Čarobno putovanje kroz svet animacije

U svetu audiovizuelne–umetnosti Darko Subotin se odlično snalazi i trudi se da u tome što više napreduje. Još kao dečak je igrajući igrice otkrio čudesno polje animacije koje ga je očaralo i uvuklo u tu magiju.

Student je treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, smer animacija i vizuelni efekti gde se usavršava i istražuje neke nove stvari.

 

Veoma rano sam shvatio da umem da crtam i da volim to da radim. S godinama sam usavršavao svoj stil i trudio se da to podignem na viši nivo. Kada crtam na papiru, bavim se grafikom. Imam i tablu na kojoj se bavim digitalnim crtanjem i to je ono što me posebno privlači. Posebno volim da eksperimentišem od mračnijih ka svetlijim temama—kaže Darko.

Posle završene Gimnazije u Subotici rešio je da upiše Akademiju umetnosti u Novom Sadu i posveti se animaciji. Shvatio je da želi da stvara filmove i učestuvje u kreiranju likova.

 

Zadovoljan sam onim šta radimo na fakultetu i vidim da napredujem iz godine u godinu. Postupno smo ulazili u taj svet iluzije i pokreta koji se u tome stvara. U prvoj godini sam uradio kratki animirani film „Herbert” gde sam na neki način pokušao da „manipulišem” emocijama i da vidim kakve će rekacije kod ljudi on izazvati. Film je prikazan 2011. godine na festivalu animiranog filma „Balkanima”. Tokom druge godine studija napravio sam animaciju „Kupon”.

Osim pravljenja animiranih filmova, često se oproba i u drugim žanrovima. Pokušava da iskoristi sve prilike i da stiče iskustvo u snimanju muzičkih spotova.

 

— Moj brat Dejan je producent i bavi se muzikom, a često sarađujem sa njim i pomažem mu oko snimanja spotova. Zajedno smo radili na snimanju spota za Dimonk i Zejnu za pesmu Tonight, kao za apatinski bend Čejindž. Interesantno mi je da radim i to, jer volim da slušajući muziku osmislim spot za tu kompoziciju i da kroz kratku formu filma predstavim neku pesmu. Takođe sam učestvovao i na snimanju televizijske reklame za organizaciju „Srce” u Novom Sadu i mogu reći da sam se i tu dosta dobro snašao. Trudim se da što više učim i istražujem, jer je to pravi način da napredujem u ovoj oblasti.KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Bez ikakve ljutnje, respekt za ovog mladog coveka, ali u Subotici ima takvih  profesionalnih 2D/3D animatora i matte paintera koji mogu bez problema da rade u bilo kojoj ultra skupoj produkciji (a i rade),pa nikada nisam video ni jedan najmanji intervju sa njima. 

  2. ja kaže:

    Bravo! Sve pohvale!

OSTAVITE KOMENTAR