Bajić: Vratite ćirilične natpise u Vukovaru

Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB), stranke bunjevačke nacionalne manjine, saopštio je da SBB najooštrije osuđuje odluku vlasti u Vukovaru da zabrani isticanje ćirilićnih natpisa i time uskrati elementarna ljudska i manjinska prava srpskog naroda u tom gradu.

mirko-bajic-bunjevacki-kulturni-centar

– Živimo u višenacionalnoj sredini u Subotici u kojoj pripadnici hrvatske nacionalne manjine uživaju sva ustavna i zakonska prava, hrvatski je u upotrebi kao službeni jezik, a to osim natpisa podrazumeva i školovanje i druga prava na maternjem jeziku – kaže Bajić.

On je pozivamo sve ustanove hrvatske manjine i DSHV da se oglase i traže promenu odluke vlasti u Vukovaru.

 

BlicKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  U sve se mesa
  x

 2. Fele-Fele kaže:

  Da, Bajiću, hrvatski je jedan od službenih jezika… ali samo na papiru. Ono što vidiš natpise na institucijama to ti je – ako nisi znao ili pak ne znaš čitati – samo kukavičje jaje odnosno srpski nazivi napisani latinicom. A to nije isto! A i sam si kukavičje jaje , jer si se prvo do polovice svoga života podturo kao Hrvat – dok si se za vrijeme Tita zahvaljujući nacionalnom ključu izjašnjavao kao pripadnik tog jugo konstitutivnog naroda. Ili je to možda bilo pod prisilom? Sjeti se miništrovanja u crkvi… svoje vojne knjižice, radne knjižice ako si još tada imao za to hrabrosti… Inače, zapravo, ti si za cijelo to vrijeme bio ‘tvrdi’ asimilirani Hrvat – točnije prefrigani Bunjevac. Novopečeni pripadnik novopečene miloševićevske srbijanske manjine bunjevačke. A da je tome tako, javno si Hrvatima u Vojvodini – pogotovu u Subotici 1995. pakirao kovčege bez imalo grižnje savjesti. Da te podsjetim, bilo je to na sjednici Skupštine Subotica u srpnju mjesecu 1995. Ta morao si svom pravom voždu nečime pridržati skute! Danas ti prozivaš Hrvate i DSHV da se oglase, a još prije nekoliko mjeseci zdušno si tu stranku svim silama gurao pod noge neo četnicima iz SNS-a. I još bespramno tvrdiš kako Hrvati ma gdje bili u Srbiji imaju sva Ustavom zagarantirana prava! Pa gdje su onda Hrvati s popisa stanovništva od 1991.? Približna nedostajuća brojka kreće se oko 240.000! Glatko su pitanje hrvatske nacije tijekom ovih godina riješile ‘čiče’ – tijekom tog vremena nisam čuo tvoj vapaj o tome!

 3. rax kaže:

  sta se ovaj bunjevac misa u hrvatsko-srpske nesuglasice? retko veliki ********!

 4. grigdi kaže:

  Ljudi, pa on mora da se mesa u politiku jedne zemlje koja je u EU zato sto on sam ima hrvatsko drzavljanstvo, normalno da ga interesuje sta se tamo desava.

 5. eu ze bio kaže:

  ko je ovaj brkati cika ?

 6. Drago kaže:

  @fele fele , nisi ti kriv ,geni su cudo . Ovakva prava, kakva Hrvati imaju u Srbiji nemaju ni u samoj Hrvatskoj tvorevini .Nije nista cudno to sto su ukinuli cirilicu ,nije zato sto su prava i obaveze prema manjinama i izmedju ostalog i njihovom pismu OBAVEZA DRZAVA. Dali je Hrvatska drzava !?!?. Svako moze da pogleda svojim ocima vesti na Hrvatskom jeziku ,natpise na Hrvatskom i drugim jezicima sirom Vojvodine . Osnovni problem Hrvatskog ekspanzionizma i extremizma u Srbiji je nedostatak ljudstva, pa na svaki moguci nacin svojataju (Paveliceva ideologija NDH) druge narode , pogotovu Bunjevce.

 7. Aleksa kaže:

  Drago

  Stvarno ne zelim da u Vas komentar ulazim sa politicke strane. Natpisi sirom Vojvodine, pa i u samom Beogradu nisu na hrvatskom jeziku nego na latinici.
  Pogledajte internetske strane beogradskih dnevnih novina, latinica a ne hrvatski jezik.Isto teletekst RTS.
  Prema tome, nemojmo brkati latinicu i hrvatski jezik.
  Za cirilicu u Hrvatskoj je nadlezna hrvatska drzava i sigurno ce je resiti, nema potrebe da se nasi, nekada Hrvati a sada Bunjevci u to mesaju.
  I malo da odemo u istoriju. U Subotici je vladalo pravilo – ukoliko je predsednik Skupstine opstine bio jedne narodnosti,dva potpredsednika su bili druge dve narodnosti. Pa tako, Kasa Jozef je bio predsednik, a jedan potpredsednik, iz srpskog naroda Sujica Ilija, a drugi ponosni predstavnik hrvatskog naroda Bajic Mirko. I tu bi stavio tacku.

 8. stormwatch kaže:

  Ja bih drage diskutante podsetio samo da su Hrvati proteravani iz Vojvodine na daleko perfidniji nacin od onoga kako su Srbi proterani iz hrvatske i da ni jedna ni druga zemlja nemaju veze ni sa sobom ni sa realnoscu. U hrvatskoj se slavi zlocin na dan Oluje, a u Srbiji se oni koji su cinili iste zlocine nagradjuju pemzijama, medijskim prostorima i ugodnim zivotom reda par miliona Eura.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: