Budžet grada uvećan rebalansom, SNS najbrojniji

Usvojen je rebalans budžeta po kome će gradska kasa raspolagati sa ukupno 5,7 milijardi dinara, što je za oko 700 miliona dinara više od prvobitno planiranog iznosa.

 

Na osnovu predloženih izmena ukupni prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine iz svih izvora korisnika budžeta iznose 5,3 milijarde dinara, a ukupni rashodi su 5,4 milijarde dinara. Rebalansom je predviđen deficit od 76,6 miliona dinara.

 

U strukturi iznosa povećanja obima budžeta preneta neutrošena sredstva iznose 81,6 miliona dinara, a planirano povećanje prihoda budžeta 250,9 miliona dinara. Rebalans budžeta je usvojen sa 43 glasa za, 8 protiv i 1 uzdržan.

 

skup2

U oblasti socijalne zaštite i mera socijalne politike planirano je povećanje izdataka za obezbeđivanje besplatne užine deci u osnovnim školama u visini od 12 miliona dinara. U oblasti razvoja zajednice obuhvaćenim programom JP “Direkcije za izgradnju grada” povećani su rashodi za 98,87 miliona dinara, u oblasti sporta predviđeno je povećanje dotacije sportskim udruženjima u visini od tri miliona dinara, a 3,9 miliona je predviđeno za servisiranje duga sportskih klubova za troškove prevoza.

 

U oblasti kulture planirana su dodatna sredstva za produkcije gradskih pozorišta u visini 2 miliona dinara, za organizovanje festivala Dezire tri miliona dinara i dva miliona dinara za izgradnju spomenika ptica slomljenjih krila.

 

– Ono što odmah moram da kažem je da neće biti povećanja plata niti bilo kakvih drugih subvencija, već će ova sredstva biti potrošena na najnužnije potrebe, kao što su užine za učenike osnovnih škola, zatim azil za pse, dovršetak započetih infrastrukturnih projekata u prigradskim mesnim zajednica, rekonstrukciju Sinagoge, rasvetu na Gradskom stadionu i mnoge druge projekte iz oblasti obrazovanja i kulture. Imamo pismo o namerama jedne od najvećih svetskih kompanija koja bi veliki deo tog kompleksa da komercijalizuje i zato moramo pristupiti proceduri preuzimanja Prve kasarne. Pregovori sa Ministarstvom odbrane su u toku i verujemo u pozitivan ishod – istakao je gradonačelnik Jene Maglai.

 

Odbornici DS-a su kritikovali budžet u smeru da se ne ulaže ravnopravno u sve prigradske zajednice. Slavko Parać, odbornik opozicione Demokratske stranke, tvrdi da se „svakako loš budžet usvojen u decembru prošle godine novim izmenama čini još gorim“.

 

– Najveći deo tog povećanja od 700 miliona dinara iznosi virtuelni novac, odnosno porez na zarade ljudi koji trebaju biti zaposleni u „Svarovskom“ i prihodima od prodaje gradskog građevinskog zemljišta. Realnost je da je kamen temeljac za fabriku „Svarovski“ položen pre tri dana i da ne postoje gotovo nikakve šanse da do kraja godine počne proizvodnja, pa tim i priliv u gradski budžet, a isto tako nerealno je očekivati bilo kakve prihode od prodaje građevinskog zemljišta nekom on investitora na prostoru Prve kasarne, jer je ona još u vlasništvu Ministarstva odbrane i procedura preuzimanja traje duže – istakao je Slavko Parać.

 

SNS  najbrojniji u skupštini

 

U lokalnom parlamentu je formirana nova odbornička grupa LSV-NDS koju čine Tibor Murenji, Mirana Dmitrović i Robert Santo, a odbornici Arpad Katona, Dejan Antić i Aleksandra Bukvić su prešli u Srpsku naprednu stranku.

 

Na ovaj način broj odbornika SNS porastao je na 17, dok Savez vojvođanskih Mađara ima 16. Sada je SNS najača odbornička grupa barem po broju mandata.

 

Razrešenje starih i postavljanje novih direktora

 

Odbornici su razrešili v.d. direktora JP “Subotica trans” Tibora Fazekaša i na njegovo mesto imenovali Aleksandra Aleksića. Fukcije je razrešena i direktorka Apoteke Olivera Radnić i na njeno mesto imenovana Violeta Sloboda na period od šest meseci. Usvojeno je i rešenje o razrešenju direktora JP “Privredno tehnološki parkovi” Branka Guslova sa danom od 19.maja, a na njegovo mesto je imenovan Ivan Saveljić, na dužnost stupa od 20.maja. Valeriji Tot Godo je produžen mandat v.d. direktorke JKP “Vodovoda i kanalizacije”.KOMENTARI

  1. Joska kaže:

    Kad ce Ildiko zedi da skinu za stalno? Pa makar i Pera kojot dosao na njeno mesto!

OSTAVITE KOMENTAR