Čili paprika Arpada Tota

Arpad Tot iz Subotice bavi se uzgojem i preradom čili paprika. Učesnik je mnogih manifestacija širom Vojvodine, a veli da je ovaj posao sve zastupljeniji što govori i stranica na Fejsbuku na kojoj se zaljubljenici ovaj proizvod iz dana u dan sve više okupljaju, poručuju i ostavljaju komentare.

“Učestvujem na svim manifetsacijama u Subotici i okolini, ali i šaljemo naše proizvode vozom, jer nam je to odgovarajuće prevozno sredstvo, pošto kola nemamo”, kaže Tot za „Dnevnik“, koji se uzgojem čili paričica bavi već devet godina.

cili

On napominje da je počeo sa čitavih pet semena.

“Od tada sam stigao na veličinu koja iznosi 3.000 sadnica i hiljadu svojih stupova čili paprika”, kaže Tot i dodaje da se u njihovoj ponudi mogu naći i kisele meksičke čili papričice, tzv. kiseli halapenjo ili kiseli serano, takođe imaju i drugačije sosove po sopstvenim recepturama.

“Mada ja ne kuvam receptualno, već svake godine obnavljamo i imamo novu ponudu, tako da proizvodi nikad nisu isti i male serije su u pitanju”, napominje Tot i dodaje da u ponudi imaju i čisti pasirani čili koji je termički obrađen i to su bazični sosevi, koje svako može da prilagodi sostvenom ukusu dodavanjem sastojaka i napravi sos prema svom ukusu.

Ti sosevi ne sadrže ni luk, i patlidžan, niti druge sastojke koji se inače dodaju.

“To našim kupcima daje mogućnost da izrade sos po njihovoj želji i ukusu”, kaže Tot.

Čili se kod ovog poljoprivrednika može kupiti i u sušenoj, mlevenoj i tucanoj formi, i ova papričica iako dolazi sa podneblja Južne Amerike, sve je zastupljenija i u našoj kuhunji, što govori i sve veći broj ljudi koji se bave njenim uzgojem.

Arpad kaže da na samom početku kad je uzgoj ove ljute povrće u pitanju postoje dva načina, kao i u svemu uostalom.

“Postoji lakši način, to je uletanje sa nekim kapitalom, bilo da je u pitanju dizanje nekog kredita, što ja ne bih preporučivao ili novac od nasledstva, zarade i slično ili težim putem, odnosno mojim putem”, kaže Arpad i naglašava da je počeo sa pet semena, pa sadio dodatnih 40, jer je već imao sopstveno seme. Tot je zatim „kopao“ po internetu i napominje bio samouk , čime je naučio kako dalje postupati.

“To je po meni bolji put, jer dobijate znanje, koje nećete steći nikako, ako krenete samo sa kapitalom i stvari gledate kroz tu prizmu”, veli Tot i naglašava da je on entuzijasta i amater, koji sebe i dalje tako doživljava, iako mu se mnogi danas obraćaju za savet. Teži put je ipak pravi put, zaključuje Tot.

Dnevnik
M. Stakić
Foto: J. IvanovićKOMENTARI

 1. pajo kaže:

  Bolesno!!!

 2. Ljubav prema poslu kaže:

  Apsolutno OK. Ja licno ne konzumiram takve stvari ali to ne znaci da Chilli -paprika nema svoje obozavaoce. (Chilli paprika = Cileanska paprika) Gospodinu Tothu zelim svako dobro srecu u poslu i poslovni napredak. Visoko cenim svakog coveka koji vlastitim trudom i radom stvara sebi egzistenciju i ne kukumavci okolo – dajte nam vece plate, dajte nam posla, dajte nam kuce i stanove. Uz mnogo rada i strpljenja i bez fantaziranja o basnoslovnoj zaradi preko noci, i expresnom bogatstvu, ovaj covek ima sve predispozicije da uspe u svojem poduhvatu.

 3. Lenin kaže:

  Oooobožavam ljute papričice.Ali više feferone nego čili.Ali sve pohvale Arpiki na nesvakidašnjom mikrobiznis poslovnom izazovu.Navijam mu iz sveg srca.Kad već nije mogao skrasiti u svom zanatu.Ukoliko se tačno sećam on je optičar.A u ovom gradu taj biznis je rezervisan samo za jednog čoveka.

 4. Mister No kaže:

  Ne volim ljuto. Međutim,svaka čast Arpadu . Samo napred./ Gratulàlok Arpi,csak így tovàb.

 5. Anonimni kaže:

  Najvise cenim uspeh postignut entuzijazmom, kreativnoscu, a najvise trudom i istrajnoscu. Arpad i njegova Csilla mogu biti ponosni, a na ove proizvode bili bi ponosni i juznoamericki ljubitelji chili paprike.
  Zsoka

 6. MILAN S. kaže:

  NE VIDIM ZAŠTO BI NEKOM SMETAO OVAKAV SISTEM G.TOTA….
  MAJSTOR RADI ONO ŠTO VOLI NA SVOJ NACIN
  JEDINO LJUIBOMORA I ZAVIST NEKIH KOJI MISLE DA BI ONI BOLJE……
  PA NEK IZVOLE….

OSTAVITE KOMENTAR