“Čudo da su Mađari opstali ovde”

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je da je "pravo čudo" da je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto za njih niko nije mario 70 godina.

pastor

"Može se konstatovati da je pravo čudo da je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto se, analizirajući događaje iz proteklih 95 godina, može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima i zajednica je bila prepuštena sama sebi", rekao je Pastor na okruglom stolu "Autonomija je sredstvo", a preneo portal Vojvodina danas.

 

Pastor je ocenio da su se veće promene na bolje desile u poslednje četiri godine, pa je "ustaljenost, građenje politike na partnerskim osnovama i zajedništvo" donelo rezultate.

 

On je naveo da je polovina Mađara u Vojvodini zatražila dvojno mađarsko državljanstvo i dodao da je veoma važno i da svaka zajednica lokalno odredi svoje zahteve.

 

Pastor je prethodno u subotu na najvećem forumu mađarske zajednice u Slovačkoj u Martovcima rekao da je iseljavanje Mađara iz Vojvodine ozbiljna pojava i dodao da lokalna zajednica Mađara u Vojvodini ovaj problem ne može rešiti sopstvenim snagama.

 

Vojvodina danas/B92KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Za mene je pravo cudo da su tamo opstali Donaudeustcheri, Madjari su i morali opstati jer su u Severnoj Vojvodini bili vecina, no ovi drugi su genocidirani.

 2. balfasz kaže:

  uvek je i bolje kad niko ne mari za tebe, cim pocnu drugi da ti odredjuju sta je tebi potrebno i sta ti je najbolje, zapravo ti onda pocinje biti lose… to se i madjarima na ovim prostorima desava u poslednje vreme, svi znaju bolje sta im treba nego oni sami… da ne bude zabune, ne kritikujem ili favorizujem ni jednu stranku, da nisu ovi, zvali bi se nekako drugacije, princip je bitan…

 3. Suboticanin kaže:

  Dok nisi ti dosao na celo jeli, pravo cudo si napravio, malo morgen.

   

  Cista demagogija.

 4. Nebitno kaže:

  Što nas SVI naši predstavnici sve više brane SVIMA nam je sve gore!

 5. nsabi kaže:

  Meni je bilo bolje dok niko nije mario za mene. Sedamdesetih godina mi je bilo bolje pod okriljem SFRJ nego sad kad neko drži moju stranu.

 6. Long Dong Silver kaže:

  Izvinite, ali , da li je neko gledao (slusao) danasnje zasedanje Skupstine Grada?! (sic)!

  Radovan III (Rumenka- pridji k Bajicu)!!!

 7. vokille kaže:

  A on se kao izborio za sva naša prava, da i njemu dignemo spomenik? 
  Naši su ovde mnogo bolje živeli do 90.tih. Uz to, znamo kako su se odnosili prema našim sunarodnicima iza Gvozdene zavese, pa čak i u samoj Mađarskoj. Šta da kažemo, kad je Čaučešku uspeo u Erdelju da prepolovi zajednicu Sekelja. Ima mađara koje je ista ta ,,tamnica'' naroda primila kao izbeglice 1956. Od kako se ovi dežurni dušebrižnici javljaju kako su nam ugrožena prava, čini mi se da sve postaje gore. 
   

 8. Loš Đak kaže:

  Gospodine Pastor,

  Nije lepo da druge krivite za ono za šta ste sami krivi. Ne možete sporiti činjenicu da je čudo da smo na ovim prostorima svi mi (i nemađari) opstali. Događalo nam se svašta. I sankcije i ratovi i bombardovanja. Ali, u to doba (dosta dugo pre i posle) jedan je vaš, istina sada već nekadašnji član, govorio da ovo nije mađarska stvar, da se to mađara ne tiče i slično. Politika njegove-vaše politike samoizolacije (samogetoizacije) je dovela do smanjenje broja Mađara na ovim prostorima. Ono malo što vas je ostalo, gotovo da i nema prijatelja među ostalim stanovnicima, a za drugi jezik osim maternjeg ih nije briga. Neće vam gospodine Pastore druženje sa sandvich-makerima povećati natalitet. Bojim se čak suprotno. Jedan jednosmerni proces se nezadrživo zahuktao..

 9. stomina kaže:

  odkad su počeli da "mare za nas " polako al sigurno nestajemo …. da i vi sami gos. Pastor nebi stvarli  podelu po nacionalnoj osnovi ni na vas niko glaso nebi …..

  dok smo bili " svi isti " bilo nas je svakojakvih  i to mnogo  više … samih mađara duplo nego odkad ovi "mare"

 10. Koma kaže:

  hát ez bizony nagy csuda

 11. vokille kaže:

  @Storwatch- što se tiče podunavskih Švaba, oni su žrtva politike koja se sprovodila tada po čitavoj Evropi nakon završetka rata. Osim nemaca iz SFRJ, veći deo ih je proteran iz Kalinjingradske oblasti (što je u suštini Pruska), iz Poljske, Mađarske, Čehoslovačke, Holandije, Francuske. 

 12. ime kaže:

  HAHAHA KOMENTAR DO BOLA!!! Sad su počeli da mare za nas ovi iz SNS-a i sad će da nam svane!!! NA MOST JÖ EL A MI IDÖNK A SNS MELEG KÖNTÖSE ALAT HÁHÁHÁ , MADYAR NÉPMESE PÁSZTOR ÚR KIADÁSÁBAN!!!!!!!!!!!!!!!

 13. pilot kaže:

  Kako čovek može nešto da kaže i da ostane živ a da nije ni pocrveneo, sramota za ovakve izjave. Kao mi nemamo sećanje…. Bitno je da si ti dobro brinuo za Čantavirce pa te vole jako…

OSTAVITE KOMENTAR