Centralna proslava Dužijance za vikend u Subotici

Dešavanja ovogodišnje Dužijance počela su još u januaru, a najveća, centralna manifestacija, održaće se u nedelju u centru Subotice.

Književne večeri i izložbe obeležiće ovu nedelju, a u petak uveče građani će imati priliku i da upoznaju bandaša i bandašicu, i da prisustvuju izboru njihovih pratilaca u okviru tamburaške večeri, od 20 časova na gradskom trgu.

Nakon svete mise u nedelju, sledi tradicionalna svečana povorka.

Za vreme svečane povorke, sve autobuske linije koje prolaze centriom grada, saobraćaće izmenjenom trasom, jer će put od Katedrale Svete Terezije do glavnog trga biti zatvoren. U nedelju uveče i sami građani će imati priliku da se uključe u program proslave i da se pridruže Bandašicinom kolu. Iako se time završava centralna manifestacija ovogodišnje Dužijance, još jedna će biti održana nedelju dana kasnije, i to u mađarskom gradu Baji.

Pokrovitelji ovogodišnje Dužijance u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ su Grad Subotica, Ministrastveo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“.


TV SuboticaKOMENTARI

 1. Varoš kaže:

  Običaji i folklor koje ne trebamo zaboraviti ma gdje živjeli. Svim učesnicima i gostima želim da uz pjesmu i veselje proslave Dužijancu.

 2. Bački Hrvat kaže:

  Ajte molim vas lijepo napravite tak da lajk može biti i srce, dao bih sto lajkova za ovu vijest da mogu. Subotica i Dužionica kak su naši stari govorili je zauvijek u srcu.

 3. Bunjevac kaže:

  Lopovi!

 4. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  Lipo je sve i ova i ona druga dužijanca jeste da je po mnogima običan paganizam li Bože moj narodu daj hleba i igara ieto ti zadovoljnoga svita. I nemojte nijedni zaboravit nikad nismo divanili ijekavicom al ni novokomponovanim jezikom. Tako da vodite zdravo računa o tom šta radite.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =