Crkvene matične knjige dostupne na internetu

Od 1. septembra građani Subotice u mogućnosti su da deo arhivskog materijala koji se nalazi u Istorijskom arhivu grada pogledaju na internetu. Zainteresovanim istraživačima, ali i svima koji žele da pronađu sopstvene porodične podatke, biće na raspolaganju deo crkvenih matičnih knjiga na sajtu ovog arhiva.

 

 

U prvo vreme, međutim, posetioci – samo oni registrovani – imaće na raspolaganju tek oko deset odsto digitalizovanog materijala, ali se radi na tome da se i ostali podaci što pre unesu u ovu internet bazu. Oko 380 knjiga čeka na digitalizaciju.

 

U početnoj fazi dostupne će biti uglavnom crkvene matične knjige rimokatoličke crkve, Župe Svete Terezije, i to od najstarijih, još iz 1687. godine, kada se beleže prvi upisi građana u crkvena dokumenta. Trenutno će građanima na raspolaganju biti oko 40 hiljada snimaka stranica, a u planu je da se na internet postavi oko pola miliona digitalnih snimaka.

 

 
Materijal koji će na ovaj način biti prezentiran javnosti čini u stvari sadržaj iz knjiga koje bi trebalo vratiti crkvenim arhivima. Mada je o tome već na državnom nivou odlučeno, taj plan se još nije realizovao. Kada se jednog dana fond knjiga koji crkve potražuju vrati u njihove riznice, ovako digitalizovan materijal ostaće deo opšteg arhiva. Inače, projekat digitalizacije istorijskih knjiga pomoglo je republičko Ministarstvo kulture.

 

DanasKOMENTARI

  1. Nikola Lučić kaže:

    Gde su postavljeni podatci, postavite link molim vas.

    Hvala!

OSTAVITE KOMENTAR