Balerine, glumice ili folklorni igrači?

Počela je nova školska godina a sa njom i nove nastavne i vannastavne aktivnosti. Većina dece tada počinje da se bavi i nekim sportom i to pretežno onim koji je zastupljen najviše u sredini u kojoj žive. Međutim, Kulturni centar Arija, koji je osnovan pre godinu dana, nudi mogućnost da deca kroz zabavu i igru nauče nešto novo o tradiciji, negovanju kulturne baštine i nasleđa kao i o glumi  i baletu.

 

Ove tri sekcije koje se nalaze u okviru KC Arija broje oko stotinu dece i za ovo kratko vreme su se predstavili sugrađanima kroz premijere, koncerte, promocije knjige ali i obogatili mnoga gradska dešavanja svojim nastupima. Omladinsku dramsku sekciju vodi Ninoslav Šćepanović – diplomirani režiser, folkor vodi Davor Dulić – učitelj za tradicionalnu igru i pevanje, koreograf a baletsku sekciju Katarina Horvat – baletski pedagog, koreograf i član Udruženja baletskih umetnika Srbije.

 

Nagon za igrom je u genima svakog čoveka, i kao takva, igra je  deci veoma bliska i na njih deluje kao radosno buđenje duha. Igra je spoj pokreta i muzike, a svakom detetu puža zadovoljstvo.

 

Katarina Horvat, rukovodilac baletske sekcije, od završetka srednje baletske škole u Novom Sadu posvećena je pedagoškom radu i usmeravanju najmlađih u bajkoviti svet baleta i iza sebe ima dugi niz godina rada sa decom uzrasta od 3 godine i starijima.

 

– Balet čini bajku u stvarnom životu – lepršavi kostimi, igra na prstima, vile, princeze… Osim što podstiče dečiju maštu dete kroz bavljenje baletom stiče nova iskustva i poznate stvari percipira na nov način, bogati duh i iznad svega razvija svoje sposobnosti.  Kroz stilizovane, estetizovane pokrete uz  biranu muzičku literaturu dete će ovladati prostorom, kretne sposobnosti će poboljšati, pospešiti koordinciju pokreta, ravnotežu… – kaže za naš portal Katarina Horvat.


U planu imaju mnogo kvalitetno utrošenog vremena kroz ples, druženje, putovanja, gostovanja, festivale i koncerte. Upis u sve tri sekcije počinje u septembru kada počinje i nova školska godina, a više informacija se može dobiti u prostorijama kulturnog centra u Zagrebačkoj 1 ili na brojeve telefona:

 

Omladinska dramska sekcija 064/230-12-07 Ninoslav Šćepanović

Folklor 063/768-29-67 Davor Dulić

Balet 061/638-97-74 Katarina HorvatKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR