Biće ovo Slovenija

 

 

 

Kada je te 1978. godine, ispod Gradske kuće otvoren salon nameštaja SLOVENIJALES, priređena je velika svečanost. Međutim, zastava koja je okačena na najveće subotičko zdanje, skinuta je već sutradan. Kažu da je za mnoge starije Subotičane, natpis bio zbunjujući. Naime, na mađarskom Slovenija les (Szlovenia lesz) znači BIĆE SLOVENIJA.

A i počelo je da biva. S druge strane Gradske kuće već je bila prodavnica Slovenijasport   a tu je i Zlatarna Celje, dok je prema Pozorištu svoj prostor imala ISKRA.

uspinjaca

Subotica i Slovenija su pre raspada Jugoslavije bile u istim državnim okvirima 300 godina. Pa čak i za vreme II sv rata, slovenačko prekomurje i Subotica, bile su pod Hortijevom Mađarskom.

 

Tako ne čudi što  su privredne veze u ono vreme bile veoma tesne. Za njima su išle i one sentimentalne. Idući za službom, karijerom ili ljubavi, neki su “Janezi” svoj zavičaj zamenili Suboticom.Kraj zajedničke države je na severu Bačke zatekao oko 150 Slovenaca i njihovih potomaka koji danas žive ovde.

muda od labuda

Tržište SFRJ je bilo pokriveno većinom solidnim domaćim proizvodima. Uvozni i licencni artikli su bili probrani i kvalitetni, čega Jugosloveni nisu bili svesni u punoj meri. Jugo potrošač nije poznavao bofl robu niti razne obmane proizvođača i trgovaca, da reklamom ili pakovanjem dovedu kupca u zabludu. Razlika je bila samo u ambalaži, a za reklamu i pakovanje, Slovenci su uvek bili svetlosnu godinu ispred, što je sluđivalo ostalu braću kojima to nikako nije išlo od ruke. Fruktal je masovno otkupljivao voće sa subotičkih voćnjka i plantaža, mada je i “Subotičanka” proizvodila voćne sokove ali su se oni daleko slabije prodavali.

 

Sve ZDELANO V SLOVENIJA značilo je zagarantovani kvalitet.

Jedine cigarete prilagođene radničkoj klasi, sa filterom na dole, da se ne uprlja prljavim prstima – Sedam in pedeset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subotica na Alpima

Subotička agencija “Kekec”, imala je odmaralište u Kranjskoj gori i to je dugo bila glavna planinska destinacija svih Subotičana. Za najmlađe, pojam Kranjska gora je bio toliko opšteprisutan, kao da je reč o delu subotičke opštine. Generacije su odlazile u to mestašce na ekskurzije, letovanja, zimovanja i skijanje.

Nije preterivanje da je priroda tog kraja za ravničare izgledala kao rajski vrt. Za devet sati vožnje stići leti u šume ispresecane potocima i pune borovnica, ili zimi iz sivog grada na snežne Alpe…

Subotičani su se tamo uselili davnih dana i na neki način su među turistima bili starosedeoci.

Odmaralište je bilo u starom stilu iza kojega je žuborila rečica, a 1972. godine je preko puta podignuta još jedna, moderna zgrada.

“Subotički dom” u Kranjskoj gori, 1966. godine

suboticki-dom

Cene u tom turističkom centru su uvek bile razumne. Hrana u expres restoranu je bila jeftinija nego u Subotici, cene u samousluzi su bile jednake, garderoba povoljnija a piće u najelitnijem hotelu bilo je jeftinije nego u Patriji. I pored toga, svako bi sve pare ostavio tamo jer je ponuda robe i usluga bila velika.

kekec kranjska gora

kekec kranjska gora 1

DanasKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Bravo Lansky! Podsetio si me na detinjstvo! Stari je dimio 57 dok sam se ja sepurio po Kranjskoj Gori i jos uvek cuvam prvu perjanu jaknu Toper koju sam dobio od roditelja dok smo bili u Sloveniji… a tek mirisi i ukusi Fructala, ko da sam juce popio casu ovog ne zaboravnog soka (bio je rame uz rame sa Pago sokovima, ako ne i bolji)! Cockta original ukus kakvog vise nema (ovo danas nije ni blizu), pa Coca-Cola iz Podruma palic, Iskrine antene i pojacala po krovovima, Union alati, Iskra busilice i brusilice, Gorenje za domacice…

 2. neznam ja nista kaže:

  sta smo imali nismo znali a sta imamo sad tek neznamo

 3. Lansky kaže:

  Iz nekog razloga gotovo niko više ne pravi  žvake u originalnoj formi, kao “trakice”.

  Koloys Kolinska su čak imali foru da u svakom pakovanju bude sličica za album. 

  Sedamdesetih je bio mali album POZNATE DENAR TUJIH DRŽAV (Poznajete li novac tuđih država). U paklici žvaka, jedna je bila umotana u sličicu.
  Ne znam kako bi to danas izgledalo ali tada je bilo baš uzbudljivo. 

 4. nezaposlen kaže:

  Već smo onomad imali maniju gonjenja. Šteta što nismo postali Slovenija. Umesto Juge velika Dežela.

 5. stormwatch kaže:

  FLAVOR AID!

 6. Stipan kaže:

  ja sam stvarno krstario po Sloveniji 70ih godina zao mi je sto nam se nije dalo da i mi budemo deo Slovenije imali smo sve uslove! Mislim na Vojvodinu,i danas bi smo bili DIKA!

 7. tibor kaže:

  Duša me zaboli kad se prisetim te divne JUGOSLAVIJE ! E da mogu da se vratim u ta stara lepa vremena ! Sve smo imali ! Najbolja i najlepša zemlja bila na zemaljskoj kugli !

   

 8. ivo vlasic kaže:

  da da sve smo imali ali ipak . . . . . Slobe nije bilo !!!

 9. AliceLiddel kaže:

  Mora da je bilo previse lepo da bi trajalo vecno.

 10. Zoltan kaže:

  U odmaralištu Kekec najčešće je moja mama bila upravnica (tetka Terika) – baš sam se naskijao. Skije obavezno Elan, skijaške cipele Alpina.
  Ajte da sad ne prevodim šta znači Alpina na mađarskom. Nisam ja onomad toga ni bio svestan, za mene ta reč nije bila mađarska, i začudo nisam asocirao sve dok me neki turisti iz Mađarske nisu pitali na mađarskom, eufemizirajući prećutkivanjem zadnjeg samoglasnika: “Hol lehet itt Alpin sícipőt vásárolni?” A ja još zbunjeno pitam: “Úgy érti Alpina cipőt?” a oni još zbunjenije odvrate pogled, pokušavajući da otkriju, da li se ja to zezam sa njima, hahaha

 11. Korisnik kaže:

  Za sve jugonostalgičare evo jednog linka:

  http://leksikon-yu-mitologije.net/

  Uživajte!

 12. Kirdžijaš kaže:

  Bila bi ovo Slovenija da Slobo nije curiknio istoriju unatrag.

 13. Janez kaže:

  Biće ovo Slovenija? Oće ****! Biće ovo balkanski brlog ko što i jeste. Slobo odlučio.

 14. Ana kaže:

  Ah taj “Kekec”….milion puta u Kranjskoj gori na zimovanje,a valjda tri miliona puta u Svetom Martinu na letovanje…lepe uspomene, bezbrižno detinjstvo, mnogo prijatelja i dan danas iz tih dana

 15. Madagaskar kaže:

  Jednom u Kranjskoj Gori na zimovanju, i puno puta u Svetom Martinu na letovanju (tu i tamo i na Čiovu i u Novom Vinodolskom). Samo me zanima šta bi sa tim odmaralištima, čije je to bilo vlasništvo, kako je otuđeno itd.? Inače ovde mnogi spominju da je “Slobo odlučio da mi ne budemo kao Slovenija”, ali zaboravljaju da i od nas samih je zavisilo i zavisi koja će politička opcija pobediti na izborima i kakva će nam biti sudbina.

 16. Marija kaže:

  Ja sam majka od jednog osmogodišnjaka vreme eskurzija u školama cene boli glava a mesto ništa pa mu ja kažem e sine moj da si moga biti dete onda kada ja i da proputuješ čitavu Jugu pa da vidiš nešto a šta sad i danas se oni raduju ali nemaunjima onog elana ko kada smo mi imali naše eskurzije.Ako neko isto ima mišljenje ko ja nek napiše mišljenje

 17. Anonimni kaže:

  filter 57 u to vreme kupovali su policajci, mislili su da u kutiji ima 57 cigara.

 18. zorandjala kaže:

  Kada smo se vec vratili da i ja nesto dodam.Za njih smo uvek bili prokleti hudic i nikad sem za vreme okupacije nas nisu voleli.Lanski jeste bilo tako ali to su sve M DA OD LABUDA>.

OSTAVITE KOMENTAR