obicajima iako litija prolazi kroz grad,badnjak se iskljucivo pali u portama crkvi ili individualno kod svojih kuca,a nikako na gradskim trgovima….  

    A Ti se čudiš,ne poznaju oni običaj božiča,pa to smatraju narodnom veseljem.

 7. Vinegar kaže:

  MIR Božiji, HRISTOS se rodi!

 8. Милош kaže:

  Уживам док читам коментаре појединих који не могу да сакрију фрустрацију због чињеница да и Срби у Суботици нешто обележавају.

  Од како се обележава Бадњи дан у центру града није био ни један једини проблем а бројни суграђани других вероисповести долазе да нам се придруже у прославе.

  А Вама којима смета, верујем да спадате у ону групу људи која пре подне мрзи себе а после подне цео свет…

 9. ime kaže:

  Dragi Miloše nije problem u proslavi Badnjeg dana jer on se proslavljao u Subotici decenijama unazad verovali vi ili ne, problem je u načinu na koji se dana čini!! Božić je vreme mira, ljubavi i ne bi trebao da se slavi pucajući iz pištolja, pušaka, bacajući petarde. Naš dragi grad je na momente izgledao kao ratna zona a ne kao mesto gde se slavi rođenje Hristovo, a da nepričamo o pijanim momcima koji su jurcali gradom preko crvenog na semaforima sa spuštenim prozorima urlajući nešto samo njima znano sa zastavama i badnjacima na kolima kao da ih to opunomoćuje da rade što hoće!! Moraćete priznati da to sve nema veze sa Badnjim danom ili možda se tamo otkud ste došli tako slavilo, jer ponavljam u Subotici se decenijama slavi Pravoslavni Božić i nije izmišljen od pre par godina!!! Mir Božiji, Hristos se rodi!

OSTAVITE KOMENTAR