Besplatni obroci najsiromašnijim đacima

Od ovog polugodišta u školama na teritoriji Grada Subotice biće obezbeđena besplatna užina za najsiromašniju decu, od prvog do osmog razreda. Odluku o toj pomoći donela je gradska skupština na svom poslednjem zasedanju prošle godine, a iz gradskog budžeta za te namene biće izdvojeno 20 miliona dinara.

 

 

Jedan od motiva kojima su se rukovodili donosioci ove odluke svakako je izuzetno teško materijalno stanje mnoge dece u ovdašnjim školama. O tome je u više navrata pisao i Danas, nakon što su u pojedinim školama sami nastavnici počeli da iz svog džepa finansiraju obroke siromašne dece, jer se događalo da oni dolaze u školu potpuno izgladneli, nesposobnih da prate nastavu, i da im je školska užina jedini obrok tokom dana. Ponegde su se angažovali i roditelji ličnim dobrovoljnim prilozima kojima je obezbeđivan obrok za školske drugove njihove dece čiji roditelji nisu mogli platiti užinu. Inače, siromaštvo u kojima žive pojedini mališani ide dotle da ponekad izostaju iz škole, jer nemaju šta ni šta obući, žale se nastavnici.

 

Prema ovoj odluci Grada o pomoći školama, kada se budu prikupili podaci o socijalnom stanju učenika, svakoga dana će biti obezbeđeno 1.300 besplatnih obroka za najugroženije. Da li će to biti i dovoljno, videće se kada pomoć profunkcioniše.

 

Inače, briga o ishrani školske dece i školske kuhinje imaju dugu tradiciju u Subotici, a pominju se još početkom prošlog veka.

 

V.L. DanasKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    Bravo, Bravo, Bravo!

    Bolje nego novac trošiti na pijane klošare!

OSTAVITE KOMENTAR