Čika Tikvicki preminuo u 101. godini

“Umro je čika Tikvicki. Zaspao je. Sahrana je bila na Senćanskom groblju u Subotici u ponedeljak 11. novembra. Komemoraciju ćemo održati u okviru Desire Festivala”, objavio je poznati reditelj Andraš Urban na “Fejbuku”.

Vest da je umro Josip Tikvicki u 101. godini pogodila je veliki broj Subotičana, jer gotovo da nema nikoga u ovom gradu ko nije čuo za najvernije posetioca pozorišta i bioskopa, čoveka koji je od 1933. godine putovao od Triglava do Đevđelije na premijere. Velikog ljubitelja predstava Andraša Urbana i pozorišta “Deže Kostolanji”, ali i subotičkog Narodnog pozorišta, Filsmog festivala “Palić” i drugih kulturnih susreta.

“Blic” je čika Tikvickog posetio ove godine 3. januara, dva dana nakon njegovog rođendana. Svoj 100. rođendan proslavio je u društvu Andraša Urbana i drugih kulturnih radnika koji ga nikada nisu zaboravljali i zauvek su mu ostali zahvalni. Dok se nesmetano kretao pratio je bez izostanka njihov rad, ali kada su ga stigle godine, Urban i drugi pojedinci odlazili su kod njega.

Dočekao nas je u kući u kojoj je živeo od rođenja, od 1. januara 1919. godine. Bio je vedrog duha, nasmejan, raspoložen za priču uz čašu dobrog vina. U razgovoru za “Blic” je rekao da se “mnogo raduje kada ga posete ljudi iz pozorišta”.

– Za rođendan mi je bio Urban, Sabolč Tolnai i Petar Mitrić i još njih nekoliko. Dođu i kada ne slavim ništa i to mi mnogo znači. Najviše volim predstave u Kostolanjiju. Draže su mi drame od komedija, a kada mi se predstava svidela znao sam i po tri puta da je gledam. Šteta što nisam zapisivao, ali sam pogledao sigurno više od 2.000 predstava. Prošle godine su me Urbanovi vodili u Novi Sad i Beograd – rekao nam je čika Tikvicki kome je i Narodno pozorište u Subotici uručilo diploma najvernijeg gledaoca.

Radni vek proveo je u fabrici čipke. Najveću radost su mu oduvek pričinjavali odlasci u pozorište i bioskope. Sećao se i projekcija nemih filmova i voleo je televizijski program. Politika ga nije interesovala, ali je političarima i građanima, da se nikada ne svađaju.

– Sve se uvek može lepo dogovoriti. Svađa ništa ne rešava. Treba dobro misliti i dobro će biti – rekao je čika Tikvicki 3. januara. .

Mlade je savetovao da budu istrajni, uvek pravedni i pozitivni, jer nema recepta za dug i srećan život, ali sreća u nama može biti od koristi.

– Družite se. Nikada se ne svađajte. Budite veseli i sačuvajte u sebi radost

 

BLICKOMENTARI

  1. Istina kaže:

    Uvek kada sam ga video u gradu i pogledao u lice, uvek je iz njega zracila dobrota i postenje. Videlo se na kilometar da je dobar covek

  2. matori kaže:

    U redu je,ali mogli ste bar spomenuti da je preminuo i Andrija Kopilović.

  3. ludilo kaže:

    Po slikama se vidi da je bio neki dobrica.

OSTAVITE KOMENTAR