Bodiš: Mađarska politička elita postala provincijalna

Novinar i dugogodišnji urednik Gabor Bodiš izjavio je da političari iz redova vojvođanskih mađarskih stranaka “ne vole baš intelektualce” i optužio te političare da su “provincijalizovali” mađarsku političku elitu.

 

“Oni ne vole baš intelektualce, što se vidi i po članstvu u njihovim strankama. Ujedno, izvršili su tragično razdvajanje Novog Sada i Subotice i čitava politička elita vojvođanskih Mađara se preselila u Suboticu, i postala provincijalna”, rekao je Bodiš na tribini koju je organizovao Krug Naplo.

 

Bodiš je objasnio da Krug Naplo okuplja mađarske intelektualce koji su “izgnani” iz političkog života vojvođanskih Mađara.

 

“Želimo da pokažemo da u vojvođanskoj mađarskoj intelektualnoj sferi postoji i nešto drugo i drugačije”, poručioo je Bodiš.

 

Objasnio je da je Krug Naplo dobio ime po nedeljniku “Naplo”, koji je izlazio sedam godina pre nego što se ugasilo njegovo štampano izdanje, ali koji još uvek postoji na internetu.

 

Novinarka Žužana Serenčeš kazala je da su mediji na mađarskom u Vojvodini dosta “zatvoreni” i da se nalaze pod uticajem dominantnih političkih partija.

 

“Ali, mnogo ozbiljniji problem je u profesionalnom srozavanju ovih medija”, ocenila je Žužana Serenčeš.

 

Na tribini su održani i razgovori sa književnicima Laslom Vegelom i Otom Tolnaijem, a govorili su i Viktorija Radič, Atila Balaž, Laslo Gerold, Arpad Nemet, Čaba Presburger. Tribina je održana u Medija centru Vojvodine, Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

 

RTVKOMENTARI

  1. pauk kaže:

    Madjarska elita je bas postala provincijalna, prosto me sramota moje madjar.nacionalnosti da priznam

  2. pauk kaže:

    Ima li sanse za neki suboticki klub madjarskih i nemackih nezavisnih intelektualaca gde bi se okupljala intelektualna elita. Nedostaje to ovom gradu kockarnica i kiceraja, verujte mi.

OSTAVITE KOMENTAR