Crkvi privilegije na uštrb gradskog budžeta

Sedam godina odlukom gradske skupštine u Subotici, a bez pravog zakonskog uporišta, crkve u tom gradu koriste blizu 700 hektara državne zemlje, odnosno izdaju ih u zakup i naplaćuju na nju rentu, čime je gradska kasa oštećena za milionske iznose.

poljoprivreda selo njiva

Za sve to vreme gradska vlast nema političke volje ni snage da odluku ukine, iako su svi gradovi i opštine to odavno učinili, javlja Radio slobodna Evropa.

Subotička priča je utoliko specifičnija pošto je dobila svoj nastavak na sudu, a tužena strana bio je upravo Grad, a tužioci crkve, nakon što je gradska uprava po nalogu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije pokušala da pomenuto zemljište izda na licitaciji. Sud je tada uručio Gradu zabranu raspolaganja zemljom, jer nije prethodno poništio odluku o davanju te zemlje crkvama.

Gradska skupština je, inače, pomenutom odlukom o prekorednom vraćanju zemlje crkvama njima “dala samo na korišćenje” odgovarajući broj hektara, dok im se restitucijom ne vrati oduzeto zemljište. Tako je Katolička crkva dobila 330, Srpska pravoslavna crkva 336, a Evangelistička crkva 21 hektar. Sve bez ugovora i bez plaćanja naknade.

Trebalo bi napomenuti da je u međuvremenu crkvama u procesu restitucije deo oduzetog zemljišta i vraćen, ali one i dalje koriste sve ustupljene hektare.

Svojevremeno je Asocijacija poljiprivrednika Vojvodine insistirala da se ovo pitanje reši. Oni su navodili da je odluka nezakonita a svi ostali poljoprivrednici, koji takođe čekaju na restituciju na neki način diskriminisani, pogotovo što za svaki hektar oduzete a njihove zemlje, koja je još uvek u državnom vlasništvu, plaćaju nemali zakup ukoliko žele da je obrađuju.

Danas predsedsedavajući Asocijacije Miroslav Kiš kaže da poljoprivredu opterećuju mnogi problemi te da je pitanje crkvenog zemljišta postalo praktično periferno.

“Svih ovih godina je vlast radila tako kako je radila. Znači, uvek brigo moja pređi na drugoga i malo ko tu ima snage da preuzme odgovornost. Evo, mnogi su nenadležni za rešavanje pitanja te zemlje. A ona se i dalje obrađuje, odnosno, crkve je daju u zakup, jer mi popove nismo videli da oru i kopaju. Danas poljoprivrednici imaju sto problema – em je malo rodilo, em su niske cene, tako da je poljoprivreda na granici propasti. Ovo pitanje je izvan naših moći i mogućnosti da bilo šta uradimo”, izjavio je Kiš za RSE.

Gradska vlast u Subotici je u više navrata pokušavala da ukine spornu odluku ali većina odbornika je glasala protiv. Praktično, osim Saveza vojvođanskih Mađara, nijedna od stranaka u vlasti i van nje, tada nije bila spremna da glasa za odluku koja bi crkve lišila ove privilegije.

 

Radio slobodna EvropaKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  O…?
  Hajmo komentari… Čekaj, SVM je tražio da se odluka poništi, a ostali? Potez SVM se sigurno nije dopao katoličkoj crkvi, ali su ipak imali MOODA… A ovi ostali? Pretpostavljam pravoslavci ili…?

 2. Afet kaže:

  Bilje crkvi pare nego sporckim klubovima da trose nase lare na splavive i izlaske da treniramo nase fudbalere i kosarkase da budu pri dnu tabele plus da niko nedodje da ih gleda posle na utakmicama poseta ocajna oko 200 300 ljudi

 3. VILA kaže:

  Ali kada je u pitanju imovina srpske crkve na Kosovu, svi političari su zapenili objašnjavajući da je to crkvena imovina i da je užasna nepravda da im nije vraćena!
  A ovde bi, da je koristi država!

 4. punisher kaže:

  pa nemaju oni muda jer su misevi. Za hiljadu dinara ce da cute i da glasaju kako im se kaze. Zato je drzava i propalo

 5. Lojzija kaže:

  @ Afet
  Hajde Stormwatch ne prenemazi se vise. Ovo ti sa Afetom postaje degutantno, kao i sve ostalo cega se prihvatis.

 6. stormwatch kaže:

  @Lojzija, Lenin, Afet, Safet, Boa, Pravdak, Bunjevac, Zorica i ostale botchine.

  Botovi, to sto ste izmislili Afeta i toliko jadno ga pripisujete meni, samo govori da ste ozbiljno fejlovali kod svojih nalogodavaca. Projekat afet trebao je da traje daleko krace…t.j. lazni navodi su trebali da izazovu strah kod mene i odlazak sa ovog foruma, ali niste uspeli, jer se sa afetom mucite vec 3 godine i to bezuspesno. Administracija ovog sajta dobro zna da ja i afet/safet nemamo nikakve veze, ali isto tako znaju i da afet/safet upravo imaju veze sa vama.

 7. Dva u jedan kaže:

  “Radio slobodna Evropa”? Zar to još postoji? Je li ovo 1945. godina? Od koga “slobodna”?

 8. Peter North kaže:

  Slobodna od vas koji ste obožavali Slobu Miru i Marka a sada ste oduševljeni Aleksandrom i Andrejom. Navikli ste na despotizam istočnog tipa pa vam je to blisko. Sve što je intelektualno, obrazovano to vam je sumnjivo, to prezirete. Seljačka posla…

 9. Cicko kaže:

  Mala ispravka – nisu seljačka posla, seljak je zanimanje. To su specifični, endemski (klero)fašisti.

 10. stormwatch kaže:

  @Dva u jedan

  Ja znam da bi bolje bilo da se samo sme slusati Sputnjik tamo, ali malo sutra. Srbija je bila, ostala i bice EVROPA

 11. Mare kaže:

  Ja mislim da treba svu tu zemlju dati crkvi, i jos da grad njima mesecno placa zato sto su pristali da uzmu zemlju od grada!
  Malo im je sto naplacuju po 50 – 100 eura za krstenja/svadbe/sahrane narodu.
  Ali opet, nisu oni krivi. Kriv je narod koji im placa…

 12. Kenjereš Andraš kaže:

  Nije brigo moja, pređi na drugoga, nego je tačna računica, ko koliko dobija. Bez toga, ne bi oživela, praksa od 2007 godine. Ni ministarastvo, nije mogla oboriti odluku, Subotičkog parlamenta.
  SVM je ulizica, tačno su znali kako će galasati većina, kao i sada prilikom prepucavanja oko izgradnje objekta za migrante. Za lizalicu je služila izjava na državnom nivou, da Republika ima odlučujuću reč.
  A novci, milioni koja nedostaju, iz proračuna Subotice, nadoknadiće narod, i to je postala praksa u skupštini grada. Mi smo izglasali, da ……….

 13. Lenin kaže:

  @stormwatch Moram reći da ovaj fazon sa komentarom Alojzije kod mene ne pali.Kad vidiś da te niko ne šiša pet posto,onda izmisliš neku TROL caku kako bi došao do hrane.Kad se pojavio safet,Safet,afet,Afet,sin od Ali Babe ili koga li vraga,koristio isti stil kao ti.Ne daj bože da koristi latiniičnu srpsku tastaturu,kamo li čiriličnu.Isto je kod njega bio slovo č jednako jedan c plus h,š jedan s i h,itd…,otkad ti zapostavljaš tu terminologiju i on isto.Ja mislim… Mislim?Znam!Kao TROL,ti taj tvoj alter ego koristiš kao mamac za što više hrane.To se zove Double Troll,double yumm yumm gimme some… 😀

 14. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Lenine davno ste provaljeni, vase smesne price o zastavi 101, celodnevnom radu kao poljoprivredniku, muvacu maloletne Hells Angelsice, cekanju voza za Budimpestu 6 sati u Kiskunhalasu, snesivachu jaja, vas stand sa proizvodima na mlecnoj pijaci, kojeg su izokrenuli demonstranti protiv milosevica, madjarskom koji ne znate, a u drugoj poruci ga savrseno pisete, pa onda vasi lapsusi sa vise nickova u kojima ste vise puta odgovarali u ulozin Lenina, samo ste nick zaboravili da promenite u Lenin 😀 😀 😀 A otvoreni rasizam i neonacizam tu necu ni da pominjem, tu bi svasta moglo da se veli. Cudnu i nadasve nebujnu mastu imate vi iz gradske kuce. 😀 😀 😀

 15. Dva u jedan kaže:

  @Peter North. Kakve veze ima “Radio slobodna Evropa” sa obožavanjem Slobe i Mire, vi ste bolesni još uvek od 5. oktobra, vama najviše nedostaju Sloba i Mira jer ste izgubili svoj predmet (sulude) fiksacije i smisao života koji se jedino sastojao u rušenju istih! Toliko o tome. A naziv “Radio slobodna Evropa” mi je toliko smešan da svaki put kada ga čujem pomislim da će javiti kako ruski (sovjetski!) tenkovi upravo ulaze u Berlin! Ili zamišljam kako ljudi tajno, pod jorganom, uveče slušaju vesti sa istoimene radio-stanice. Stvarno se pitam šta to danas znači “slobodna Evropa”, od koga “slobodna”, kao što je glupa formulacija “nezavisno novinarstvo”, “nezavisni novinari” ili istoimeno udruženje! Jer tako, i jedno i drugo, nešto ne postoji.

 16. Lenin kaže:

  @stormwatch 😀 😀 😀

 17. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Ajte vi lenine lepo iskoristite vas vaucher za grcku sto vam je sefica delila, ne ide vam izmisljanje nickova i prica vise ni kod koga ovde, a znam i da je epic fail sa afetom/safetom prilicno lose prihvacen kod vasih sefova kao i cinjenica da ovde a ni na drugom sajtu vise nema namestanja pluseva i minusa…. 😀 😀 :D. Zato ajde fino u vaucher pa u Grcku – tamo ima mesa, pljeskavica, pomfrita i botova….

 18. stormwatch kaže:

  @dva u jedan, nebitno, onjegin…

  Radio slobodna Evropa je u danasnje vreme cak i vise potrebnija nego u doba hladnog rata, jer je Rusija najveci problem mira ne samo u Evropi nego i u celom svetu. Psihopate tipa Trampa, Therese, Petry, Le Pen, Orbana, Kima i ostalih bolesnika diktatora su upravo produkt i sponzorski projekat nikog drugog nego Putina.

 19. Anonimni kaže:

  stromvace idiote kad moram tako da se izraziim.
  predlazem neko okupoljanje clanova uz neki rostlj pivo i mjuzu pa da se svi medju sobno upoznamo

 20. MIJO LULAR kaže:

  k o n t a k t – iztvrsite jezicku analizu pa cete otkriti da ista osoba pod razlicitim imenima komentarise. Sama sa sobom se svadja, to su posebni psiholoski tipovi. NA POSAO

 21. stormwatch kaže:

  @Anonimni

  Ajde lepo ti idiote bez Anonimnosti, izmisli bar neki novi nick….za botovsku platu to nije tako tesko. Inace, 2009 je vec bilo takvo okupljanje u Rogu :-D.

 22. Lenin kaže:

  @stormwatch “Inace, 2009 je vec bilo takvo okupljanje u Rogu”
  Bila zabava da su morali renovirati birtiju.Čak je neki idiot poneo sa sobom burek,koje svečano zapalio u čast prvog TROLa na forumima mreže. 😀

 23. afet kaže:

  stromvace ja sam safet samo nisam stavio nick zaboraviojo sam da se ulogujem pa je pisalo animini ako oces mozemo se svi naci na okupu na nekom rostilju

 24. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Pitajte clanove foruma koji su bili prisutni da li je bilo ijednog incidenta od strane bilo kog od nas, pa i najmanjeg tada u Rogu, ja ne znam odakle vama iz gradske kuce takve ideje, manite se vi izmisljotina koje je pre tri godine u Avgustu na ovim stranicama izneo covek koga ste zdusno podrzali kada smo pricali ko je kako prezivljavao u doba vaseg dragog Milosevica. No, zato se uvek lepo prisetite da ste dali punu podrsku silovatelju maloletne devojcice koji je pobego iz zemlje. Ako vi to budete zaboravljali kao i do sad, ne brinite, tu sam ja da vas podsetim.

  Lenine, ja vam savetujem – bolje iskoristite taj vaucher za Grcku jer ste se i vi predahtali i pregrejali, a i oce to kad se posle radnog dana od 12 sati na polju bez laptopa u kokosinjcu kao babica za jaja potom 6 sati ceka voz u Kiskunhalasu koji ide svakih sat za Budimpestu.

  @afet/safet/lenin…

  Nisi ti zaboravio da se ulogujes nego nis bio siguran koji si nick koristio u prethodnoj poruci, pa si obrisao istoriju na browseru.

 25. Lenin kaže:

  @clanovi foruma! Ko je bio prisutan?!Može i po nickovima,a i ne mora,jer znam da je to bila elita žutih demokrada Subotice.Kao obično,kao i na svakom okupljanju,stormika se nalokao od dva-tri piva,pa je nadurlao ostale,ne ostavljajući nikoga da dođe do reči(-veli pegavi Voivod).Znam da safet/afetj,onda još nije bio prisutan,jer tek se počeo razvijati u utrobi svog šizofrenog alter ega.Samo ne mogu skontati ko beše tatica,jer ljubavnika bilo više,jel Oliduki ili ne daj bože,Šarić?! 😀

 26. Lenin kaže:

  @stormwatch “…zato se uvek lepo prisetite da ste dali punu podrsku silovatelju…”
  A dokaz?Link?Nema!Jer ne postoji!Osim ako ti naknadno nisi dopisao.Ali bi se to videlo po datumu.Neeeeeema!Samo u tvom bolesno razgranaćanom umu. 🙂
  Pa dobro.A gde je nestao doktor Milan?! 😀

 27. Lenin kaže:

  Hahahaha… Kako prefrigano napravio.Prvo,javio se kao “afet”, koji pod nikom “Anonimni” predlaže okupljanje društva.Onda.se javi stormika,koji za divno čudo baš i očekivao takav predlog,pa veli;ooooooo pa jeste,kako da ne,anno već jednom beše takva žurka.Ali si mi ti “Anonimni” nešto sumnjiv.Pa se javi “afet” prznavši da je on “Anonimni”.Sledi sledeći korak;Ali “Anonimni/afet” komentare nisam ja pisao(veli stormi),nego Lenin,jer je prija jednom i on isto tako priznao,kada je nenamerno pogrešio i pisao komentar pod nickom “Anonimni”.Jes!Aha!Uhvaćen je Lenin na delu!Bruhahahahahaha….Valjam se!Čoveče,ovo ne da je fake,nego extra fake.

OSTAVITE KOMENTAR