Bitka za Aleksu

Subotičani Jelena i Stevan Čović su 2006. godine usvojili dvogodišnjeg dečaka Aleksu, ali je njihova sreća kratko trajala. Tek što je mališan napunio tri godine razboleo se od retke i smrtonosne Batenove bolesti od koje u Srbiji pati još osmoro dece.

Hrabri borci: Jelena, Aleksa i Stevan Čović

Životni vek dece koja imaju Batenovu bolest je od osam do 12 godina. Aleksa sada ima devet godina i njegovi roditelji su svakog trenutka uz njega. Nisu zaposleni i kažu čak i kada bi im neko ponudio posao ne bi mogli da ga prihvate jer ne mogu da ostave dečaka koji više ništa ne može sam.

 

Život sa Aleksom su započeli u Novom Sadu, ali kada je bolest počela da uzima maha doselili su se kod Jelenine majke u Suboticu, a finansijski im puno pomaže Stevanova mama.
– Posle treće godine Aleksa je dobio prve epileptične napade, zatim je izgubio ravnotežu, prestao je da hoda, guta i oslepeo je. Dugo nam je trebalo da saznamo dijagnozu, ali nismo padali u očaj. Na kraju smo tragajući na internetu sami ustanovili od čega boluje, a naše sumnje potvrdili su nam i američki stručnjaci. Aleksa sada u stomaku ima ugrađenu tubu preko koje se hrani specijalnom hranom, ne govori, epileptični napadi su česti i pod kontrolom ih drži pet antiepileptika. Ne postoji lek koji bi ga izlečio. Jedino što možemo jeste da mu olakšamo patnju i pružimo negu i što više roditeljske ljubavi kakvu zaslužuje – kaže Jelena Čović.

 
Nijednog trenutka Jelena i Stevan nisu pomislili da odustanu od pomaganja malom Aleksi, naprotiv, sedmu godinu vode bitku sazdanu od prepreka koje im osim dečakove bolesti nameće birokratija i institucije koje bi trebalo da budu najveća podrška.

 
– Primamo samo novčanu nadoknadu za tuđu negu i pomoć. Kupujemo lekove i pelene jer su nam odobrene samo dve dnevno, kupujemo specijalnu hranu, katetere, špriceve, sondu. Za najosnovnije Aleksine potrebe, hranu i lekove, mesečno je potrebno 500 evra. Aleksa bi trebalo da ima fizioterapiju kod kuće, ali za to nemamo novac – objašnjava Jelena.

 

BLICKOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Ebem tizivot:(

  Kakvi su moji problemi kikirik naspram problema ovih ljudi.

 2. abrakadabra kaže:

  Samo hrabro! 

 3. sss kaže:

  ODOBRENO IM 2 PELENE DNEVNO.JE..M TI DRZAVU.PA OVIM LJUDIMA TREBA DATI NOBELOVU NAGRADU

 4. Nenad kaže:

  Kako im se moze pomoci? Ziro racun…?

 5. maja kaže:

  Imala sam prilike upoznati Stevana i na njemu se uopste ne primecuje kako tesku bitku vodi svaki dan…svaka cast na ljubavi i hrabrosti ovih roditelja! 

 6. Stefan kaže:

  жиро-рачун Ерсте банке 340-76435288-29. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR