Mira Banjac i Klod Leluš dobitnici priznanja

21. FEF Palić otvoriće „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena. Priznanje „Aleksandar Lifka“ pripašće poznatom francuskom reditelju Klodu Lelušu i čuvenoj srpskoj glumici Miri Banjac.

 

Na konferenciji su govorili direktor festivala Radoslav Zelenović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović, programski direktor Festivala Miroslav Mogorović i selektor Festivala Petar Mitrić.

FEF Palic, Kzn 3. jul 2014_1

„O Klodu Lelušu, inostranom dobitniku „Aleksandra Lifke“ nema potrebe da vam mnogo pričam. Verovatno vam se u glavi vrti muzika iz filma „Jedan čovek i jedna žena“ za koji je svojevremeno dobio Zlatnu palmu u Kanu i dva Oskara, jedan za najbolji film, a drugi za scenario. Siguran sam da ni domaćeg dobitnika nagrade, Miru Banjac, takođe ne treba posebno da predstavljam. Nagradu „Underground Spirit“ dobiće francuski autor Eduard Salijer. Moram da naglasim da mi ne dodeljujemo mnogo nagrada, ali se trudimo da svako ko primi nagradu „Aleksandar Lifka“ može da kaže da se nalazi u dobrom društvu. Verujem da će i Klod Leluš i Mira Banjac moći da kažu da su u zaista dobrom društvu. Po ovu nagradu su na Palić dolazili mnogi istaknuti ljudi, od Kena Louča, Kena Rasela, pa sve do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice koji su bili prošle godine. Poslednjih 11 godina je ovaj festival jedna mala ispostava Evropske zajednice kada je u pitanju filmska kultura na ovim prostorima“, rekao je direktor Festivala Radoslav Zelenović.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR