Čantavirci se saglasili sa vetroparkom i nadoknadom koju će dobiti

U okolini Subotice planirana je izgradnja jednog od najvećih vetroparkova u Evropi.

Prema informacijama Panon RTV-a na poslednoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada odbornici će glasati o projektu, odnosno o planu detaljne urbanističke regulacije, kao prvom koraku za njegovu izgradnju.

Ekipa Pannon televizje juče je snimala u Čantaviru kod poljoprivrednika koji su se već saglasili sa tim da se na njihovoj zemlji izgradi vetropark i novac za to već je prebačen na njihove račun.

Braća Kečenović iz Čantavira nisu se dugo premišljala oko toga da li će prihvatiti ponudu pravnika firme koja želi da izgradi vetropark, odnosno da li će za sigurnu protivvrednost na njihovoj zemlji biti izgrađeni vetrogeneratori. Njihovu saglasnost nije motivisao samo obećani novac, već i ekološki razlozi.

„Daju 500 evra godišnje, 30 godina.  U vreme izgradnje, dok to traje, za tu godinu daju 1.000 evra. Objasnili su tako da će to početi u narednih nekoliko godina. Za dve, tri, četiri, možda i za pet godina” kaže Janoš Kečenović.

„Prihvatio sam, jer ako ja ne bih, onda će ih komšija postaviti. Smatram da se ovim ne zagađuje okolina, dakle želim da kažem da je bolje da je ovde vetrogenerator, nego hemijska fabrika” kaže Ferenc Kečenović.

Planove za podizanje vetroparka odobrio je i Atila Andraš Đuričin. Od predsednika Saveta mesne zajednice Čantavir saznali smo i to da bi park bio podignut na prostoru od 10 hiljada hektara. „Ispitivanje vetrova i biljnog sveta je još u toku. To znači da će ovaj projekat dve godine postojati samo na papiru, ali će oni već plaćati poljoprivrednicima sa kojima su sklopili sporazum. Sama izgradnja mogla bi da počne u okviru dve ili tri godine, jer toliko vremena je potrebno da dozvole budu dobijene.”

Vetropark bi podigla lokalna firma italijanske kompanije „Fintel Energia Group”. Ova kompanija je 2016. godine podigla i prvi ovakav park u Srbiji, i od tada su u državi pokrenuli više ovakvih parkova.

Nedavno otvoren vetropark u Kovinu može da proizvode 160 MW električne energije, dok bi vetropark koji se sada planira pored Čantavira proizvodio 600 MW električne energije. Procenjuje se da je to dovoljno za potrebe za električnom energijom u  pola miliona domaćinstava.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. B. kaže:

  Ljudi, vetar koji duva u Kovinu, po snazi i učestalosti ne može ni da se uporedi sa vetrom koji duva u Čantaviru. Tamo košava dostiže olujnu brzinu. Vetar duva skoro svaki dan.
  Tamo kada krene košava, duva i po dve nedelje svaki dan.
  Dok ta ista košava dođe do Čantavira, ona toliko izgubi na snazi da je to običan vetrić. Retko ta košava kod nas duva duže od tri dana u kontinuitetu. I retko preko 9-10 metara u sekundi.
  Nema logike da će se vetropark u Čantaviru isplatiti.
  Ovo je neka muljaža da se uzme najplodnija zemlja.

 2. Weng kaže:

  Opet nestručna lica se javljaju neki
  Nisu ni videli vetro park.
  Palic- Čantavir linija vetar duva svaki dan.kreni biciklom bilo kad videćeš da duva vetar .

 3. Giga-mega kaže:

  @B.
  Nije potreban vetar olujne snage da bi vetrenjaca radila. Cak sta vise, ukoliko vetar predje odredjenu jacinu vetrenjaca staje sa radom i postavlja se u polozaj da se lopatice ne okrecu.

 4. Bivši kaže:

  Samo polako, ovde se priča o vetrovima na 120m od zemlje. Puna podrška projektu, nadam se samo da neće morati da sagrade koju vetrenjaču u Bokokotorskom zalivu kao privatni generator imanja našeg gradskog poglavara.

 5. Pablo kaže:

  @B
  Njima ne treba olujni vetar one se tad gase,
  A za neupucene ja ih imam pored imanja u jednoj bivšoj Yu republici, to je zlo.
  Osobito noću kad je tišina imaš eskadrilu helikoptera iznad glave. Zašto su u Aistriji postavljene pored autobahna? Jer je tu uvek buka
  A nas nije niko pitao, postavljene su na 300 metara vazdušno na državno.
  I kaže jedan profesor da i zrače.
  Jer se postavljaju jeftini motori za ovo tržište

 6. I.S. kaže:

  A ti si weng mnogo stručan?
  Naučio si sve o vetrenjačama dok si ždero sendvič na sastanku gradskog odbora SNS?
  Hoće na tu struju od vetrenjače da vam rade tosteri, da pravite tople sendviče?

