Četvrta vanredna sednica Skupštine grada Subotice

Na četvrtoj vanrednoj sednici Skupštine grada Subotice održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće doneta je, većinom glasova (48  „za“, jedan protiv) Odluka o zaključenju ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade privrednom društvu „Boyssen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica. Ovom odlukom se neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini grada Subotice, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, ukupne površine 10 hektara 13 ari 94 kvadratna metra otuđuje bez naknade privrednom društvu „Boyssen Abgassysteme“ d.o.o. radi realizacije investicionog projekta koji obuhvata ulaganje u vrednosti od približno 55 miliona evra i zapošljavanje najmanje 507 lica na neodređeno vreme.

subotica.rs

Grad Subotica je 4. jula 2018. godine potpisao Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, shodno kome su, između ostalog, određeni uslovi za izgradnju industrijskog objekta od strane investitora u Subotici i zaposlenje 507 radnika u okviru investicionog projekta, kao i podršku grada za takvu izgradnju.

„Boysen Management GmbH“, sestra kompanija „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, osnovala je Investitora kao 100 odsto direktni vlasnik istog radi primene nameravane izgradnje i rada industrijskog objekta u Subotici.

Skupština Grada Subotice je 26. februara 2019. donela Zaključak o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad, neposrednom pogodbom, bez naknade društvu „Boysen Abgassysteme” d.o.o.

Komisija za kontrolu državne pomoći RS je na osnovu Prijave državne pomoći grada donela Rešenje (12. jul 2019.) kojim se dozvoljava davanje državne pomoći u vidu otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad u javnoj svojini grada bez naknade.

Vlada RS je Zaključkom od 22. avgusta 2019. godine, dala prethodnu saglasnost na otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljištanavedene katastarske parcele u javnoj svojini Grada bez naknade.

Po sprovedenom postupku neposredne pogodbe, Skupština grada Subotice donela je, 27. avggusta 2019. godine, rešenje o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad, neposrednom pogodbom, bez naknade, društvu „Boysen Abgassysteme” d.o.o. radi realizacije investicionog projekta koji obuhvata ulaganje u vrednosti od približno 55 miliona evra i zapošljavanje najmanje 507 lica na neodređeno vreme.

Tržišna vrednost zemljišta je, prema proceni Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreska uprava- Filijala Subotica, 1.334,34 dinara/m2, što ukupno iznosi 135.294.069,96 dinara, odnosno 1.145.318,51 evra obračunato prema srednjem zvaničnom kursu NBS za evro na dan 4. septembra 2018. godine.

Zemljište je opremljeno objektima komunalne infrastrukture i ima izlaz na javnu saobraćajnicu.

Investitor pribavlja Zemljište neposrednom pogodbom bez naknade i u obavezi je da izgradi novi proizvodni objekat u okviru Investicionog projekta u roku od dve godine od dana potpisivanja Ugovora i da do 31. decembra 2024. godine zaposli najmanje jedno lice na neodređeno vreme na svaka dva ara otuđenog građevinskog zemljišta, što ukupno iznosi 507lica.

Gradonačelnik grada Subotice ovlašćen je da potpiše Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu grada Subotice“.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, istakao da je reč o do sada najvećoj stranoj investiciji u našem gradu, vrednoj blizu 60 miliona evra, i da će nemačka kompanija „Bojsen“ vrlo brzo početi izgradnju pogona za proizvodnju izduvnih sistema površine 40.000 kvadratnih metara.

– Svi bi trebalo da se radujemo otvaranju novih radnih mesta. Siguran sam da je nemačka  kompanija ‘Bojsen’, koja će baš u Subotici izgraditi svoj proizvodni pogon, dobijala veće povlastice čak i iz gradova u regionu. Dakle, nije samo Srbija zemlja u kojoj se subvencionišu strani investitori, to se radi i u državama Evropske unije, poput Rumunije, Bugarske i Hrvatske. ‘Bojsen’ je upravo odabrao Suboticu, iako je u našoj zemlji dobijao najmanje subvencija, zbog stručne i kvalififikovane radne snage, povoljnog geografskog položaja i ažurne i odgovorne lokalne samouprave koja je vrlo brzo i efikasno odgovarala na sve njihove zahteve. Ovo je veliki dobitak za Suboticu i svim sugrađanima čestitam dolazak nove, do sada najveće strane investicije u naš grad – naglasio je gradonačelnik Laban.

subotica.rsKOMENTARI

 1. Nitcshe kaže:

  Šta mislite da li bi Boysen došao u Suboticu da nema DR.Bogdana Labana?Po toj logici Continental ne bi proširivao kapacitete da nije Saša Vučinić gradonačelnik?Naprotiv širi ih i dalje,prema tome ne smatrajte lokalne prevarante i secikese zaslužne za neke rezultate.Oni su samo izvođači radova tj sluge pravih igrača koji sprovode svoj plan.Neki su manje a neki više korumpirani jer služe tuđim interesima.Da su sposobni imali bi plan i viziju da razviju domaću ekonomiju i sarađivali bi sa svetom a ne l…i d..e svakom kolonijalnom namesniku koji mu stavi povodac i vremenom ga prebaci na drugo kuče koje voda.To Vam je slučaj i sa lokalnim montenegrinom od koga su napravili zvezdu ali padalicu.

 2. Katalizator kaže:

  Imati lose radno mesto je jos uvek bolje nego nemati nikakvo radno mesto. Kao skromni poznavalac privrednih kretanja u zemljama EU, usudjujem se reci da sve te firme, a pogotovu one koje dolaze iz auto-branshe, nisu u Subotici zbog nesto posebno kvalifikovane i kvalitetne radne snage, nego zbog toga jer im je u maticnim pogonima dogorelo do noktiju. Auto indrustrija je trenutno u velikoj krizi, elektro vozila, hibridna vozila, dizel skandali, pojavljuje se ostra konkurencija iz Kine, i da ne nabrajamo dalje. Svoje finansijske gubitke pokusavaju kompenzirati tako sto obaraju cene svojim liferantima, odnosno komponentama koje oni proizvode. Proizvodjaci tih komponenti pokusavaju opet da svoje gubitke nadoknade obaranjem cene rada. U zemljama EU, pogotovu onim vodecim u auto – industriji je to nemoguca misija zbog dobro organizovanog radnistva i jakih sindikata. Zato nema nista logicnije nego preseliti proizvodnju tamo gde je cena rada niska, nema organizovanih radnika, i gde su sindikati samo pro forma i sluze kao rezimska ikebana. Mastati i fantazirati o dolasku Deda Mraza koji donosi bolje satnice je potpuni promasaj i neshvatanje razloga zasto strane firme dolaze bas u Suboticu. Radnici tradicionalno odlaze tamo gde su bolje i vece zarade. Firme i preduzeca rade isto to. Onoga trenutka kada strane firme vise ne vide svoju racunicu u Subotici, preselice se negde drugde, recimo u Moldaviju.

 3. Fux.. kaže:

  @ Nitcshe : Upravo je tako ,naime vidi se da kompletnu ekonomiju izdržavaju stranci u kolonijalnom stili. A gde je tu domaći ‘pamet’. Dobro si opisao stanje ,a po tome ispada da sa ovakvom ekonomskom politikom može biti ‘uspešan’ i baba Mara ako postane predsednik ili premijer Srbije.
  Političarima samo to je važno da strane investitore kao vodu da nase na dlanu inače će da se uruši ceo sistem. I tu nema velike dileme-uslužne delatnosti su samo usluga,bez akumlaciji sredstava za nacionalnu ekonomiju…ali o čemu ja pišem ,i kome pišem…?

OSTAVITE KOMENTAR