Bez drveća će nas vetrovi oduvati !

Dveri Subotice ni do sada nisu ćutale ali izgleda da sa ovakvom vlašću nemamo drugi izbor već da zajedno sa svim ostalim građanima branimo dostojanstvo i zakon od onih koji ga uzurpiraju.

Prošle godine na obilaznom putu oko jezera Palić desila se ekološka katastrofa, teško krivično delo, kada su N.N. lica posekla kompletan vetrozaštitini pojas ispred privatne vinarije ,,Petra,,. Dveri Subotice su reagovale, tražili smo da se počinioci pronađu i kazne. Predsednik odborničke grupe SNS-a Stevan Bakić je za skupštinskom govornicom  izjavio da sudski organi rade svoj posao i obećao da će se uskoro saznati sve vezano sa taj slučaj. Javnost Subotice do dana današnjeg nije ništa saznala. Vlast je imala  mogućnost da pokaže na ovom primeru kako  štiti interese Grada i nikome ne toleriše krivična dela, definisana u Krivičnom zakoniku Republike Srbije. Da pošalje poruku građanima da se brine o našim javnim dobrima, jer, ako ona to ne čini ko će činiti.

Sa gradnjom Akva parka na Paliću nemar  se ponavlja. Izvođači seku stabla stara i do sto i više godina, a kažnjenih nema i niko se ne uznemirava zbog toga. Ko je to dozvolio? Smatramo da su odgovorni nadležni u Gradskoj kući i lice koje je raspisalo javni konkurs za projekat Akva parka bili dužni da zahtevaju da  projektovani objekti ne ugrožavaju prirodu, staništa ptica, dugogodišnja stabla drveća.  Paliću je bio potreban projekat koji bi se uklopio u postojeći prostorni ambijent, bez ugrožavanja okoline.

Ko će odgovarati za novu seču šume? Možda izvođači radova na projektu Akva park u ovom slučaju nisu krivi, jer su dobili projekat koga su se slepo držali ali su sigurno krivi za presečene instalacije kojima su građane Subotice ostavili bez mogućnosti korišćenja termalnog bazena ove godine. Oštećene instalacije nisu vratili u prvobitno stanje, a u toj odluci imali su punu podršku kabadahija iz lokalne vlasti.

Gde su sada Labanovi takozvani ekolozi ,,Zeleni,, koji žure da se obrate javnosti kada dobiju sredstva od Grada? Kada u zelenim majicama u društvu naprednjačkog tabora čiste deo naselja koje je u nadležnosti JP ,,Čistoća i zelenilo“. Naravno da je izostala njihova reakcija jer su oni samo sluge vlasti a ne iskreni borci za očuvanje prirode.

Kako se ne bi ponovio neki novi ekološki akcident ili krivično delo poput seče šume,  Dveri obaveštavaju naše sugrađane da  novim urbanističkim projektom Rekonstrukcija Gradskog stadiona postoji namera vlasti da opet izvrše atak na prirodu i seču velikog dela šume. Još jednom apelujemo na nadležne da imaju u vidu važnost očuvanja šume kao prirodnog dobra koji je u interesu svih građana, pa i atletičara Atletskog kluba Spartak.

Ukoliko se lokalna vlast ne prizove pameti i projekat Rekonstrukcije Gradskog stadiona ne prilagodi potrebama građana Subotice i atletskog kluba Spartak, tada će Dveri Subotice pozvati sve ekološke organizacije, udruženja građana, građane i sve organizacija koje to požele, da se okupe, da svako zagrli po jedno stablo, da onemogućimo seču šume. Gradske vlasti su na potezu!KOMENTARI

 1. Dragi Điki kaže:

  Drvored na zaobilaznom putu je subotička “Savamala”. Šimun Ostrogonac je nekoliko puta prijavio da seku ali se nadležni nisu odazivali. Kada je javnost saznala za to preko medija, Ostrogoncu su zapalili auto i štalu. Posle toga se više niko nije usudio da pita za to iako se znalo ko seče i gde su drva odneta.

 2. Suboticagas kaže:

  Slazem se sa gore recenim, osim onog dela sa stalom…to se palilo iz drugih razloga, ja bih pre rekla zemlja i druge intrige u koje je Oslovljeni umesan… mozda se i varam, istorija ce pokazati

 3. Jovica kaže:

  E hoces da se j….e i da ne udje ….hocemo akva park u sumi i da nozemo i da se suncamo i da gledano drvece .meni je zao za drvece ali ne moze sve ……na zaobilaznom drvece su secene ali su zasadjene nove lepo raspodeljeno i sve ista vrsta .i gde je tu problem ?

 4. Anonimni kaže:

  Koliko se sećam, za aqua park je bio predviđen prostor na obali između krvavog i palićkog jezera. Tamo je gola ledina i ostaje rupa dok se onamo seče šuma i likvidira kamp.
  Na zaobilaznom putu je učinjeno krivično delo koje je zataškivano od početka. To što je neko (vlasnik imanja ili grad) ponovo zasadio mladice ne abolira ga od kazne a posebna je priča negiranje policije i komunalne policije da se tamo nešto dešava, što govori da su u ovu aferu umešani ljudi koji imaju vlast.

 5. Subotičanka kaže:

  Ogolelo je i dvorište u Vet zavodu ,prekoputa od Idee u Šandoru! Privatnik ,lokalni bivsi političar ili neki drugi moćnici i nikome ništa ! Ma u specijalizovane ustanove sa njima,neka iz semena odgajaju svaku sadnicu i da sade ,sade ,sade i ponovo da naš grad bude pun zelenih povrsina,drvorede kraj puteva su posekli ,vetrozaštitne pojaseve nemamo ne samo kraj puteva prvog i drugog reda nego ni pored autoputa! Ma ovo je prevršilo svaku meru!

 6. Rax kaže:

  Isto takva drva su isecena od strane nekog tipa,koji sebe naziva maradonom, a nalazi se preko-puta ulaza u taj aqua park. Ovi ce ostaviti pustos iza sebe.

 7. Rax kaže:

  Dverima hvala, kao jedinoj opoziciji koja ukazuje na ovo bezvlasce u zemlji.

 8. Bob Rock kaže:

  Kakva mešavina raznih vesti u jednom saopštenju. Ali to su Dveri. Mešaju babe i žabe pošto nemaju pojma. Čudno je da ovaj sajt objavljuje sve. Sutra da napišu da marsovci kopaju ispod gradske kuće i da to potkopava temelje demokratije u Subotici, ovi bi objavili.

 9. Josipa kaže:

  Mozda se niko ne buni jer se seku stabla koja su trula i padaju cim dune vetar na Palicu. A ona koja su zdrava se seku 1000% prema uslovima zastitara jer drugacije ne moze. A kad zasade nova stabla na prostoru, hoce li genijalci iz Dveri i kriminogeni momak Polovina da pojedu svoje reci… Jadno jadno

 10. yu kaže:

  Što se seče drva tiče u gradu je opšte ludilo uništavanja listopadnog drveća.
  Porđite ulicama Novo naselje Aleksndrovo gde su gorani i učenici unazd pre 20g zasadili drva po ulicama sad su posečena, vidljivo je jer su ostali panjevi.Ili se sade tuje i granate-hibiskusi ili ništa. Kad pitate zašto seku drava, uprkos stalnom apelu stručnjaka za očuvanje zelenih površina , odgovor je nećemo da kupimo lišće.
  Odgovor mi blokira pamet a reč je o visoko obrazovanim ljudima. Drastičan primer je
  ulica Jurija Gagarina gde su površinr ispred kuća izbetonirane sve zajedno sa panjevima. Gde su i da su bila drva vidi se na GIS Subotica stelitskom snimku jer je iz vremena dok su stabla postojala. Komunalna policijo gdesi To je zločin prem nama i našim potomcima i nesme biti po tom delu nedodirljivih. Svako od nas neka razmisli koliko ima sopstvene krivice. Zato treba da smo aktivni u Mesnim zajednicam.

 11. glupost kaže:

  Koliko ovde ima “pametnih”,a ne znaju ni gde im je mesna zajednica..Da su otišli do MZ znali bi da su gradjani odredjenih ulica npr.Jurija Gagarina tražili da se seku po neka drva jer su trula i sklona padu…Kritičari iz Dveri..obidjite malo po gradu..razgovarajte sa ljudima (ako hoće sa vama da razgovaraju) i nemojte pričati priče koje nisu tačne..mozete vi ovde da lajkujete i medjusobno se podrzavate…ali pošto vas nema ni desetak…sve vam je džaba…narod je ipak pametniji nego što vi mislite…verovatno bi vi bili sretniji kada se nista ne bi gradilo…i kada bi sve propalo…jer vi samo u tome i vidite vašu šansu….tužno…

 12. du su kaže:

  #Josipa
  Kakve veze Polovina ima sa Dverima? Nikakve.

 13. dzoni kaže:

  Znači vi iz Dveri redovno obilazite radove na izgradnji Akva parka. Pa ste tako nervozni videli da gradnja ide odlično ali …ahaa isekli su par drva, ajmo sad o tome da pišemo. Vi ste kao klinci iz vrtića,majke mi…;))

 14. Zeleni kaže:

  Josipa vrati pare u KK SPARTAK bitno da ti i svorcan cuvate okolinu

 15. Fux.. kaže:

  Vetrozaštitni pojas sa severne strane grada već ne postoji-posećeno je i pokradeno. Novo pošumljavanje se ne radi…Gde je završio više miliona tona peska nošenjem vetrom prema gradu…? Pa u subotičkoj gradskoj kanalizaciji kao jedan j od glavnih razloga nefunkcinalnosti pri odvođenju atmosferskog i fekalnog taloga.

OSTAVITE KOMENTAR