Borci Subotice iz Drugog svetskog rata u borbi – za svoju nekretninu

Borci Subotice iz Drugog svetskog rata već više od deceniju i po pokušavaju da pred hrvatskim sudovima dokažu da imaju pravo na nekretninu u Rovinju koju su novcem svojih članova kupili još 1970. godine.

Ugovor je sklopljen između prodavca Tomislava Stojiljkovića, koji je SUBNOR-u Subotice, koji je predstavljao predsednik Veco Katančić, za 250.000 dinara prodao nekretninu, nedovršenu kuću i dvorište, od oko 600 metara kvadratnih u Rovinju u ulici Mohorovićeva broj 16. U zemljišnim knjigama je, po tadašnjim zakonima, upisano da na ovoj društvenoj svojini subotički borci imaju pravo korišćenja, a dobili su dozvolu i za točenje pića i služenje hrane.

Izbijanjem ratnih sukoba 1991. godine Republika Hrvatska je na osnovu svojih zakonskih odredaba konfiskovala ovu imovinu i od tada praktično traje borba subotičke boračke organizacije da povrati svoju imovinu, ili da bar za nju dobije pravičnu nadoknadu, procenjenu na iznos od 9,5 miliona kuna, s obzirom na to da je spornu nekretninu Hrvatska u međuvremenu prodala trećem licu.

– Subotički borci su kuću za odmor svojih članova kupili sami, nezavisno od tadašnje savezne boračke organizacije. Zbog toga, mi već deceniju i po pokušavamo da putem sudskog postupka dokažemo da imamo pravo na taj objekat u Rovinju, jer posedujemo i kupoprodajni ugovor – kaže za „Politiku” Nikola Ivošević, sekretar u subotičkom SUBNOR-u koji je fasciklu o kući u Rovinju i sudskom sporu „nasledio” od prethodnika.

Podatke o svojoj vili za odmor subotički SUBNOR dostavljao je i krovnoj organizaciji i Ministarstvu pravde Srbije, a onda je 2005. godine odlučio da tuži Hrvatsku što im je oduzela imovinu. Prvostepenom Opštinskom sudu u Rovinju trebalo je 10 godina da donese odluku kojom se usvaja tužba SUBNOR-a i potvrđuje im se da imaju pravo na imovinu. Međutim, s obzirom na to da je Republika Hrvatska u međuvremenu, 1998. godine, ovu imovinu prodala preduzeću Zubarska oprema „Petričević”, subotičkim borcima treba da se isplati vrednost nekretnine u visini od 9,5 miliona kuna.

Na ovu presudu žalila se Republika Hrvatska i Županijski sud u Puli je krajem iste 2015. godine doneo presudu kojom se pobija i preinačuje prvostepena presuda opštinskog suda u Rovinju. U obrazloženju presude stoji da niti SUBNOR Subotice može biti ponovo upisan kao vlasnik nekretnine niti ima zakonskih osnova da će za nju dobiti nadoknadu, jer je, na osnovu Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriji RH, Opštinski sud u Rovinju još 1993. godine ovu nekretninu upisao kao vlasništvo Hrvatske. Takav upis učinjen je na temelju važećeg propisa i, prema oceni Županijskog suda, on ne može biti ništavan. To praktično znači da je uredbama i zakonima Republika Hrvatska imovinu koju je kupio subotički SUBNOR prepisala na sebe, te se ocenjuje da borci Subotice nemaju pravo ni na nekretninu ni na nadoknadu.

Na ovakvu presudu ponovo je, posredstvom advokata, uložio žalbu SUBNOR Subotice i u poslednje četiri godine nema pomaka na ovom slučaju.

Borci Subotice pozivaju se ne samo na kupoprodajne ugovore koje poseduju već i na činjenicu da je 2004. godine stupio na snagu Zakon o potvrđivanju ugovora o pitanjima sukcesije koji u Aneksu G navodi da je bilo kakav prenos vlasništva na nepokretnu ili pokretnu imovinu nakon 1990. godine ukoliko je učinjen pod prisilom ili protivno odredbama zakona predstavlja ništavan pravni akt.

 

Politika

 KOMENTARI

 1. Mic po mic... kaže:

  A istodobno Srbija ni svojim građanima ne vraća imovinu niti vrši obeštećenje za imovinu koju su -komunisti -‘ oslobodioci -borci’ oteli od svojih vlasnika…nakon II svetskog rata 1945-46 i kasnije…

 2. Mister No kaže:

  Borci Subotice su nakon preuzimanja vlasti nacionalizovali ( zaplenili ) sve šta je vredelo . Zaplenjena imovina uglavnom nije vraćena potomcima vlasnika,na šta imaju pravo. Pravi vlasnik fabrike ,,Pionir ” živi u Izraelu a ne u Beogradu,naprimer.