 7. B. kaže:

  Nisam rekao da im trebaju olujni vetrovi za vetrenjače, nego da u Banatu, to jest kraj Kovina čak ima i takvog vetra. A vetar duva stalno.
  A ovaj Weng što se voza biciklom, taj svakodnevni vetar što ti duva sa jugoistočne strane Subotice, retko prelazi 6-7 metara u sekundi. Što je vetrić. Vetar ozbiljnije jačine sa te strane duva tek u jesen.

 8. B. kaže:

  A inače, stanovnici sela Bikovo se bune što im avioni sa obližnjeg aerodroma proleću iznad sela, kao prave im buku. E pa ovo će im biti kao da su im heliodrom izgradili u selu. Ali 500 evra je 500 evra…

 9. amacak kaže:

  vetrenjače mogu da zrače samo elektromagnetno zračenje niskog intenziteta koje nije problem. zvučno zagađenje jeste, pitanje da li su oni koji su se saglasili obavešteni o tome.

 10. Gligorije kaže:

  Sta sam rekao na prethodnoj vesti da je 500 eura zakup dela zemlje i to na godisnjem nivou!!? Molim, sve se ovo znalo jos pre dva meseca, ali novinari nisu bas azurni.

 11. Petar G. kaže:

  Dobro je da su se saglasili i da su čvrsto odlučili. I da su zadovoljni naknadom koju će dobijati. Pogovo ova dupla naknada za vreme gradnje. Jer ovo nisu svetleće reklame na Radijalcu. Kada se ne dopadne, malo vike i skloni investitor.
  Ovo su grdosije od preko 100 metara u visinu. Milionske vrednosti. Što im sada postave, i njihovim čukununucima će da se vrti nad glavama. Sreća da su se složno saglasili da je 500 evra mesečno dovoljna suma. Uzdravlje vam vetropark Čantavirci.

 12. ludak kaže:

  U danasnjim novinam izasla vest da nas sledece godine cekajos jedno vece poskupljenje struje i verovatno izmena tarifa a sve po zahtevu MMF. Razlog tome je kako kazu sto se sve vise otkupljuje struja iz obnovljivih izvora a koja je skuplja pa se mora to nadoknaditi . Inace je u planu je i prelazak EPS iz javnog preduzeca u akcionarsko preduzece a sve u cilju njegove privatizacije. Mi cemo uskoro imati najskuplju struju u evropi kada se uracuna platezna moc gradjana.Vec je sada na nekom nivou od 10 euro centi kada se sve izracuna. Eto sta nas ceka uskoro….poskupljenje struje a vi se radujte ovim gluparijama oko vetroparkova. I oni ce biti razlog za poskupljenje struje.
  Inace od 1 decembra je struja skuplja oko 3,5 posto ali to je isto laz. Poskupili su struju za taj iznos ali na taj iznos se placa akciza od 7,5 posto pa na sve to jos i PDV od 20 posto. Pa po prostom matematickom racunu ispada da je poskupljenje skoro 5 posto…Jedva cekam da vidim decembarski racun da vidim sta su smuljali i kakvu su nam prevaru od poskupljena opet odradili.
  Inace akzica za struju se samo kod nas placa na obracunat PDV….LOPOVLUK NEVIDJENIH RAZMERA

 13. Gligorije kaže:

  Ludak
  Sve si u pravu. Ajmo da menjamo nesto, vlast da menjamo ili nesto drugo? Kaze Vucic da nam je extra u srbiji, ne zna narod kako mu je dobro : )

 14. Propeleri se veselo okrecu kaže:

  1) Investori znaju vrlo dobro da nigde nece dobiti dozvolu za jednu takvu ideju i zbog toga im Srbija kao zemlja niske ekoloske svesti, ali dovoljno alava na pare, izgleda kao pravi Eldorado za postovljanje takvih monstruoznih nakarada koje negativno uticu na sve oko sebe, ljude, floru i faunu, stvaraju posebnu mikroklimu i negativno deluju na poljoprivredu.

  2) Ravnice i vetra ima po celoj Evropi. Nije nikakva slucajnost da je izbor pao bas na Suboticu. Mozemo biti ubedjeni da samo ravnica i vetar nisu jedini i najvazniji faktori za jednu ovakvu investiciju.

  Ono sto sam napisao pre par dana se sada je tacno obistinilo. Pravnik firme je izasao sa ponudom i ona je oberucke i sa zahvalnoscu prihvacena. Lova do krova. pogotovu jer je za jedan vetrogenerator, odnosno njegov fudament ili postament dovoljna povrsina od jedva nekih 15×15 metara. Znaci svega 225 m2 po vetrogeneratoru za 500€ godisnje odnosno 2,20€ po m2. Kao laik za zemljoradnju usudio bih se postaviti pitanje koliko belog luka moze da se posadi na toj povrsini i koliko prinosa izracunato u evrima moze na toj povrsini da rodi. Uz to zbog tacnije racunice treba izracunati i povrsinu kako za prilazne tako i za puteve radi servisiranja tih propelera. Uz to valja dodati i povrsinu koja se mora ostaviti za slucaj havarije jer nije retkost da ceo vetrogenerator po svoj svojoj duzini tresne o zemlju i sravni sve sto mu se nadje na putu. Istina to se ne desava bas svaki dan, ali se ipak dogadja i takve stvari se obavezno moraju uzeti u kalkulaciju. Ne desava se uvek da tresne o zemlju ceo vetrogenerator. Ponekad je to samo elisa ili neki njeni delovi. Tu i tamo se desavalo da se na krajevima elise uhvati led i onda ti ledeni komadi cim pocne elisa da se okrece lepo i elegantno prolete par stotina metara i udare u neciji krov ili nesto mnogo gore. Licno mislim da jedan vetropark pretstavlja vise prokletstvo a manje blagoslov, pogotovo ne u blizini ljudskih nastanbi.
  Ako sam nekome ostao duzan odgovor zasto bas u Srbiji zele da postave super-mega-hyper vetrogeneratorske parkove, odgovor je vrlo prost. Nemacki seljak za postavljanje vetrogeneratora (po komadu) uzima godisnje najamninu, a koja je u zavisnosti od lokacije, izmedju 25000 € i 100000 € za vrhunsku lokaciju. Prosek lezi izmedju 50 i 70 hiljada €. Inace sve manje Nemackih poljoprivrednika daje svoje njive u najam za odredjenu sumu novca . Oni se umesto godisnje kirije zadovoljavaju sa skromnih 13% od novcane sume koju takav vetrogenerator godisnje ostvari. Onaj kome jos nije jasno zasto tako naprasno vetrogeneratori bas u Vojvodini – tome ja ne mogu pomoci.

 15. Gojkosisa kaže:

  @Bivši
  Bolje i u bokokotorskom zalivu nego u Segedinu, Keckemetu…

 16. Gligorije kaže:

  Propeleri se veselo okrecu
  Kome prodati toliki luk????????

 17. Miki kaže:

  Sad ce poremeceni umovi opet lupetat da AV sa bratom nesto muti.

 18. Propeleri se veselo okrecu kaže:

  @ Gligorije,

  Posto se na Balkanu beli luk jedino ne stavlja u sladoled od vanilije, tvoje pitanje postaje bespredmetno. Salu na stranu – nije poenta u belom luku, to je samo jedna simbolicna stvar (metafora) . Ovde se radi o unistavanju plodne zemlje, jer vetrogeneratorima je dovoljan obican vetar i nema potreba da se postavljaju na plodnoj crnici.Kvalitet zemlje na kojoj se postavljaju ne utice ni na kvalitet ni na kolicinu proizvedene elektricne energije.

 19. kaja kaže:

  Pristali bi mi i tovar govana da nam istresu na glavu, samo daj pare….

 20. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Prichanje pricha likova koji nit su videli nit chuli vetrogenerator….i 1000 mrezhno postavljenih Vetrogeneratora, MANJE zrachi i MANJE se cuje od jedne bazne stanice mobilne telefonije! Priche o pticama koje ne lete vishe tamo i navodnoj buci koji vetrogeneratori proizvode je upravo ista primitivna glupost kao i price onih jadnika antivakcinasha….gluposti i besmislice. Jedini realan problem koji je postojao sa vetrogeneratorima starijih tipova pre 20 i vishe godina bilo je bacanje leda sa elisa….i taj problem je davna proslost….ovi sto u zhivotu nisu videli ni trofaznu struju bolje nek se ne javljaju sa glupostima, smeshni ste nevidjeno.

 21. Domonkoš Gabor kaže:

  Daliste čitali tekst ugovora? Njima trebaju naše njive jer piše ako dotična parcela biće na prodaju moraš njima da ponudiš a oni su prvi kupci. A ima još neke stvari koji nije razumljivo.

OSTAVITE KOMENTAR