Besplatna “slana soba” za subotičke mališane

Hotelsko kongresni i poslovni centar (HKPC) “Galerija” u Subotici, omogućiće subotičkoj deci koja imaju respiratorne probleme besplatno korišćenje “slane sobe” u njihovom velnes centru, jednom od najvećih u Srbiji.

 

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, ideja za akciju potekla je od menadžmenta HKPC “Galerija”, a pored lokalne samouprave, podržavaju je preduzeća u vlasništvu nemačkog biznismena Rudolfa Valtera – HKPC “Galerija”, “Lurdy” marketi i “Phiwa”.

 

Valter je izjavio da sve troškove akcije pokriva lanac supermarketa “Lurdy”.

 

“Kod nas kupuju hiljade potrošača, a verovatno deo njih ima decu koju muče respiratorne problemi. Velika mi je radost što možemo da pomognemo svoj subotičkoj deci sa respiratornim problemima”, rekao je Valter čija su preduzeća i ranije imala humanitarne akcije.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je da je niska pošumljenost i peskovit teren karakteristika područja Subotice i okoline, ali i uzrok brojnih pulmoloških problema kod najmlađih Subotičana, a da je mogućnost korišćenja “slane sobe”, odnosno simulacije boravka na moru, za decu do 14 godina od izuzetnog značaja za tu populaciju građana Subotice.

 

“Ideja je na početku bila da akcija bude ograničena na deset tretmana, da se na taj način populariše korišćenje “slane sobe”. Međutim, u međuvremenu smo dogovorili da ova aktivnost bude neograničena i da deca koriste slanu sobu dok god imaju potrebu za tim” , rekao je Dulić, zahvalivši rukovodstvu HKPC “Galerija” na ovom gestu društveno-odgovornog poslovanja.

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva dr Atila Čengeri naglasio je da slana soba može pomoći ne samo kod obolenja respiratornih puteva već i kod bolesti sinusa, alergija i određenih kožnih bolesti.

 

Slana soba predstavlja jedan vid haloterapije, a u domaćem zdravstvu još ne postoje protokli o ovom vidu terapije koja se koristi za hronična oboljenja kao što su upala srednjeg uha, upala krajnika, tegobe gornjih i donjih disajnih puteva, kao i astma i kožna oboljenja.

 

Kako je najavljeno, cela akcija biće na dobrovoljnoj bazi, tretman za decu traje 20 minuta, pri čemu je za pun efekat potrebno 10 do 15 tretmana. U sklopu akcije, terapija će za decu biti besplatna, kao i za pratnju jednog roditelja, a ukoliko želi, drugi roditelj takođe može doći na terapiju, s tim da će mu biti naplaćen, ali uz popust.

 

TanjugKOMENTARI

 1. pajo kaže:

   Ja cu i onda samo ovde!

 2. Loš Đak kaže:

  A mogu li u sobu i neki “neslani političari”?

 3. Neophodan kaže:

  Loš Đak:

  A mogu li u sobu i neki „neslani političari“?

  Sto? 🙂 Da im se olaksa i ucini udobnijim i zdravijim to sto
  rade? :p

 4. Neophodan kaže:

  Salu na stranu, 
  nazalost , mnogo dece imaju problema u nasem kraju, i jos vise nazalost, sve je manje roditelja koji mogu priustiti odlazak na more, ovo je svakako jedan lep gest za pohvalU, a deci stvarno nesto sto im je potrebno!

OSTAVITE KOMENTAR