 3. bac Vranje kaže:

  Dok su borci otimali bilo im je lepo, sada kad se tocak srece okrenuo,kuknjava i plakanje…i jos nesto posto je SUBNOR Subotice bio samo korisnik, sta kazu ZK-a ko je bio vlasnik pomenute nekretnine, to se iz ne znam kojeg razloga precutkuje(posto koriscenje i vlasnistvo nisu ista kategorija). I da posto kako se navodi tu su nekretninu platili borci suboticke organizacije,pa ako im ikada bude vracena ili placena onda bi oni koji su je platili i kupili trebali dobiti taj deo kolaca ili njihovi naslednici,a koliko vidim ovde ovde se to namerno precutkuje jer izgleda neko je bacio oko da se preko njihovim ledja(tj para koje su oni dali iz svojih dzepova) domogne besplatno vredne nekretnine.

 4. Reciprocitet kaže:

  Mi smo počeli tu igrariju 1990. g. kada smo ogranke svih slovenačkih i hrvatskih firmi oduzimali i stvarali nove firme – INA, Borovo, Kemoboja, ko će sve da ih se seti.
  Da li je neko ima nameru da INA pumpu u Petefi Šandora ulici vrati INI? Promenila je već nekoliko vlasnika za ovih skoro 30 g.

 5. ffilozoff kaže:

  Borci iz 2. sv. rata,ima zivih?

 6. Indijanac kaže:

  @ffilozoff
  Ako je bilo kakva vrednost ili da su neke pare u pitanju, na papiru će da nađu čak i “žive” solunske borce i ratnike, bez obzira što je od proboja solunskog fronta prošlo još malo pa 110 godina.
  A ti ljudi po nekoj računici treba da su stari minimum 135 godina.

 7. Istina... kaže:

  @Reciprocitet

  Koji to “mi” su otimali od “slovenačkih” i “hrvatskih” firmi? Zar nisu i one otimale tuđe? Ili su vam u vašem agitpropu uvek krivi nekatolici? Opšte je znano da je SFRJ bila podeljena na dve interesne sfere, zapadnu i istočnu. Odatle su Slovenija i Hrvatska oduvek bile povlašćene u odnosu na ostale republike. Te dve države i dalje otimaju od ostatka bivše države na najpodmukliji način, dovoljno je znati njihove propise i dela. Iza svega stoji Veliki raskol crkve 1.054. godine od kada traje krstašenje nad pravoslavljem zarad asimilacije čiji je krajnji cilj otimanje istočnih teritorija i resursa.

  A ovi “borci” su uživali oteto pa dato na uživanje, kada se igranka završila njihove gazde su pokupile svoje a oni su ostali ono što su oduvek bili – nule, ništarije, golje. I sada bi oni u vlasništvo što njihovo nikada bilo nije. Zar ne beše da je imovina “svačija i ničija”!?

 8. Veteran kaže:

  Nije vlada rešila još ni pitanje ratnih veterana iz 1999-e godine. Vatikan za svoju Švajcarsku gardu ima zakon o veteranima, mi koji imamo najviše ratova u dvadesetom veku nemamo ni Z od zakona. SRAMOTA!!!! A tu drugi svestski rat …

 9. yu kaže:

  Kad se ponovo formira yu i vratia socijolističko uređenje sve će doći na svoje mesto.

 10. yu kaže:

  A posle II svetskog rata imovina je konfiskovana kulacima i kapitalistima koji su vekovima izgladnjivali sirotinju. Posledica sadašnjeg kapitalističkog sistema je nove horde sirotinje i iseljavanje u uređenija društva koja su obilato učestvovala u uništavanju yu da bi dobili jeftinu radnu snagu. A pride i prirodne resurse Yu uz podršku brankovića svih boja. Dok se Vlasi nedosete ostaše bez države , radnih mesta i državnih resursa. Tuđe je tuđe i nikad svoje. Nadam se da će se raja setiti da se mora boriti za sebe kao što su im se i preci borili.

