Bunjevački postao službeni jezik u Skupštini Subotice, politički predstavnici Hrvata u znak protesta napustili sednicu

Subotička Skupština zaokružila je proceduru promene Statuta čime bunjevački jezik ulazi i zvanično u službenu upotrebu u ovom gradu. Da bi i zaživeo u praksi potrebno je još niz koraka da preduzmu i nacionalni savet ove manjine i lokalna samouprava, koja za to treba da obezbedi i sredstva. Politički predstavnici Hrvata u znak protesta nisu ni prisustvovali raspravi i glasanju i najavljuju pokretanje inicijative ocene ustavnosti ovakve odluke.
Glasovima svih prisutnih odbornika, bunjevački je, posle srpskog, mađarskog i hrvatskog, postao službeni jezik u Subotici.

“Izuzetno zadovoljstvo, sreća i ponos, u ime celog Bunjevačkog nacionalnog saveta, u ime svih onih koji su radili na standardizaciji jezika, u ime svih koji predaju ovaj jezik u osnovnim, srednjim školama, na Pedagoškom fakultetu u Somboru, ali pre svega i najviše našem narodu, Bunjevkama i Bunjevcima koji su ovaj jezik tri i po veka čuvali i divanili, čak i onda, kada to društveno nije bilo poželjno, kada je bilo i osuđivano”- istakla je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.
U znak protesta, raspravi i glasanju o ovom predlogu nisu prisustvovali protivnici uvođenja bunjevačkog kao službenog jezika, odbornici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji najavljuju pokretanje procedure ocene ustavnosti ovakve odluke.
“Mi se bunjevačkog imena i bunjevačkog dijalekta, govora nećemo odricati. Mi znamo kome šta pripada, mi znamo ko šta može činiti, i u tom kontekstu, pridržavajući se demokratskih načela, svih normativnih vrednosti kada je u pitanju savremeno delovanje u civilizovanim zemljama, mi ćemo na taj način i dalje smatrati novoštokavsku ikavicu govorom kojim se služe Hrvati u najvećem broju i držati za svoj”- poručio je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
Na lokalnoj samoupravi je sada da obezbedi sredstva i za praktično uvođenje bunjevačkog kao službenog jezika korespodencije sa javnom upravom u gradu, dok savet treba da definiše tradicionalne nazive naseljenih mesta u gradu na bunjevačkom, kako bi oni bili uključeni u statut.
“U rebalansu ćemo opredeliti sredstva koja su potrebna za sprovođenje kompletne procedure definitivnog uvođenja bunjevačkog jezika na teritoriji grada” – naglasio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.
“Moraćemo da angažujemo prevodioce za bunjevački jezik i nakon toga će Bunjevci imati sva ona prava i u realnom svetu koja imaju pripadnici mađarske ili hrvatske nacionalne manjine”- dodao je predsednik Skupštine grada Subotica Balint Pastor.
Bunjevački će postati službeni jezik u Subotici osmog dana od objavljivanja danas usvojene odluke u Službenom listu – sredinom maja.


RTVKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Fala dragom bogu da smo dozivili i taj dan, i da nakon decenija posrbljivanja ovog grada konacno docekamo da i nas jezik postane zvanican.

 2. doktorica groktalica kaže:

  ha ha ha…kogod je tu kazo da triba priopravit stihove Đorđa Balaševića iz “prvo fruštuk ondak na put” u “prvo q’urac ondak doktorat”.

 3. Djuka kaže:

  “morace siroti da angazuju prevodioce” haha, al se oni dobro zajebavaju…
  mogu li ja da budem prevodioc?
  Balinte, nemoj trazit’ dalje! :)))

 4. Bunjevac pravi kaže:

  Bunjevcima je ovo istorijski dan! Kome se ne svuda nije nas briga.Hvala svima koji su podrzali ovaj velicenstveni Cin.Pored Srba,Madari su se pokazali kao prijatelji Bunjevaca.Bravo Bakicu,bravo Pastore,bravo i Maglai!

 5. pista kaže:

  Eto, dzaba ste minjali statut… Suzana je kazla “srica” a ne “sreca”, “skule” a ne “skole”… jasno je meni da sluzbeni list jos nije objavljen, no vi vec krsite statut koji ste danaske minjeali… E, daaaaa i jos nesto: nemoj da se iko nakon danasnjeg dana bude cudio kada Hrvati budu trazili da u Somboru, Apatinu, Bacu, etc. hrvatski jezik bude sluzbeni na teritorijama tih i jos nekih opcina u Vojvodiini, Srbiji.

 6. Nesh kaže:

  Koja je ovo sprdacina teska haha.
  Ima sada da Srbi u Hrvatskoj traze da im krajisnicki postane sluzbeni.

 7. Djuka kaže:

  Bunjevac pravi
  odlicno pricas srpski za jednog bunjevca – znas li jos neki strani jezik?
  mozes i ti da budes prevodioc, u subotickoj skupstini.

 8. Detelinar kaže:

  Moraće se hrvatski pasoši ovih novokomponovanih izmišljenih Bunjevaca prevesti na bunjevački jezik da bi znali da čitaju šta piše u putovnici.

 9. Vlada kaže:

  Uredu bunjevci, neka se izjasnjva ko kako hoce, bunjevacka zajednica, ok, televizija, novine, skole, sve ok. Eskimi, peloponezani, tatari, koji god, sve ok! Pricaj kako god hoces, ali sta ce nam jos jedan sluzbeni jezik? Ja bi sve osim srpskog izbacio. To je samo da se uzima novac od ljudi, a i malo da se zavade nacionalizmom, super, drz podmazano da bolje klizi milokliz.

 10. Aki kaže:

  Detelinar, ne se*i!!

 11. Gligorije kaže:

  Ko zna divaniti??????

 12. Mirko Babičković kaže:

  Šta oćete prvi statut ovog grada je donešen na Bunjevačkom jeziku i to je onda bilo uredu a sad nekom smeta

 13. rax kaže:

  moze neko da me prosveti. ok. bunjevacki se govori u subotici i po vojvodini, ali mi nikako nije jasno, kako ce biti pisani bunjevacki. bunjevci nemaju svoje pismo ili mozda ja nisam dobro informisanja, koji pravopis itd, sve sto ide uz narod i jezik. koliki je broj bunjevaca u srbiji i ima bunjevaca jos negde, u nekoj drugoj drzavi

 14. bron kaže:

  Idemo onda, ja u mesto romima bi tražio i da romski da bude zvaničan jezik. I oni isto imaju svoju kulturu, jezik, običaje, sve osim sopstvenog država. Gdi su razlike, eh? Pa ajde ako bunjevcima može, onda što da ne?

 15. Đole kaže:

  Od Preševa do Horgoša, od Negotina do Karlovca, svi razumeju jedan jezik i svi čitaju dva pisma (ćirilica i latinica), umesto da taj jedan jedini jezik (naš jezik, jugoslovenski jezik,…) bude službeni, mi se sprdamo….

 16. Cvetic kaže:

  @ Bunjevac pravi
  Ako se tako radujes usvojenom Bunjevackom jeziku, zasto onda nisi ovo pismo na bunjevackom napisao nego pises srpskim jezikom. Pa divani sada javno da te svi cuju. Sigurno te je sramota bunjevacki pisati.

 17. Black Lady kaže:

  Zanimljivo je kako Hrvati ne podnose Bunjevce

 18. matori kaže:

  Suzana Kujundžić Ostojić je “pod obradom” tajnih službi otkad je otišla u Novi Sad na studije.Odabrana je da izgura ovaj podmetnuti politički eksperiment s Bunjevcima.Sav taj poduhvat nema veze s kulturnim,naučnim i istorijskim činjenicama nego samo s političkim,tako da je besmisleno suprotstavljati mu se istima.Nije ni potrebno jer taj lažni bunjevački identitet je “mrtvorođeno nedonošče”.

 19. Croat kaže:

  Jel i to nas predsedni naucio u sahu da pravi nove jezike ? Mozda bi vas gradonacelnik ( moj cigurno nije) mogao malo i da se jos uvuce u gujcu ….

 20. Croat kaže:

  Stvarno oce li onu poltronstinu prevesti na tzv bunjevacki jezik?

 21. Pera Prvi kaže:

  @matori

  Nisi dovoljno mator, projekat postoji od ranije. Inače, ova “pobeda” vođa Bunjevaca poraz je za Bunjevce.

  “Vaša j’ grana…” sve manja.

  Čak i ti stihovi su, normaleo, pohrvaćeni (“Hej, salaši na sJeveru Bačke”) a njihov izvođač je “Ekselentni vinar” pošto je “državni” PODRUM (Podzemlje) likvidiran.

 22. Vadim nacije iz sesira kaže:

  Zali Boze truda energije i novaca ulozenog u jedan unapred propali projekat. Bajicevi Bunjevci, Milosevicevi Egipcani i Askalije i ko zna kakve sve isfantazirane sorte za jednokratnu dnevnopoliticku upotrebu, zavrsavaju ne na djubristi istorije, nego odlaze u njen slivnik i oticu u kanalizaciju.

 23. matori kaže:

  Cilj ovog obaveštajnog eksperimenta je samo “zaseravanje” lokalnog medijskog prostora i školstva kako bi se te jadne Bunjevce prikazalo što više politički maloumnim jer je hrvatstvo postalo jako opasno pošto je izborilo sebi državu.To sve provode preko nekoliko nakaza koje su odabrali.U tome im zdušno pomaže i saveznik – predsednik gradske skupštine Hedervary.

 24. Nikola kaže:

  Ispravna odluka ! Čestitam svim Bunjevcima.
  Bravo za sve koji su podržali predlog.
  A vi “veliki domoljubi” odbornici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini,
  ako imate problem sami sa sobom,
  mora(t) ćete uskoro da angažujete prevodioce za bunjevački jezik.
  Ako ga kojim slučajem, ne razumete.

 25. Tanjica kaže:

  Već sam jednom pisala komentar na tu temu, ali pošto čekam u redu za revakcinu (a pola Subotice sad navalilo na prvu, jer se plaća 3000 din, pravi se gužva, pa imam vremena), želim da ga ponovim i još nešto dodam. U redu je da nacionalne manjine imaju svoj službeni jezik. Jedino mi nije jasno kako ćemo znati da je u pitanju baš bunjevački. Na tom jeziku ne postoji književnost, naučne knjige, gramatike, pravopis… Kako ćemo znati da li je nešto pravilno napisano? Da li će biti potrebno angažovati prevodioca i ko će biti kompetentan da prevod izvrši? Tu se vraćam na početak svog komentara i zapravo objašnjenje ovog postupka. Ni Bunjevci ni građani koji se vakcinišu zbog novca, ne shvataju da su žrtve manipulacije i jeftine populističke politike. “Šta reći, a ne zaplakati?”

 26. O tempora, o mores! kaže:

  Uskoro ce cela Subotica biti preplavljena stranim novinarima i tv stanicama. koji ce izvestavati sa nekog sudjenja. Jedva cekam kada ce pred nekim sudom u Subotici biti vodjen proces u kome je sudija Bunjevac a optuzeni isto tako Bunjevac. Sudska rasprava se vodi na osnovu zakna i ustava iskljucivo na srpskom jeziku i onda dva Bunjevca usred Subotice komuniciraju putem tumaca kako bi se mogli razumeti.

 27. Josip Aleš kaže:

  Ovim se otvara pandorina kutija sada hrvati mogu trazit zvanicni hrvatski u senti, apatinu, novom sadu,somboru… Muslimani u Raškoj…. bezveze…. A Kujundzickin otac je Hrvat kako i koje godine i pod kojom vlascu je ona postala (Z)Bunjevka ne znam….

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =