“Čistoća” traži da nastavi projekat pošumljavanja

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uputio je zahtev za povraćaj novca od projekta pošumljavanja, koje je trebalo da realizuje Javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo”.

posumljavanje-sume-suma-drvece-beta-milan-obradovic-jpg_660x330

U zahtevu se navodi da Čistoća treba da vrati razliku novca između uplaćenih i opravdanih sredstava, koja iznosi 13, 3 miliona dinara plus kamatu, što bi na kraju iznosilo 18 miliona dinara.

 

Tehnički direktor JKP "Čistoća i zelenilo", Veselin Šuković kaže da su pisali pokrajini molbu da ne vrate novac nego da završe projekat pošumljavanja na jesen.

 

Čistoća traži rešenje kako da ne vrati novac pokrajini za projekat pošumljavanja katastarskih opština Žednika, Mišićevo, Đurđina i Bikovo.

 

U pomenutom preduzeću osporavaju izveštaj komisije o prijemu sadnica, jer smatraju da se mnogo više primilo sadnica nego što je komisija napisala.

 

Reč je o pošumljavanju 350 hektara, pošto se 50 hektara odnosi na restituciju.

 

– Naša filozofija je sledeća. Mi smo dobili zemljište i odredili ga za pošumljavanje. Ne sporimo da posao nije završen. Ukoliko vratimo novac i ne nastavimo projekat pošumljavanja ništa se neće desiti. Smatramo da projekat treba da završimo i uložimo novac i da se na jesen pošumi sav prostor i deo u kojem se nisu primile sadnice. Imali smo i dosta nepovoljnih okolnosti. Naime, podneli smo Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu zbog uzurpacije zemljišta, a 2012.godine bila je nezapamćena suša. Postoje opravdani razlozi zašto nije pošumljeno u obimu u kojem je predviđeno. Sa druge strane, ovo je prvi put da se šuma sadi na prostorima obradivih površina. Možemo da kažemo da smo spremni sa jesen da izvršimo potpunu popunu svih parcela sa sadnim materijalom i formiramo zasade šume. Smatramo da je normalno da završimo posao kako je ugovorom predviđen – rekao je  Šuković.

 

U lokalnoj samoupravi nisu optimistični po pitanju celokupne situacije. Kažu da će najverovatnije morati da vrate novac zbog nezavršenog posla na pošumljavanju, samo je pitanje da li će to uraditi Čistoća ili grad.

 

U lokalnoj samoupravi kažu da će nastaviti projekat pošumljavanja, ali pod drugačijim uslovima. Za podizanje vetrozaštitinih pojaseva i pošumljavanje biće izdvojeno 54 miliona dinara, jer je veoma bitno da se poveća procenat pošumljenosti u okolini Subotice.KOMENTARI

  1. Korisnik kaže:

    Veselin Šuković… čovek za sve sisteme i sve koalicije… Voda, putevi, zemljište, čistoća zelenilo.. VESU ZA GRADONAČELNIKA! wink

OSTAVITE KOMENTAR