Bez poskupljenja grejanja do daljnjeg

Iako su upravni odbori javnih komunalnih preduzeća „Subotička toplana”, „Subotičke pijace”, „Dimničar” i „Pogrebno”, početkom novembra ove godine, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i planovima i programima preduzeća odobrili korekcije cena usluga i zahteve za povećanje cena dostavili nadležnom Sekretarijatu u lokalnoj samoupravi, koja je njihov osnivač, gradonačelnik Subotice Jene Maglai do daljnjeg neće dozvoliti tražena poskupljenja i ti zahtevi neće biti upućeni Gradskom veću, kao nadležnom organu, na usvajanje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

grejanje subotica

– Sve dok ne sagledamo trenutnu situaciju u javnim komunalnim preduzećima koja su nam dostavila zahteve za povećanje cena usluga i ne steknemo uvid u njihovo poslovanje, do zahtevanih poskupljenja sigurno neće doći. Povećanje cena je, inače, veoma složeno pitanje i na to koja će poskupljenja biti odobrena utiče mnogo činilaca, kaže gradonačelnik Jene Maglai.

 

Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana” zatražilo je korekciju varijabilnog dela cene za isporučenu toplotnu energiju za 6,95 odsto, dok bi fiksni deo ostao nepromenjen. JKP „Subotičke pijace” i JKP „Dimničar” traže povećanje cena za 5,5 odsto, a JKP „Pogrebno” poskupljenje u visini od 5,5 odsto linearno na sve usluge preduzeća.

 

Predlog o korekciji cena usvaja Gradsko veće, a za povećanje cena neophodna je saglasnost Skupštine grada.KOMENTARI

 1. Suboticanin kaže:

  Šta hoce ovi lopovi iz toplane, donatori im rekonstruisali toplovod i sad bi oni da deru narod, treba da ih je stid.

 2. korisnik usluga kaže:

   Ako ovo nije kratkoročni trik nove uprave da ne dozvoli povećanje komunalija, čestitam i svaka čast, živi bili pa videli. Penzionerima od iduće godine pa nadalje najavljuju povišice penzije dva puta po 0,5%, dakle "divno se uklapamo" ne samo u ove zahteve za poskupljenje, nego i za sve ostalo što se tiče troškova života. Naravno da i druge kategorije stanovništva koje su na budžetu nisu ništa u povoljnijem položaju.

 3. laki kaže:

  Bravo za novog Gradonačelnika!

  Ovi koji su bili prethodno na vlasti nisu imali ni malo sluha za svoje građane i zato ih je snašla takva sudbina. Trenutne vlasti će, ako ovako nastave, pridobiti i veće poverenje građana.

  Setimo se samo kako su svi bili skeptični kad je vlast u Republici preuzela nova koalicija sa Vučićem na čelu. Nakon kratkog roka su građani utvrdili da se radi BOLJE. Ne ODLIČNO (da ne preterujemo) nego BOLJE. Da bi bilo još bolje treba ipak stranke iz vladajuće koalicije da pročiste svoje redove, jer među njima ima dosta šljama. Ne treba ni pominjati na koga se ovo odnosi, jer to znaju svi koji iole prate politička dešavanja u Srbiji. Tačno se zna ko je lopov, ko ne valja… samo preostaje da glavešine stranaka pokažu hrabrost da ih sklone i pokažnjavaju.

  Slučaj je isti i u Subotici i svi znamo na kojeg se to bilmeza i samozvanog patriotu odnosi. Sa njim na vlasti ova koalicija neće imati dugoročnu podršku Subotičana. Građani žele pravdu i ne zanima ih politički konsenzus.

 4. laki kaže:

   

  Suboticanin:

  Šta hoce ovi lopovi iz toplane, donatori im rekonstruisali toplovod i sad bi oni da deru narod, treba da ih je stid.

   

   

  Lopovi je blaga reč za njih.

  Pozapošljavali "žuti" sve kadrove od kojih su imali bilo kakvu korist ili su im bliža i dalja rodbina. Izlizana je već fraza da se svi oni finansiraju iz budžeta, tj. o trošku poreskih obveznika, ali bi sad već bilo vreme da im isti ti građani nametnu OBAVEZU preispitivanja potrebe za svakim radnim mestom, a takođe treba proveriti i stručnost pojedinaca u svim javnim preduzećima i firmama koje se finansiraju iz budžeta.

  Primera radi u "Toplani" imamo u skorije vreme zaposlenu KROJAČICU (da, da i to baš sa diplomom krojačice), ali ona ne šije zavese za prozore i stolnjake, nego je na odgovornom mestu u administraciji tog javnog preduzeća. Dakako da je u dilu sa DS, pa je čak i lokal u kojem je obavljala svoju prirodnu delatnost dala u zakup DS-u, koji te prostorije uzgred i ne koristi i već dugo vremena zvrje prazne. Aktuelno pitanje bi moglo da bude je još i ko ih i iz čijih para finansira.

  Tema i predmeta za preispitivanje je na pretek. Sve ih treba pokrenuti i eto prostora za rasterećenje gradskog budžeta. Ova vlast je ovim svojim gestom pokazala opravdanost njihovog postavljanja i nadam se iskreno da neće nastaviti sa trendom svojih prethodnika, tj. stranačkim zapošljavanjem, podizanjem kojekakvih nameta i bahaćenjem o trošku građana Subotice.

 5. farkas kaže:

  Dobro je samo da ne poskupi, a kako cemo vracati eventualne dugove, koga briga… bitno je da moj dzep nije toliko prazan

 6. ROKI kaže:

  I dalje mi nije jasno zasto postoji fiksni deo za grejanje. Valjda bi trebalo da se placa samo onoliko koliko se potrosi. Ovako ispada da na primer kada bi danas svi potrosaci-gradjani zeleli da se iskljuce sa toplane, oni bi i dalje bili u obavezi da placaju fiksni deo iako ne bi koristili grejanje. Dolazimo do toga da bi onda toplana iako ne bi nikome isporucivala energiju, i dalje dobijala jako dobre pare od gradjana za nista. Ko je tu lud?

   

OSTAVITE KOMENTAR