Cinema – početak filmske muzike

 

 

Branka Parlic cb

 

Cinema – početak filmske muzike

 

PREDAVANJE Branke Parlić

 

Art bioskop LIFKA  26. februar    19h

 

Tema predavanja je najranija istorija filmske muzike u eri nemog filma. Saznaćete, kako je izgledao zajednički rad na filmu i baletu Erika Satija, Rene Klera, Fransisa Pikabije, Marsela Dišana i članova Švedskog baleta.

 

ULAZ SLOBODAN.

 

satie-t300

 

Cinema – početak filmske muzike

 

Tema mog predavanja je najranija istorija filmske muzike u eri nemog filma.

 

Muziku za dadaistički spektakl  Relâche koji se reklamirao kaoTrenutni balet u dva činasa projekcijom kratkog filma  u pauzi, komponovao je Erik Sati, kontroverzni i avangradni francuski stvaralac. Balet Relâche/ Otkazana predstava  je bio poslednje Satijevo delo, premijerno izvedeno1924. godine, godinu dana uoči njegove smrti.

 

KInematografski  medjučin /Entr’acte Cinematographiquejerežirao i montirao Rene Kler (René Clair), a scenario i dekor osmislio Fransis Pikabija (Frances Picabia). Partitura sa naslovom Cinema pratila je ovaj niz namerno grotesknih slika lišenih značenja.Oslanjajući se samo na informaciju o  dužini  kadrova  i na nazive scena u filmu, Sati po prvi put tretira muziku kao konstitutivni element filma.

 

Iz predavanja saznaćete… kako je izgledao zajednički rad na filmu i baletu Erika Satija, Rene Klera, Fransisa Pikabije, Marsela Dišana(Marcel Duchamp) i članova Švedskog baleta; kako je Sati došao na ideju da koristi repeticije u muzici; zašto se balet zove Otkazana predstava i još puno zanimljivih podataka.Film Entr’acte, sa originalnom orkestarskom verzijom kompozicije Cinema,biće emitovan nakon predavanje. U filmu se, pored Satija i Pikabije, pojavljuju i Man Rej (Man Ray), Marsel Dišan, Jan Borlin (Jean Borlin)- solista i koreograf Švedskog baleta,  Rolf de Maré-osnivačŠvedskog baleta i producent spektakla Relache.

Slogan Švedskog baleta je bio  Mi smo plesači koji se usuđuju da ne plešu

 

WE ARE THE DANCERS WHO DARE NOT DANCE.

satie

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR