Bunjevci proslavili “Dan Dužijance”

Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji održala je u Subotici centralnu proslavu “Dana Dužijance”, jednog od svoja četiri nacionalna praznika. U okviru obeležavanja završetka žetve 22. avgusta u Novom Sadu će biti “Dani bunjevačke kulture”, a dan kasnije Bunjevci će “Dan Dužijance” proslaviti i na centralnom trgu “srpske Atine”.

U skladu sa tradicijom koju Bunjevci na ovim prostorima neguju više od tri veka, svečana povorka sa 400 učesnika obučenih u narodnju nošnju, prodefilovala je od Bunjevačke matice do centra Subotice.

Nakon što su položili cveće na spomen bistu Blaška Rajića, sveštenika koji je ovaj običaj uveo u red crkvenih obreda i 1911. godine održao prvu “Dužijancu”, na bini u centru grada, u prisustvu brojnih građana, bandaš Vladimir Vuković i bandašica Dunja Mačković predali su hleb od novog brašna predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

“Poštovana pridsednice! Predajem Vam ovaj kruv od novog žita, sa naših plodnih njiva, sa željom da “Dužijancu” još dugo slavimo”, reči su kojima se bandašica Dunja Mačković obratila dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

“Hvala lipo! Živi i zdravi bili i dogodine opit slavili”, odgovorila joj je dr Suzana Kujundžić Ostojić, primajući hleb od novog brašna.

Nakon što je ove godine ustanovljen standard bunjevačkog jezika, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine izrazila je nadu da će bunjevački, na kome je napisan njen prvi statut, postati i službeni jezik u Subotici, kao i da će “Dan Dužijance” dobiti status zaštićene kulturne baštine Bunjevaca.

“Drugog septembra imamo sastanak sa ministrom kulture, sa direktoricom Etnografskog muzeja i sa hrvatskom stranom koja, takođe, pokušava da zaštiti “Dužijancu”. Ono što znam i bez čega se vraćat nećemo, a to je da i naša “Dužijanca” bude zaštićena”, poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Čestitajući im praznik, Bunjevcima se obratila Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika Subotice, koja je istakla da je “Dužijanca” tradicionalna svetkovina dostojanstva, ponosa i zahvalnosti na novom rodu žita.

“Očuvanjem žive kulturne baštine stvara se osećaj identiteta, kontinuiteta i posebnosti”, konstatovala je Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika Subotice.

Reči podrške, Bunjevcima su uputili i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

“Promovišemo skromnost, vrednoću, posvećenost, veru…. Sve ono što nam treba i za budućnost naše Srbije”, rekao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

“Da se prizna i istorijski doprinos, ali svakako i važna uloga u savremenom srpskom društvu”, dodao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Centralna proslava “Dana Dužijance” obogaćena je nastupom sedam kulturno –umetničkih društava koja su prikazala svo bogatstvo narodnih pesama, igara i nošnje, a proslava je završena “Bandašicinim kolom” koje je, prvi put od kako Bunjevački nacionalni savet slavi ovaj praznik, odigrano u samom srcu Subotice.

 

RTVKOMENTARI

 1. Samo istina kaže:

  Divno i velicanstveno je sinoc bilo biti Bunjevac!!!Prelep program sa ukusom.

 2. B kaže:

  Lepo i veselo. Mnogo osmeha.
  Vidi se da je uložen veliki trud u organizaciju.

 3. Nikola Rogić kaže:

  “Opit slavili”…”pridsidnici”…pa vi veze s vezom nemate!

 4. Valerijan memorandumski kaže:

  Ovo su oni sto hrvatski knjizevni jezik nazivaju novogovorom,a sam kreiraju novogovor.Gadljivi su na celu s Mirkom Bajicem.Drzava koja operira s ovakvim nakaradnim manipulacijama i stavise to smatra vlastitim drzavnim i nacionalnim interesom – nema buducnosti.i to ce se pokazati prije ili kasnije.Gnoj uvek trazi sebi put dok se ne provali.a ovim predvodnicima i mozgovima ovakvih obmana treba razvaliti zvalu u obraz kako bi se vec konacno pocela ostvarivati hrvatska manjinska prava punim plucima.

 5. B kaže:

  @Valerijan…
  Niko ti ni sada ne brani da ostvaruješ svoja manjinska prava punim plućima. Ali džabe kad ti uvek nekoga moraš da mrziš. Jače je od tebe. Tako si vaspitan. Ovi su ti krivi i Srbi su ti krivi.
  Da sutra netragom nestane i ovih što su slavili Dan dužijance i čak i Srba kad bi sa planete nestalo, ti i tvoji bi ste očas posla našli koga sledećeg da mrzite jer od njih ne možete živeti punim plućima. Samo vama neko uvek smeta.
  Neki dan ste slavili vi svoju dužijancu, niti vam je neko branio, niti vam je neko smetao. Imate svoje pismo, udžbenike, školski program, pravo na jezik. Svoje praznike. Dvojno državljanstvo. Predstavnike u kavnom i političkom životu. Stranke. Poslanike u skupštini Vojvodine i Srbije. Plus sva prava koja i većinskom narodu pripadaju. 2019. je godina. Niko vam ništa ne brani. Niko vas ne dira.

 6. Samo istina kaže:

  Pustate komentare sovinizma prema Bunjevcima od bivsih Bunjevaca,otrovanih mrznjom,zasto,zasto,zasto?????

 7. Pravdoljub kaže:

  „Hvala lipo! Živi i zdravi bili i dogodine opit slavili“-Ako je ovo standard i ako Bunjevački dijalekt više nije Štokavsko narječje Hrvatskog jezika e onda tute više nema šta da se divani neg da Vi gospodo nemate pojma a ni veze sa Bunjevcima. Fala lipo živi i zdravi bili i dogodine oped slavili-su riči kojim je ovo tribalo biti iskazano.

 8. Trecoredac kaže:

  Politika u Srbiji je maksimalno zamaglila pitanje Bunjevaca,a sve su to popratili galamom preko drzavnih medija.Na netu se moze naci tekst koji vrlo precizno secira mehanizme manipulacija Bunjevcima pod naslovom Bunjevci u Backoj i stvaranje samostalne hrvatske drzave.Kad se to procita tek onda se ukazu svi razmeri pokvarenosti srbijanske politike.Cini se da niko od predvodnika ovog laznog pokreta ne moze polemizirati s time.

 9. ffilozoff kaže:

  Opet,ili oped…OPIT mi nejasno…ili su se opili?

 10. stormwatch kaže:

  Lipo politichki podiljen jedan te isti narod…..

 11. Andela kaže:

  Do juce su pricali a sada bi divanili ali nemaju pojma

 12. croat kaže:

  Trecoredac
  Nisam procitao, samo sam zacitao, ali cini se kao vrlo dobro napisano, svukao sam fajl i sigurno cu procitati do kraja.
  Duzijanca je prije svega verska svetkovina a to sto su ovi od nje uradili je jedna cista politicka papazanija. Cudime da nisu pozvali da im piva Ceca i sto nisu pekli pljeskavice. No nece ni toga biti doveka.

 13. Baba Mara kaže:

  @croat
  Ceca se na bunjevačkom jeziku kaže Cica.

 14. Mic po mic... kaže:

  Ne vidim ‘Bata Koleta’ -prije on sa ‘svojim bunjevcima’ im je pekao roštilj…

OSTAVITE KOMENTAR