Crkvena zemlja ponovo ne ide na licitaciju

Državno zemljište koje koristi crkva i dalje se neće naći na licitaciji. Osnovni sud u Subotici, prema sudiji Dušanu Lazičiću doneo je rešenje da se stavlja privremena mera na ukupno 250 hektara zemljišta koje trenutno, po gradskoj odluci iz 2007. godine, obrađuje Subotička biskupija.

U Subotici je u toku licitacija oko 3.600 hektara državnog zemljišta koje se ratarima daje u zakup za narednih deset godina. Tokom tri dana licitacije, veliko je interesovanje za zakup državnog zemljišta, pa je tako već prvog dana izlicitirana i do sada najviša cena za jednu parcelu – 92.000 dinara za hektar peščanog tla u Bačkim Vinogradima. U proseku, parcele se zakupljuju po ceni od 45.000 dinara po hektaru, što je dvostruko više od početne.

Iako su se dve parcele, jedna oko 170 i druga oko 70 hektara, našle na spisku koje je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo za licitaciju, na sam dan licitacije 12. decembra one su izuzete upravo zbog privremene mere koja je doneta dan pre.

Ove parcele koje koristi Subotička biskupija deo su dugogodišnjeg spora koji postoji u trouglu između republike, grada i triju crkava, pravoslavne, rimokatoličke i evangeličke. Koreni spora su duboki: grad je 2007. godine, vođen nepoznatim razlozima, odlučio da pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi dodeli na korišćenje bez naknade po 350 hektara obradivog zemljišta, a evangeličkoj oko 70 hektara. Obrazloženje za odluku je bilo da će crkve ovu zemlju obrađivati do okončanja postupka restitucije, pri čemu crkvama nisu ustupljene parcele koje one potražuju restitucijom, već neko drugo državno zemljište.

Restitucija je pri samom kraju, a kako je za „Politiku” u intervjuu objavljenom pre mesec dana izneo Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, oko 98 odsto crkvene imovine je vraćeno, iako je reč o dosta složenim predmetima. Međutim, crkve na teritoriji Subotice i dalje uživaju koristi koje im je grad omogućio 2007. godine. Doduše, površina parcela koje koriste nešto su umanjene zbog restitucije privatnim licima.

Od trenutka kada je počelo izdavanje državnog zemljišta na obradu, crkve su tražile uvođenje privremene mere na raspolaganje ovim spornim oranicama. Privremena mera je stavljena 2013. godine, čemu su se protivili grad i država, te su započeti postupci u kojima se ovog puta odlučivalo zasebno u slučaju rimokatoličke i pravoslavne srpske crkve. U slučaju rimokatoličke crkve Apleacioni sud u Novom Sadu 10. oktobra ove godine doneo je odluku o ukidanju privremene mere, što je bio signal i gradu i Ministarstvu poljoprivrede da ovih 250 hektara koje je crkva obrađivala stavi na licitaciju. Međutim, ponovo izrečenom privremenom merom, zemlja je izuzeta s licitacije.

To nije jedini spor koji se vodi oko ovog „crkvenog” zemljišta.

Republika je, preko Republičkog javnog pravobranilaštva tužila grad zbog toga što je doneo, kako tvrde, nezakonitu odluku. Grad, koga zastupa gradsko pravobranilaštvo tvrdi da se odluka temeljila u tada pozitivnim zakonima, a u ovaj spor umešane su crkve, preko svog pravnog zastupnika, advokata Bojana Uzelca, koji se, zajedno s gradom, bori za zemaljska blaga crkve. Ovaj spor traje već petu godinu, zbog toga što je nakon revizije postupka, on pred Višim sudom u Subotici krenuo ispočetka.

Prema nezvaničnim saznanjima „Politike” još pre gotovo dve godine, prilikom boravka ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića dogovoreno je da se ovaj spor, u kojem učestvuju praktično neki od nosećih stubova zajednice, reši dogovorom i bez finansijskih opterećivanja strana u sporu, ali takav dogovor očigledno nije postignut.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Istina.... kaže:

  Ja poštujem sve verske denominacije i apsolutno sva crkvena lica ! Podrška za crkve ! Kada sam po ko zna koji put ležao na subotičkoj psihijatriji, doktori šarlatani nisu prepoznali da je u mene ustvari bio ušao demon ! Tada su mi život spasili sveštenici koji su nadamnom izvršili egzorcizam! Hvala im zauvek !!! Srećni praznici !

 2. Istina... kaže:

  Komentar napisan 25. 12. 2019. u 14:30 pod nickom “Istina” nije moj. Iako sam imao problema psiholoske prirode u proslosti, to vise nije slucaj. Otimanje tudjih nickova na ovom portalu se nastavlja nesmanjenom zestinom – nista vise nisam ni ocekivao od “naprednih” sledbenika anarhijskog sistema koji je pojeo sve sfere “drustva”. Vi ste ti kojima bih preporcio “egzorcizam” – moji problemi psiholoske prirode nisu nista naspram vasih.

 3. Istina... kaže:

  @”Istina…”

  Standardno, krađa nickova, identiteta. Veoma ste nemaštoviti, istrošili ste sve vaše stare ideje, zato konstantno morate da otimate tuđe.

  Religija je opijum za narod. Vi sve vama nepodobne proglašavate ludacima, demonima…. čak i preko “crkve” a da su lekari (doktori je nepravilno), ali samo tzv. Zvanične medicine, šarlatani stoji. Sveštenici, egzorcizam? Izmišljenost i izmišljenost!? Još jedna “Božje-Đavolja rabota”. Budalaština.

 4. Pera kaže:

  Kakav si ti lik. Ti patiš od šizofreničnog poremećaja višestruke ličnosti.
  Sam se sa sobom svađaš i sam sebi odgovaraš. Pa ovo je vrh, tri puta si sam sebi odgovorio. Koja si ti komedija.
  Agenti mu kradu identitet i onda pišu u njegovo ime po gradsubotica.co.rs
  HAHAHAHAHAHAAAAAA

 5. Istina... kaže:

  @”Pera”

  Pucanj u prazno!

 6. Sniper kaže:

  @ Istina

  Svaki pucanj u tebe je pucanj u prazno.

 7. Balkanski spijun vs istina kaže:

  Koliko kosta hektar zemlje?

 8. hugo grocijus kaže:

  ova vest se ponavlja svake godine. Sotona i njeni sledbenici, preduzetnici iz sive zone – nikako registrovana privredna drustva, kao i niskokvalifikovani poljoprivrednici – oni koji bi samo da se omaste, bez da uzmu neki džak na leđa – forsiraju ovu temu. Cilj je da oni dođu do zakupa, koji posle, jelte, svakako neće platiti, a i zašto bi. Znamo ko ste vi i motrimo na vas. Mi, krstaši.

 9. Istina... kaže:

  @Sniper

  Samo idioti pucaju u prazno, ne znam zasto to, tako krvozedni, konstantno cinite.

OSTAVITE KOMENTAR