Borba protiv vršnjačkog nasilja u Subotici

Po uzoru na Novi Sad, i Subotica bi uskoro trebala da dobije Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja. To je između ostalog bila tema tribine pod nazivom „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“, koja je u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ održana u gradu na severu Vojvodine.

Istraživanja su pokazala da je više od 80 odsto đaka u osnovnim školama u Srbiji doživelo neki vid vršnjačkog nasilja. Najčešće je to digitalno nasilje, protiv koga se intenzivno bori i Fondacija „Tijana Jurić“. Osnivač Fondacije, Igor Jurić, ističe da zlostavljanje dece u Srbiji predstavlja veliki problem, za koji je potrebno sistemsko rešenje i sistemska podrška roditeljima i deci. Takvu podršku pruža Koordinaciono telo za sprečavanje nasilja u srednjim i osnovnim školama.

Izvor: RTV

„Da, kada postoji jedan problem u određenoj školi, da se automatski svi povežu i svi deluju, i ukoliko je, recimo, digitalno nasilje problem, tada i Koordinaciono telo reaguje i upućuje tim koji će raditi na prevenciji digitalnog nasilja. Kada je u pitanju, možda, neki drugi vid nasilja, Koordinaciono telo deluje i to je ustvari važnost jednog takvog tela, koje postoji isključivo u Novom Sadu, a mi želimo da prenesemo iskustva dobre prakse“, objašnjava Jurić.

Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja uspešno funkcioniše u Novom Sadu. Subotica je i više nego zainteresovana da sledi taj dobar primer, rekao je na tribini Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

„Mi ćemo u narednom periodu održati okrugle stolove, pre svega u našoj Gradskoj upravi sa predstavnici, pre svega Novog Sada, ali i ostalih gradova i opština. Važno je da ovu temu približimo javnosti, dakle temu borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pre svega pričamo tu o fizičkom nasilju, o verbalnom nasilju, o digitalnom nasilju, ali i o socijalnoj isključenosti“, dodaje Đukanović.

Pored Subotice, formiranje Koordinacionog tela za sprečavanje nasilja u škola, koje okuplja sve relevantne institucije i organe, razmatra se i u još nekoliko gradova u Srbiji.

 

RTVKOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  hor doživotno emotivno osakaćenih bumera:

  „I MI SMO SE TUKLI I STALNO DOBIJALI BATINE U KUĆI I ŠKOLI I ŠTA NAM FALI?“

  • Indijanac kaže:

   Ti si ziv primer sta fali detetu kada roditelji preteraju sa batinama.
   Ili je mozda bas suprotno, mozda su trebali jos da ti daju vise batina, pa onda ne bi bio ovakav kakav si. 🙂

 2. Ris kaže:

  Mislim da je svako normalan protiv nasilja i treba ga u korenu saseći. Decu roditelji treba da vaspitavaju, a ako je tu propust trebali bi nastavnici da preuzmu deo vaspitne obaveze. Dete treba zaštititi ,ali isto tako moramo prepoznati lažnu uzbunu jer nije retko da nevaspitano, preterano razmaženo dete može da okrivi, druga, nastavnika ili nekog trećeg da je nešto uradio a nije. To treba da rešavaju veoma stručni, pošteni i iskusni ljudi.

 3. Fizicko i mentalno nasilje kaže:

  @ I MI SMO SE TUKLI I STALNO DOBIJALI BATINE U KUĆI I ŠKOLI I ŠTA NAM FALI?“

  Ne fali vam nista, osim sto ste svoj primitivizam i sklonost nasilju stecene u kuci, porodici i skoli preneli na mladje generacije. Tako se prenosi primitivizam i sirovost sa jedne generacije na drugu i tu ne pomaze nikakva „Borba“ nego samo malo opste kulture i domace vaspitanje. Dovoljnoje procitati odredjene komentare na ovom ili drugim forumima i videti sta je to verbalno nasilje odnosno siledzijstvo. Kak komuniciraju u kuci porodici, isto tak to cine i po diverznim internet forumima.

