Buđenje nam je svima preko potrebno

Prva politička organizacija, koja je reagovala na vest o  rušenju objekata  u ulici Braće Radića pre mesec dana, bila je stranka Srpski pokret Dveri u Subotici. To je iz nekog razloga ipak promaklo medijima, pa je reakcija i saopštenje  objavljeno tek sutradan jedino na internet portalu  ,,Slobodna Subotica”. To je slika i prilika Subotice gde uz svesnu ili nenamernu pomoć lokalnih medija, investitori u sprezi sa lokalnim vlastima oblikuju grad Suboticu po sopstvenoj viziji,  a ne kako bi to bilo na korist Grada i njegovih građana.

Dveri su iznele jasan stav da se državna imovina i državne odluke moraju poštovati i nastavićemo da insistiramo na utvrđivanju odgovornosti za bespravno rušenje kuđa koje su bile pod zaštitom države. Istini za volju, reakcija Dveri, ma koliko redukovana i sa zakašnjenjem bila objavljena, ipak je uspešno pokrenula lavinu pitanja i skrenula pažnju javnosti.

Odgovorni iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika su se opredelili da postanu  zaštitnik krivičnih dela i nezakonskih radnji.  Svojom odlukom o dozvoli rušenja zaštićenih objekata, odgovorna lica iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, postavljaju se iznad države Srbije, a na direktnu štetu građana.

Ako je postojala odluka – pisano upozorenje od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika da se zaustavi rušenje zaštićenih objekata, zašto Međuopštinski zavod nije postupio po tom rešenju?  Procedura evidentiranja nepokretnost   nije izvršena u zakonskom roku, već sa zakašnjenjem, ali to ne umanjuje odgovornost i krivicu odgovornih u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Postoji opravdana sumnja na korupciju velikih razmera .

Očekujemo reakciju tužilaštva, sudstva, Vlade Republike Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije, pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih pojedinaca, uz obaveštavanje javnosti.

Projekti i planovi se prilagođavaju željama investitora, a oni zaduženi u gradskoj kući u tišini, gotovo tajno legalizuju kroz lokalni parlament. Opozicioni odbornici su postali ikebana, korisna lokalnoj vlasti.

Građanima Subotice i širom Srbije je potrebno buđenje, jer veoma malo znaju o razmerama lopovluka lokalne vlasti. Mediji oklevaju da iznose jasnu istinu i tako pogoršavaju situaciju. Neinformisani i nezainteresovani građani se veoma lako mogu probuditi u gradu koji ne prepoznaju.

Ako želimo da se izborimo za slobodu medija, vladavinu zakona pred kojim će svi biti jednaki,  svima nama, buđenje je preko potrebno.

 

DveriSubotice

subotica@dveri.rsKOMENTARI

 1. balvan kaže:

  Očekujemo reakciju tužilaštva, sudstva, Vlade Republike Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije, pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih pojedinaca, uz obaveštavanje javnosti.

  Da li to znaci da, ako se ne jave u bilo kakvoj izjavi ,da su saucesnici ?

 2. Lebara kaže:

  Razmere lopovluka su jednake izmedju zutih,ovih danas i nekih buducih na vlasti.To je u krvi,to je u genima,zato i idu u politiku jer nanjuse mogucnosti koje im se nude a posledica nema.

 3. Arh..2 kaže:

  Pored Senćanske crkve neko gradi višespratnu stambenu zgradu. Ta zgrada izgledom ,visinom a ni gabaritom ne uklapa se u arhitektonski stil postojećeg dela grada.

 4. Smorko kaže:

  @arh..2. A sta si ti u svom zivotu uradio&izgradio arhitekta??? Nisi kucici jednu nacrtao ali znas da se pravis pametan…ti znas sta se uklapa glupsone

 5. Mister No kaže:

  @ Smorko
  Zgradu koju @ Arh..2 spominje nisam video,jer trenutno nisam u Subotici. Međutim,novogradnja je dosta haotična. Mnogo novih zgrada se ne uklapa u okolinu. U Italiji (naprimer )se nove zgrade jako lepo uklapaju u barokne građevine.

 6. Arh..2 kaže:

  @ Smorko : U tvom odgovoru mogu se prepoznati tvoje intelektualne kvalitete što se tiće urbanizacije jednog naselja i još mnogo toga…

OSTAVITE KOMENTAR