Cena grejanja u Subotici među najnižim

Godinama se već Subotičani žale na račune grejanja Toplane.  I realno, bude to u zimskim mesecima i znatno više od deset hiljada za stan od 60-tak kvadrata, a to je za primanja u našem gradu veliki namet. Mnogi su se zbog nemogućnosti da podmire ove troškove odlučili na promenu stana ili odjavu sa sistema daljinskog grejanja.

Međutim, činjenica je da istu muku muče građani i drugih gradova i opština kako u u Vojvodini, tako i u celoj državi. Tokom 2017. godine sa sistema daljinskog grejanja u Beogradu su isključena 334 stana i 441 poslovni lokal.

Napraviti uporednu sliku troškova centralnog grejanja po gradovima Srbije ili doći do neke prosečne cene grejanja za stan od npr. 60 kvadrata nije nimalo jednostavno.  Na visinu računa utiče niz faktora, pa je samim tim i manja mogućnost za jasnu sliku. Neki gradovi obračunavaju grejanje po utrošku, a neki paušalno, neki stanari (manje ih je) imaju alokatore, a neki nemaju, neke su zgrade izolovane, neke nisu. Uglavnom, za fiksni deo troškova (priključna snaga) naplata  se vrši tokom 12 meseci i utvrduje se po kvadratnom metru  stambene površine. Za varijabilni deo troškova (isporučena toplotna energija) naplata se vrši u periodu grejne sezone oktobar-april i naknada se utvrđuje po kWh registrovane potrošnje u toplotnoj podstanici zgrade.

Uporedili smo cene grejanja u četiri vojvođanska grada i konačno, kada se sve uzme u obzir izgleda da mi u Subotici i ne prolazimo najgore. 
Cena grejanja za preko deset hiljada potrošača od oktobra prošle godine je 5,13 dinara za kilovat sat, dok je cena fiksnog dela koju plaćamo godišnje 28,65 dinara po kvadratu. Na ove cene se još obračunava PDV od 10%.

Slične su cene i u Zrenjaninu koji ima blizu osam hiljada potrošača, a cena varijabilnog dela koja se primenjuje tek od februara ove godine jeste 5,16 RSD/kWh, dok je fiksni deo 29,76 dinara po kvadratu mesečno.

Najgora je situacija u Somboru gde je grejanje prema informacijama SOinfo.org portala već poskupelo za 1% od  1. novembra ove godine, dok se na zvaničnom sajtu JKP ENERGANA Sombor još uvek nalazi Odluka o ceni isporuke toplotne energije od oktobra prošle godine prema kojoj oko četiri hiljade korisnika za kilovat čas plaća 6,14 dinara, dok je fiksni deo 33,43 din/m2, bez obračunatog PDV-a.

Na osnovu podataka sa zvanične internet stranice JKP „Novosadska toplana“  najjeftinije se  greju 99.114 stambenih и 7.820 poslovnih potrošača u Novom Sadu.  Oni od februara prošle godine imaju niže cene grejanja i ona je 4,75 dinara po kilovat času, ili obračunata po kvadratu 82,03 dinara.

Većina nas se sigurno seća da je centralno grejanje slovilo kao najefikasnije i najkonfornije, međutim, pored toga što nam sada to više nije jeftino, takvo grejanje plaća se tokom cele godine, a potrošači ne mogu sami da odlučuju o temperaturi u stanu i potrošnji. Pri tom ni zime više nisu toliko oštre, a topli i hladni dani se tako brzo smenjuju da toplane ne mogu da isprate potrebe potrošača. Sve su to dodatni razlozi nezadovoljstva građana.KOMENTARI

 1. laki kaže:

  Ovde nije samo pitanje cene grejanja, nego je pitanje svih pitanja kvalitet tog grejanja.

  Svake godine grejanje je manje kvalitetno, odnosno isporučuju se manje tremperature u radijatore korisnika. Cena je nekoliko sezona nepromenjena, ali bez obzira na lošiji kvalitet i manje temperature u radijatorima računi su i dalje podjednako „vreli“. Kad smo već kod ovog problema, postavlja se i pitanje valjanosti i ispravnosti mernih uređaja, jer kako objasniti hladne cevi za dopremu toplotne energije u poređenju sa svakom prethodnom sezonom, a neumanjene račune koji nam redovno pristižu u poštanske sandučiće.