 11. Istina... kaže:

  @Veteran

  Nije samo reč o veteranima nego o svemu što je branilo državu pravoslavnog naroda i njega samog. Dovoljno je pogledati statistiku ad hoc tribunala u Hagu koji je osnovan radi “pomirenja” u “Regionu” i zapaziti koja strana ima više osuđujućih a koja oslobađajućih presuda. Najžalosnije je što su upravo “Srbi” “pravoslavci” izdali svoje, ceo politički i vojnih vrh, aktivnu vojsku, rezervni sastav, dobrovoljce, intelektualce, privrednike, preduzetnike, građane. Zar nisu “Srbi” “pravoslavci” izdali i Milunku Savić i svakoga ko je dao svoj doprinos državi i narodu? Komunisti (anacionalisti ateisti) od 1919. godine pišu (post)istoriju a u njoj za nacionalne i verske vrednosti nema mesta. Švajcarska je posebna, ali zaista posebna priča. Ona vodi nezavisnu politiku jer joj se može, jer njome vladaju Vladari sveta a ne njihove podguzne marionete go*na kao u slučaju “velikih država” poput (post)komunističkih banana kolonija. Sve stranke u “Regionu” tj. Najnovijoj Jugoslaviji su septička jama u kojoj se glumci lažnih veličina bore ko će biti veće slugerajsko go*no.

  Naravoučenije: Ne dajte državi ništa, ni ona ne daje nego otima.

  Ovo poslednje se naročito ne dopada Agenturi jer ona od čuvene obmane “Ne pitajte šta država može da učini za vas nego šta vi možete da učinite za nju” imaju ogromnu korist. Očekujem satanizaciju zbog Istine.

 12. naivan kaže:

  @ reciprocitet

  Lazes i to mnogo lazes. Nismo mi nista prvi poceli….to oduzimanje Ine i jos nekih firmi se desilo mnogo kasnije vec kada je bila priznata Hrvatska…..Prvo su oni sve nase otudjili i jos pride oteli nekoliko desetina tada drustvenih stanova od Srba i ko zna koliko jos privatne imovine….Kada se sve sabere sta smo mi od njih uzeli a sta oni od nas…u plusu su par milijardi dolara sigurno.Kada bi samo znao koliko je srpske imovine od srpkih preduzeca ostalo tamo…mnogo vise nego hrvatskih ovde….ali ajde….lazovima je sve dozvoljeno

 13. naivan kaže:

  @ RECIPROCITET
  …nekoliko desetina hiljada stanova…to sam zaboravio ubaciti rec hiljada….
  A sem Ine, BOrova i Kemoboje…sta smo jos uzeli?
  Da li znas sta su Hrvati odradili prilikom ukidanja dinara i uvodjenja kune u svoj sistem ? Sta mislis sta su uradili sa svim tim silnim dinarima? Spalili ih ili ubacili u ostatak jos tadasnje drzave i zamenili ih za marke…Preposteni Hrvati…
  Svaka srpska firma je imala desetine predstavnistava po Hrvatskoj…da ne nabrajam samo odmaralista…svako preduzece je imalo odmaraliste u Hrvatskoj….Koliko je privatne imovine unisteno u Hrvatskoj…pricamo o privatnoj zapitaj se samo….Ako smo mi srbi takvi lopovi, pa sto preposteni Hrvati nisu ispali face pa nam isplatiti imovinu koju su oduzeli??? Kazem i ponavljam, nekoliko milijardi dolara je razlika u korist Hrvatske sto je oduzela srpsku imovinu preduzeca i privatnih lica od Srba….u odnosu na ono sto smo mi njima oduzeli…LAZOVCINO POGANA

 14. pantic kaže:

  Istina…
  Svaka cast…
  Al je tebi dosadno u zivotu… i svaki put iznova to potvrdjujes.
  Kako ti sam kazes:” monoton si”.
  Tvoje reci…
  Opusti se i uzivaj jos to malo zivota sto ti je ostalo…

 15. SANDOR kaže:

  Rovinj je najlepse uspomena zadn jasa EXYU…pre negos sto je raspala nasa lepa domovna kojeg smo doista svim srcem voleli mnogi…u drustvenom radu ceo sept i okt smo proveli mesto skole na njivama i od te pare u maju odneli su nas na exkurziju u rovinju smesteni smo u prigradski turisticki kamp pa i grada pored Adrije smo setali kuci nas nekoliko ko je hteo…DOZIVOTNA USPOMENA u srcu o Adriji i YU o vrednoscu drustvenom radu i o ROVINJU odtad nisam bila ali razumem sto su borci zeljni da to imovina ostaje njima…

 16. nemi svedok kaže:

  @ naivan
  hmmm unistenje privatne imovine..ko je spalio Vukovar,Pakrac, Cavtat,Ilok i jos stotine sela… koliko to po tebi kosta??? Koliko se secam MI smo spalili to, to kazem kao neko ko je bio prisutan tamo kao pripadnik JNA(od 90 pa do 95) i ko je primao naredjenje iz Beograda od srpskih vlasti.
  I da zaboravljas janura 91 ko je upao u savezni platni sistem i pokrao 2,5 mlrd dolara.
  Ali glupo je raspravljati sa nekim ko je u to vreme jos piskio u nosu i nije bio svedok dogadjanja od pocetka niti ima uvida u dogadjaje koji su se desavali.
  U medjuvremenu procitaj ratne planove Jedinstvo i Sutjeska (sa svim podbrojevima) u celosti naravno i bice ti mnogo toga jasnije

 17. naivan kaže:

  @ nemi svedok

  piskila ti mama u noši…

  Ja kazem da kada se sve sabere i oduzme…Hrvati su i dalje u plusu par milijardi dolara kada vidimo ko je sta uzeo, spalio i oteo.
  Ako smo spalili Vukovar, spalili smo svoj Vukovar. Koliko su oni proterali srba i spalili srpskih sela???

 18. Istina... kaže:

  @naivan

  Ti si zaista naivan, nisu “u plusu” (veoma primitivan izraz, odraz današnje “visoke obrazovanosti” društva) “Hrvati” nego glumci Hrvata a Srbe su proterivali i “Hrvati” i “Srbi”. Zar nisu ti proganjani Srbi želeli u Srbiju a bili preusmeravani na Kosmet!? Vidiš, ja Srbin, ismevan sam, omalovažavan, marginalizovan i proganjan u “gradu” (koji to nije jer je taj status dobio administrativnom odlukom a ne dostignutim stepenom razvoja) u kome sam rođen i od “Srba”, onih koji i danas vladaju kao i od 2000. do 2012. godine, i devedesetih, i od 1945.

  @pantic

  Agente Agenture, agenturno agitpropom izvrćeš istinu. Za VAS pišem da ste monotoni jer konstatno koristite izlizane agitlaži, agitprevare, agitobmane… Inače rečenice tipa “Opusti se i uzivaj jos to malo zivota sto ti je ostalo…”, koju si mi javno uputio, vi standardno koristite za optužbe ugrožavanja sigurnosti i pretnjom po život. I to je jedno od vaših izlizanih agitsredstava. Vidiš da ste VI monotoni!

  @nemi svedok

  – Nikako ne možeš da budeš “nemi svedok” ukoliko se javno oglašavaš o događajima o kojima si “nem”
  – Ukoliko si TI spaljivao treba da odgovaraš za zlodela (ali nećeš jer si agent Agenture koji se samo lažno predstavlja radi izazivanja mržnje zarad stalnih sukoba i ratova od kojih profitorate)
  – Naređenje nije moglo da bude od “srpskih” vlasti jer Srbi nikada nisu vladali, od 1945. godine vladaju vaši komunisti a i u vreme “ratova kojih nije bilo” postojala je jugoslovenska (Jugoslavija je [šatro] prestala da postoji 2003. godine) vlast a ne srpska
  – O krađi i planovima sa global-unijat-komunističkim nazivima ne vredi trošiti reči
  – Vaš agitprop sve vaše krivice projektuje na vaše (izmišljene) “neprijatelje”
  itd…

  Samo se vi čašćavajte vašim mekburgerima, kolama, “frenčfrajzevima” i “barbikju” sosovima.

 19. nemi svedopk kaže:

  @ naivan
  e bas si naivan..
  uzmi papir pa pisi i sabiraj, videces.
  A po cemu je srpski???Niti su ga Srbi osnovali niti su bili vecina.
  Ako tako razmisljas onda po tvom je Subotica,Senta, Ada, Kikinda, Zrenjanin… madjarski, a verujem da bi ne bi predao celu Backu i Banat Madjarskoj.

 20. nemi svedok kaže:

  @ Istina…
  Znaci Seselj, Cosic,Draskovic, Milosevic,Ljubicic, Skrebic, Stambolic..nisu Srbi???
  Tako je necu odgovarti jer me ova srpsa vlast stiti jer smo sve radili po naredjenju predsednika Srbije.
  Zajebana ova svetska agentura koja mi cuva ledja ne mozes jos nista sem da kukas i places nad njom

 21. pantic kaže:

  Kako si uspeo provaliti da sam Agent Agenture???

OSTAVITE KOMENTAR