 4. smrad i kal kaže:

  @indijanac i fm nasilje

  vas dva čobanina Baš ne kapirate da sam rekao isto što i vi + se tripujete kako ćete sad vi meni argumentova-no! da objaaasnite? pa LOLCHINA što bi mi mladi (70 god) rekli…

 5. Fizicko i mentalno nasilje kaže:

  @ smrad i kal

  Ja sam samo na tvoje pitanje … i sta nam fali? odgovorio sta vam fali i to je sve. To je stvar kulture i mentaliteta. U Nemackim skolama gde su deca iz orijentalnog kulturnog kruga pretstavljaju vecinu, taoaleti su neupotrebljivi i potpuno devastirani. Nastavnici kada zavrse cas, ond svi ucenici moraju izaci iz ucionice i nastavnik zakljucava prostoriju. Kljuc predaje kolegi koji vodi sledeci nastavni cas. To je zbog toga da bi ucionca i namestaj ostali sto duze citavi i upotrebljivi. Tuce izmedju ucenika i ucenica gde sevaju nozevi nisu nikakva retkost. Vecina tih ucenika ne zavrsi osnovno skolovanje i nastavlja svoj zivot na ulici sa svim onim sto ulica donosi. A sto se tebe licno tice i tvojih 70 godina (!?) smeo bih se okladiti da nisi iz Subotice i da si detinjstvo i mladost proveo negde juzno od Save i Dunava.

 6. smrad i kal kaže:

  ne vredi ovo. idem da promovišem vršnjačko nasilje po parkovima i ponosim se što sam različit od ovih tutubana…

 7. joka kaže:

  Naša generacija nakon WW 2 U subotici je odrasla u nasilju koji su prema nama ispoljavali dotepenci iz svih krajeva bivše juge. Oni su mrzili sve što nije bilo po njihovom.

 8. YU kaže:

  GLAVNI KRIVCI SU RODITELJI DANAŠNJE DECE
  PA TAKO GENERACISKI UNAZAD. MOG DEDU,MOG TATU TUKLI SU : RODITELJI, UČITELJI, POPOVI KOJI SU IM PREDAVALI VERONAUKU,VRŠNJACI,STARIJA DECA I NA KRAJU ŽANDARMI.ZATIM JE DOŠLA OKUPACIJA- RAT, PA NASILJE U SVAKOM OBLIKU I UBIJANJE. PREŽIVELI SU ALI DO KRAJA ŽIVOTA SU PRIČALI O SVEMU TOM RUŽNOM.ALI BILOJENA SREĆU I LEPIH USPOMENA. NAŽALOST I NAŠA GENERACIJA JE SVE TO PROŽIVELA. NIKAKO DA NAS MAJKA ISTORIJA NAUČI DA NEPONAVLJAMO GREŠKE NAŠIH PREDAKA.

 9. Ledenjak kaže:

  Kakva država takvi građani .

 10. Max E. kaže:

  @ Ledenjak
  24. 03. 2022. u 12:23

  Kakva država takvi građani .

  Tvoja premisa je pogresna. Upravo obrnuto je slucaj . Kakvi gradjani takva je drzava. Iz prostog razloga sto nijedna drzava ne pravi gradjane ali gradjani prave svaku drzavu. Prave je na osnovu svojeg civilizacijskog dostignuca, svojeg mentalnog sklopa, svoje opste kulture i tradicije, kvaliteta skolsltva i jos mnogih drugih elemenata iz kojih rezultira karakter jednog naroda a time i izgled i opste karakteristike njegove drzave. Ovo pravilo vazi za svaku drzavu pa tako i za Srbiju. Srbija je drzava. A zemlja je samo prostor na kojem se ta drzava prostire u jednom istorijskom trenutku i ne pretstavlja drustveno – politicku konstantu.
  Ja ne znam da li je Bog stvorio coveka na svoju sliku i priliku, ali sigurno znam da gradjani stvaraaju drzavi prema svojoj slici i prilici.

 11. Max E. kaže:

  @ Ledenjak

  Dodao bih uz moj komentar jos i cinjenicu da sam upravo pogledao neke fotografije iz Gradske kuce povodom pokazanih uspeha mladih matematicara. Diplome ili sta su vec, dodeljivao je glavom i bradom licno gradonacelnik. Na svim fotografijama je on naravno snimljen „An fas“ a deca i mladi koji su se istakli na takmicenju svi redom s ledja da im se ni slucajno ne vidi lice. Ako se i nekome dobitniku nagrade vidi deo lica onda je to cisto slucajno i neneamerno. Glavno da je gradonacelnik u punom planu insceniran. Mozda i gradonacelnik za sve to i nije kriv. Krivica lezi u prvom redu u cankolizima oko njega. Moguce je da su i dali kameru u ruke nekom analfabeti koji pojma nema o fotografiji ili cak o foto-reportazi. Sve u svemu ovo govori vise nego citavi tomovi knjiga, o gradjanstvu i kulturi jedne drzave.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: