Bunjevci očekuju pomoć oko udžbenika

U okviru svog obilaska nacionalnih saveta u Vojvodini, predsednik Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine Šandor Egereši susreo se sa predstavnicima Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, koji su mu predočili probleme sa kojima se ovaj savet suočava u svom radu. 

 
bunjevacka svadba
 

Kako je navela predsednica privremenog organa u NSB Suzana Kujundžić Ostojić, uglavnom je nerešavanje nekih osnovnih pitanja u funkcionisanju saveta posledica materijalnih i finansijskih problema. Jedan od gotovo opštih problema i za druge manjine je i nepostojanje udžbenika na maternjem jeziku, čije je štampanje Republika odobrila. Međutim, Bunjevački nacionalni savet je u nemogućnosti da finansira štampanje udžbenika na bunjevačkom, koji se već sedam godina kao izborni predmet predaje u osnovnim školama, te se očekuje da bi Pokrajina u tome mogla bar delimično pomoći.

 

Šandor Egereši će tokom narednih desetak dana završiti obilaske ostalih nacionalnih saveta, i nakon što sa svima porazgovara o najvažnijim pitanjima u njihovom funkcionisanju, sačiniće se analiza njihovog položaja i statusa manjina uopšte, što će biti predstavljeno Vladi Vojvodine. Tada će se znati i mere koje bi se mogle preduzeti. Inače, kako je Egereši napomenuo, tokom dosadašnjih susreta vođeni su vrlo otvoreni razgovori bez ikakvih tabu tema, te se očekuje da će se dobiti vrlo realan uvid u problematiku i nacionalnih saveta i najčešćih manjinskih problema.

 

 

DANASKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  pa nek im maticna drzava pomogne u stampanju udzbenika,a da oni nemaju maticnu drzavu,ovamo su dosli kao Hrvati,a onda su se proizveli u bunjevce i sad samo kukaju kao KALIMERO…

 2. suboticki mrgud kaže:

  nikad rvat, mozda srbin, uvik bunjivac znas kako kazu:)*

 3. Mister No kaže:

  Nije mi baš najjasnije kako momci i cure uče bunjevački ako ne postoji udžbenik na bunjevačkom jeziku .Nisam upućen u ovu tematiku. U kojim školama se uči bunjevački jezik i šta se uči na bunjevačkom jeziku ? 

 4. marko kaže:

  Ovaj komentar…"nikad rvat,možda srbin"…. jako puno govori o "Bunjevcima"… :)))

 5. Petar.SU kaže:

  Kakve su ovo gluposti? Sad pored srpskog, madjarskog i hrvatskog, ulice bi trebalo da budu ispisane i na bunjevackom? I kakva je to glupost oko standardizacije jezika koji pripada hrvatskom? Bajicu Bajicu..

OSTAVITE KOMENTAR