  Svakom će prvo pasti na pamet da u subotičkom Javnom preduzeću prioritet daju platama (inepotrebno) zaposlenih stranačkih pulena, a ono što bi trebalo da se zove GREJANJE je u nekom drugom-trećem planu. Onaj ko tako pomisli je potpuno u pravu.

 2. Branko Rudic kaže:

  Na Prozivci,kod mene u stanu grejanje je extra,malo po malo otvaramo prozore ali bih dodao da sam stavio izolaciju i nove pvc prozore.

 3. !%/ kaže:

  ..ova žvaka bi KAO trebao umiriti strasti, pa čak neki i da tapšu za gore pročitano..? stih se šesdesetih..: uvlakač napisao govor ( tada lokalnom prvom čoveku) ..kada je dotični čitao napisano, uvlakč je hvatao beleške u prvom redu i na kraju prvi urnebesno aplaudirao..! nešto poznato..?

 4. jasso kaže:

  Možda cena ovakvog grejanja i nije tako velika,a i kvalitet nije baš najgori,ali meni sa 234 evra penzije jeste i te kako velika,a da ne kažem kako je onima sa još manjim penzijama,ovaj tekst je napisan kao probni balon ove vlasti,da vide reakciju građana i onda ako prođe,prođe…….

 5. djomla kaže:

  Na velicinu racuma utice sto i jedan faktor ali logika svakog potrosaca bi trebala da bude da se smanji potrosnja energije. Ujedno to je i ekoloski najispravniji nacin razmisljanja.

  Na cenu gasa ili bilo kog drugog energenta svakako ne mozemo da uticemo kao pojedinci ali mozemo da uticemo na to koliko tog energenta trosimo. Ulaganjem u izolaciju smanjujemo potrosnju kako zimi tako i leti.

 6. dosta mi je svega kaže:

  A da nadležni iz Toplane idu malo u tri pič..e materine? Mislim da je koreknto sa moje strane.Njihova krađa, i udomljavanje partiskih kadrova više se ne može tolerisati.Razmislite o tome.

 7. Biogas kaže:

  @ djomla

  Tvoj savet je u prvi mah dobar i korektan. Nazalost tvoj savet je racun bez krcmara. Kada su gradjani u Nemackoj poceli masovnije sa toplotnom izolacijom svojih kuca i stambenih zgrada, sto je dovelo do znacajnije ustede energije, i manjih godisnjih racuna. Odgovor distributera gasa kojima je visina prihoda opala, je bio povecanje cena po kubnom metru energenta. Slicno je bilo i sa elektricnom energijom. Nas narod kaze – Sto ne platis na mostu, platices na cupriji.

 8. bac Vranje kaže:

  Ajde nek bude ok za cenu ali sta cemo kad po alokatorima potrosis 615 jedinica,a oni obracunaju potrosenih740!! Tako da kad se sve svede na istu razinu nismo tako jeftini kako se oni prikazuju.Ako se sad nadje neki pametan sendvicar koga je partijska knjizica zaposlila u Toplanu i kaze to su gubici, da mu odmah kazem da ne jede g…. i nek pogleda prvo formiranje cene pa ce videti da su u formiranju cene su uracunati i gubici!!!

 9. GospodarPrstenova kaže:

  Problem je sto su sugradjani izuzetno glupi poput ovog Branka pa otvaraju prozore umesto da smanje protok na radijatorima i time ustede sebi i svima ostalima a ne rasipaju energiju.

 10. istina kaže:

  @ gospodar prestenova

  A zar nisi pomislio da ne moze da smanji protok na radijatorima jer nema alokatore. Nemaju sve zgrade alokatore po stanovima.
  A ovaj sto je izolovao svoj stan i sada mu je vruce u njemu. Sa aspekta topline stana je naravno dobio puno ali su mu i dalje racuni isti kao i ranije. Dzaba je izolovao stan jer toplana nece smanjiti svoje grejanje odnosno isporucenu toplotnu energiju jer ce onda oni biti na gubitku odnosno nece moci puno da zarade. TAko da ta izolacija u stambenim zgradama koje nemaju alokatore po stanovima, to je bacanje para….racuni vam nece biti manji.

 11. BACO kaže:

  lAKI
  Potrosnja u Subotickoj toplani pocela se meriti oko 2006. godine.Posle toga pocela su iskljucenja bez ikakvih obaveza potrosaca, bez dinara placanja do danas. Od 2016. pocela su iskljucenja uz obavezu placanja 10-20% potrosnje. Realno je minimum 30%. potrosnje.Trenutno u gradu postoji oko 500 stanova koji placaju 1 dinar za grejanje stana, na ustrb svojih komsija koji onda placaju ovih 30% koji je reane cena grejanja iskljucenog stana. Svaka starija zgrada u gradu ima bar jedan ako ne I vise ovakvih stanova. Svaki upravnik zgrade moze ovo da proveri I da se pobrine da svi budu u ravnopravnom polozaju, a ne da se neko greje na tudji racun /komsijski/, I uz pomoc Toplane koja je namirena u celosti od ostatka stanara.

 12. laki kaže:

  @BACO

  Da li ti stvarno misliš da se onaj koji se isključio sa sistema daljinskog grejanja ne greje alternativnim načinom, nego se greje cevima koje mu prolaze kroz stan i „ugrejanim“ zidovima iz susednih stanova?

  Logičnije je da onaj koji se isključio sa daljinskog grejanja pomaže „Toplani“ u zagrevanju komšijskih stanova, jer je stvarno teško ostvariti nižu temperaturu bilo kojim alternativnim grejanjem od one koju nam isporučuju ovi debili iz gradskog distributera toplotne energije.

  Oni koji su nekad odlučivali o mogućnosti isključenja sa sistema grejanja bez naknade bilo kakvih troškova su se vodili tom NORMALNOM logikom, međutim današnjem političkom rukovodstvu svih javnih preduzeća taj princip nije odgovarajući, jer u račune koje će da naplate od građana moraju da ugrade i svakim danom sve više zaposlenih stranačkih „kadrova“.

 13. MojneCaspri kaže:

  Sta ce ti alokator da smanjis protok hahahaha. Imas ventil na svakom radijatoru. Vidi se da radijator nisi video u zivotu

 14. istina kaže:

  @ mojnecaspri

  Naravno da ti ne treba alokator da bi smanjio protok. Nije u tome poenta. Poenta je da ce on smanjio ili ne smanjio protok tople vode kroz radijator platiti isto jer ta topla voda je usla u zgradu i to toplana naplacuje bez obzira pustio ti to u tvoj radijator ili ne …pa onda mu je bolje da mu bude toplije u stanu kad vec placa isti racun. Naravno ovo sve pod uslovom da u stanu nema alokatora

 15. Pera kaže:

  „grad“ je skuplji u svemu i od dva glavna grada, pokrajine i države. Ima li logike? Ima, nenormalnim uslovima života oterati nepodobne u korist „ekselentnih“, „odabranih“, „nadnaroda“. Nije „grad“ centar Planete. Ima mnogo Gradova, koji to zaista jesu, boljih za život. Ne volite što vas mrzi.

  I ovo će cenzurisati jer im kvari kvarne planove i korist.

 16. Branko Rudic kaže:

  Gospodaru glupana,nista ja necu dobiti manji racun ako smanjim protok,mi placamo svi cenu po grejnoj povrsini odnosno kvadraturi,zgrada potrosi ukupno toliko i toliko i onda se deli po kvadraturi stana.Molim te ne mlati praznu slamu..

 17. MojneCaspri kaže:

  Jako si glup i ti i tvoj kolega glupan. Ako smanjis protok u tvoj stan nece ti uci ista kolicina tople vodr u stan. Ako je usla manja kolicina vode u stan uci ce manja kolicina vode u zgradu za koju se meri ukupna potrosnja. Vidi se da niste ziveli u stanu sa alokatorima. Ako u stanu sa alokatorima ostavis otvoren prozor i grejanje na max, stigne ti racun da padnes u nesvest. Toliko si glup ne mozes smisliti nesto pametnije nego pises isto sto ja. haha

 18. istina kaže:

  @ MojneCaspri

  Je si li ti skontao pametnice da on nema alokatore u stanu nego je na nivou zgrade. Zasto on da stedi grejanja i da smanjuje protok tople vode u svojim radijatorima ako ce ta voda i tako uci u zgradu i potrosice je neki drugi stan koji nece da stedi…prvo dobro procitaj sta je napisao covek pa onda pametuj.
  Smanjivao ili ne smanjivao dotok tople vode u stanovima gde nema alokatora, platice istu cenu grejanja ako ne postoje alokatori u stanovima nego na nivou zgrade.

 19. istina kaže:

  Ustedelo bi se ako bi svaki stanar stedeo i smanjivao dotok vode…ovako na zgradi sa 30-40 stanova i gde jedan stanar hoce da smanji dotok tople vode da bi na nivou zgrade ustedeo racun….ustedece jedno veliko nista.

 20. MojneCaspri kaže:

  aha znaci ako se meri za celu zgradu potrosnja vode, a ja u svom stanu drzim cesmu otvorenu celi dan, dobixemo isti racun kao i da nisam hahahaha. Jao brate moj…

 21. GospodarPrstenova kaže:

  @istina sustina je u tome da svi koji imaju problema sa visom temperaturom od zeljene mogu smanjiti na radijatorima protok i ustedeti odredjenu kolicinu sebi i ostalima na racunu. Hoces reci da u zgradi od 60 stanova samo 1 ima novu stolariju ili izolaciju? Novu stolariju ima dosta stanova u starim zgradama koje jos nemaju alokatore, a gotovo svi koji imaju problema sa visom temperaturom rade ovo sto i Branko… Pod hitno uvesti alokatore u starije zgrade pa da vidite ko ce onda otvarati prozore dok su radijatori odvrnuti na max!

 22. istina kaže:

  @ mojne capri
  Zasto uporedjujes potrosnju vode sa grejanjem. Ja ti lepo kazem, da ako u zgradi od 30-40 stanova, samo nekoliko stanova stedi a drugi ne stede…neces imati nikakvu ustedu na racunu. Naravno pricam o zgradama gde nema alokatora u stanu.
  Za potrosnju vode je naravno drugacije….Dovoljno je da samo jedan pusti slavinu ceo mesec bez prestanka i naravno da ce ceo racun za zgradu da bude astronomski..
  Nemoj da uporedjujes babe i zabe i nemoj se praviti mnogo pametan jer nisi.

 23. Zoran kaže:

  Nemoj jesti ….. (odnosi se na naslov teksta).
  Cena grejanja je medju najskupljim u Srbiji, prosle godine je cena povecana jedino kod nas i u NS-u.
  Kvalitet istog je GOLO GOVNO!!!!!!!!!

 24. laki kaže:

  Nisu svi upoznati sa principom na kojem funkcioniše daljinsko grejanje, pa neki zaljubljenici u delovanje vlasti žele da predstave kako je grejanje toliko dobro i kvalitetno da čak moraju da otvaraju i prozore.

  Činjenica je da novija gradnja ima bolje izolovane zidove i svaka od njih ima ugrađenu PVC stolariju, te je normalno da sa istom količinom isporučene toplotne energije ona bude bolje zagrejana nego slabije izolovana zgrada starije gradnje i sa drvenim prozorima.

  Međutim, ono što mnogi korisnici ne znaju, ključnu ulogu u određivanju temperature za određene potrošače odigravaju podstanice u kojima se određuje kolika će biti isporučena temperatura za potrošače koji su priključeni na tu podstanicu. Prema tome, grupi potrošača kojima je potrebna viša temperatura u stanu njima se isporučuje i više toplotne energije, što i sam merni uređaj u podstanici evidentira (ili bi bar tako trebalo da bude). Shodno tome će ta grupa potrošača i da plati veći iznos.

  Druga je stvar što nadležni u „Toplani“ ne reaguju na pojedinačne pritužbe, nego su sami odokativno odredili kolike minimalne vrednosti temperature oni treba da isporuče pojedinim grupama potrošača, a potom, ukoliko grupa potrošača želi da dobije koliko-toliko kvalitetnije grejanje, mora da sakuplja većinski broj potpisa, što je problematično, jer uvek naiđeš na nekog zadrtog komšiju, koji će radije da plaća mesečno npr. 7.000 dinara ono što se samo zove grejanjem, nego 1.000-2.000 dinara više za redovno ugrejan prostor.

  Ovo što nam „Subotička Toplana“ naplaćuje nikako ne može nazivati GREJANJE. Kao što je ranije ovde @Zoran rekao kvalitet istog je GOLO GOVNO.

 25. Branko Rudic kaže:

  @MojneCaspri,voda u zgradama se naplacuje po clanu domacinstva.Da,mozes da odvrnes slavinu da ti voda tece ceo dan i racun ce ti skoro biti isti jer ce to uci u ukupnu potrosnju zgrade koja se opet deli po clanu..

 26. Niko kaže:

  Ja sam se iskljucila sa gradskog grejanja, zivim na prizemlju i kroz stan mi ide jedna cev i mesecno placam 2000 dinara. Lopovluk!!!!!!! Grejem se sa TA pecima i struja mi je 3000 dinara. Gde je tu logika?

 27. No name kaže:

  laki – Naknadu za „grejanje“ kroz komšijske zidove nisu izmislili u Subotici, to je princip zasnovan na idiotskoj pretpostavci da će onaj ko se isključi sa daljinskog grejanja sedeti u hladnom i čekati da mu toplota dođe kroz zid ili iz cevi za koju on nije kriv što mu prolazi kroz stan. Primenjuje se ne samo kod nas nego i u Hrvatskoj. Obrazloženje je „gubitak“ toplote na isključeni stan, ali može se dogoditi da onaj koga greje toplana ima 21-22 stepena, a njegov komšija koji se isključio, recimo, 25 stepeni, drugačijim načinom grejanja. Sigurno nije budala da sedi u hladnom. Ko onda koga greje a ko je gubitaš? Samo tu mogućnost ne uzimaju u obzir. Drugo je nešto u pitanju – strah toplana od masovnijeg isključenja potrošača sa sistema centralnog grejanja, jer je on zasnovan i ekonomski opravdan na pretpostavljenom broju korisnika i ako se potreba za isporukom toplotne energije smanji za 30 ili 40%, onda u tom sistemu dolazi do poremećaja. Drugim rečima, ne može se toplana održati ako isporuči, na primer, milion kubnih metara ili već čega toplotne energije – gasa, vrele vode, energetskih jedinica, nije bitno, a ne 10 miliona!

 28. TT kaže:

  No name
  Ako vec komentarises nesto onda bi o tome treblo nesto i da znas.
  Toplana isporucuje toplotnu energiju koja se racuna u KW.

 29. MojneCaspri kaže:

  Branko… nema potrebe sa tobom vise da se raspravljam. Knjigu u sake pa bar osnovnu skolu zavrsi. Tamo se uci osnovna matematika, da ti kazem posto ocito nisi pohadjao. Ali evo bar cu ti objasniti na tvom nivou da razumes. Postavicu ti prost zadatak da mozes da razumes, posto se vidi da ti ovi slozeniji ne idu od ruke. U zgradi imas 10 stanova i ukupna potrosnja im je 100 000. Ako u polovini stanova iskljucis grejanje koliki ces dobiti racun? Aha to ti je vec jasno. Aj sad u polovini te iste zgrade smanji grejanje za polovinu. Koliko ce biti manji racun svakom stanu?
  Znam da ti je i ovo slozeno ali barem probaj. Deca u drugom razredu resavaju bez problema.

OSTAVITE KOMENTAR

72 + = 74