Golupčija pijaca i Ćurina mijana

Prostor ispred nekadašnje kafane „Kod Ćure“, na uglu ulica Maksima Gorkog i Beogradskog puta, danas ni po čemu ne liči na mesto koje bi moglo biti značajno na mapi Subotice. Možda to jedino nagoveštava stub za plakate kakav se nekad postavljao na prometna mesta, a koji još uvek stoji ispred zatvorene kafane. Stare fotografije su te koje svedoče da je tamo bila pijaca i berza na kojoj su se okupljali poštovaoci drevne kulture odgajanja golubova.

Taj ćošak gde se dodiruju periferija i centar grada, na koji se stiže sa pet strana, za razliku od drugih ulica imao je prostranu zelenu površinu koja nije bila ni park, ni trg, a opet je imao po malo i od jednog i od drugog. U središtu je bio betonski bazen napravljen još u vreme rata. Opasnost od bombardovanja iz vazduha i velikih požara, primorala je tadašnje okupacione vlasti da sazidaju više ovakvih bazena koji bi vatrogascima služili kao tankovi za vodu. Jedan je bio ispred Gradske kuće, drugi su takođe bili pored važnih gradskih objekata, dok je za ovaj kod kafane verovatno bila presudna blizina vatrogasnog doma. Kasnijih godina je napunjen zemljom tako da je danas vidljiv jedino rub bazena.

Golubarstvo je bilo popularno i kod mladih i kod starih. Kažu da je okupljanje golubara posle rata bilo na prostoru današnjeg hotela „Patria“ a nakon toga su se, više stihijski nego planski, premestili oko tog vatrogasnog bazena. Sa okolnih fasada visili su kavezi a poslovi su se potvrđivali u „Ćurinoj mijani“. Zaljubljenici u ptice sastajali su se na tom mestu sve do 1982. godine. Kafana je imala zvanično ime „Skadarka“, zatim „Zlatan golub“ ali ju je retko ko tako zvao. Ona nije slavu stekla po golubarima nego po kocki, preciznije, po kartanju. Nigde u gradu, a i šire, nije bilo ozbiljnijih partija nego ovde.  Vlasti su znale za ovo mesto ali je uvek postojala međusobna diskrecija. Dolazili su i kockari iz Novog Sada i Beograda. Kažu da su ulozi bili najveći sedamdesetih godina, jer je to nekako uvek bilo u srazmeri sa opštim finansijskim stanjem u društvu.

Na trgu ljubitelja ptica

Golubari su poseban svet. Žive i na nebu i na zemlji. Bilo ih je u svim slojevima društva, od običnog sveta do krunisanih glava. Još od vremena egipatskih faraona. Subotičani su golupčare prepoznavali po tome što su ovi uvek krivili vratove i gledali negde u visine, za nekim, ko zna čijim jatima. Kada je osnovano Sportsko društvo „Spartak“, jedna od sekcija bila je i Klub odgajivača sportskih golubova pismonoša. Brzo su postali jedan od najboljih klubova u Jugoslaviji koji je osvajao nagrade i učestvovao na međunarodnim takmičenjima. Golubovi kao sport i hobi, bili su i predmet trgovine za koju se ponekad izdvajala ozbiljna suma novca. Sve je to ostalo u usmenom predanju pa se nije uvek znalo šta je istina a šta mit. Osim dragocenih letača i pismonoša, bilo je tu i običnih ptica pevačica koje su klinci hvatali na Šandorskoj bari i prodavali na ovoj pijaci.

Udruženje, u kome su u početku bili pretežno golubari, kasnije se razdelilo na desetak sekcija uzgajivača raznih ptica.

Nebeski gusari

Svet golubara imao je i svoje „pirate“. Postavljanje zamki za golubove na krovove, prisililo je opštinske vlasti 1978. godine da se umešaju i kažnjavaju hvatanje tuđih ptica. Dovoljno je bilo da se kod nekoga pronađu nedozvoljena sredstva i alatke koje služe ovoj raboti pa bi usledila kazna. Pošto tako nešto nije bilo lako sprovodivo, ovlaštenje je dobilo Udruženje za uzgoj golubova i sa njim se krenulo u akciju. Komisija je obišla četrdesetak odgajivača od kojih su petnaestak završili kod sudije za prekršaje. Još je gora kazna bila to što su se njihova imena našla na oglasnoj tabli u prostorijama udruženja. Cela akcija imala je i preventivni karakter, kako bi se ljubitelji ptica drugarski upozorili da klopke za golubove povređuju, nakon čega niko nema koristi.

LanskyKOMENTARI

 1. Cezika u kalicki kaže:

  Naravno da su vlasti znale za kockare/kartarose. Vlasti su bile sretne da ih imaju okupljene na jednom mestu i tako ih lakse kontrolisu i nadziru. Svima je bilo jasno da to nije vise nikakva zabava i razbibriga nego jedna teska i opaka bolest koju se ne moze tek tako zabranama i hapsenjima iskoreniti. Uvidom u kockarski milje vlasti su ujedno imale uvid u to ko se kocka za vlastite pare, a ko je zagrabio u drustvenu kasu. Moze se reci da je vlast delovala profilakticki u suzbijanju privrednog kriminala. Sa druge strane takve ljude je bilo lakse uceniti i koristiti za druge poslove u korist „Sluzbe“. Odgajanje golubova nije samo kako se obicno misli – sirotinjska zabava. To nije samo obican hobi, to je strast i zivotna ideologoja, svetonazor ali i manija i opsesija, koja je cesto dovodila do zapostavljanja svih socijalnih normi, porodice i sebe samog, a sve zarad golubarenja. Valja jos reci i da su se i medju golubarima okretale visoke sume novca za pojedine primerke izuzetnih golubova. Bilo je to jedno crno trziste oko kojega su se okretale razne legende i tesko je bilo razluciti sta je stvarnost a sta je samo masta. Meni nije poznato kakva je danas situacija u Subotici sa njenim golubcarima, ali vidim velika jata golubova koja su prepustena sama sebi i koja su proistekla iz jednog covekovog hobija. Psi lutalice i gradski golubovi imaju zajednicku istoriju i sudbinu. Inace prilozene fotografije su od neprocenjive vrednosti. Prikazuju bez uvijanja i namestanja kako je izgledao tzv. „Mali covek“ u Subotickoj svakodnevici, njegovo odevanje i njegov ponos na na postarsku uniformu, koju je nosio cak i nedeljom, ili pak uniformu opstinskog/sudskog kurira, (poslednja fotografija) kojom je svima davao na znanje da on nije makar ko i da je on jedna zvanicna, uniformisana i respektabilna licnost.

 2. croat kaže:

  Tamo je jos i sada zatrpani protivpozarni bazen ciji se obrisi naziru. Po recima mog oca na pijaci su ceste bile sitne svadje medju golubcarima koje su ponekad zavrsavale na stetu sirotih golubova. Ja se jos malo secam pijace ali samo kroz maglu.

 3. Chova kaže:

  Odličan tekst, al triba pisat peca namisto pijaca.

 4. stipan tonkovic kaže:

  Hvala na objavi ovih lepih fotografija, i sam sam tamo odlazio,kupujući, nekad i prodavao ptičice, koje smo na mlaki ili iza stadiona hvatali.

 5. Mister No kaže:

  Lep osvrt na jedno vreme. Golubčarenje je lepa stvar,za razliku od kocke. Hazardne igre su uvek bile po Đavolovom kobtrolom.

 6. Siniša Tumbas kaže:

  Da… tu mijanu je držao moj dida Petar Tumbas zvani Ćuro. Posle njegov sin, moj tata Stipan Tumbas zvani Batika, a ja sam krenuo nekim drugim putem i nisam nastavio tradiciju. Danas su neka druga vremena…na žalost.

 7. Jefimija kaže:

  Zahvaljujem na objavi ovih lepih, starih fotografija. Bilo je to mesto o kome se i danas priča. Ali ovako, sa fotografijama, ostaju za sećanje.

 8. Anonimni kaže:

  Bilo nekada,a sad nista

 9. Sandor Kerekes kaže:

  KeS.
  Kultično mesto.Zaslužuje detaljni istraživački rad.I ako se naglašava kartaroška prošlost, Ćurina kafana je bio deo istorije naše Varoši.

 10. Đuro kaže:

  Ovo je svit koji nestaje…..

 11. el Gato kaže:

  ajoj koliko smo igrali video igre i flipere kod Cure :)))))
  Matori Curo je uvek bogov’o kad smo udarali masine 🙂

 12. croat kaže:

  Djuro nisi u pravu tp nije svet koji nestaje nego svet koji je nestao!

 13. Đuro kaže:

  Tamo je dane provodio BAJO kartač koja je jedanput premlatio bokser Vujković

 14. Drapo kaže:

  Baju nije premlatio Vujković GAGA jer je on uvik bio pijan nego njegova senka i drug Šaco koji nikad nije pio i uvik je Gagi čuvao leđa,a koji je radio u Fidelinki u Bajmoku i koji je poginio u sabraćajnoj nesreći prije više od 20 godina a tuča se desila u kafani “HANKA” …

 15. Đuro kaže:

  Taj Bajo je bio propalica,pijandura i pušač koji je dane i noći provodio za kartaškim stolom,a stojo je u LAKTENJI u Viškoj ulici.To je bila jedna poluruševna kuća u kojoj je imala stanarsko pravo njegova jadna majka koja je davno umrla,a mislim da ni Bajo nije živ.Njegova kuća je bila priko puta kuće Stipana što je nosio vince.A tamo je stala i snaš Katica Bukvićka,matora frajla čiji je čovik kadgod imo krojačku radnju…To je sve Subotica koje više nema….

 16. Anonimni kaže:

  golupcarstvo je i danas popularno samo komso tribada ima bastu da narani golubove !

 17. Goran kaže:

  Ako sam dobro obavesten tu kafanu je u svojim mladalackim danima posecivao i bivsi predsednik fudbalskog saveza Srbije …Karadzic.I navodno je jednom prokockao sve pare .

 18. Đuro kaže:

  Ima još jedna slična mijana o kojoj su se pripovidale legende:“Crna mačka“ koju je držao DŽAVER kod Senćanske crkve….

 19. Siniša Tumbas kaže:

  Tu je i svojevremeno dolazio i veliki Tumbas Pere Hajo. Naravno ne na kartanje…

 20. Đuro kaže:

  Di je dolazio Pere Tumbas Hajo?Kod Ćure jel kod Džavera?

 21. Laki kaže:

  Ni ovo vise me postoji …
  .tako kako he bilo .

 22. Josip kaže:

  Golubarstvo ili „golupčarenje“ je počelo kao gajenje i držanje golubova – pismonoša za potrebe komunikacije na teritoriji Vojne granice. Vojna granica je raspuštena, ali je golubarstvo nastavilo da živo kao hobi kod potomaka Graničara i onih drugih.

 23. ffilozoff kaže:

  Postojala je i Budzina mijana,na beogradskom putu u Keru. Tamo je osnovan FK Spartak 1945..Budzinca,zena je drzala mijanu…Kad Spartak pobedi,kad se ide sa utakmice,prvo u Partizan kafanu,pa Maslos,pa Budza,pa Zarko….do Cure svi vec pijani…ne treba zaboraviti ni Hanku i Mariju u Keru,a malo dalje Nestina mijana….eh,eh,eh…

 24. Mirjana kaže:

  Otisla sam iz Subotice jos 70tih… detinjstvo provedeno u Maksima Gorkog 8. Svega se secam, ulica, mijana, ljudi… Hvala svima na secanjima. Nostalgija obara…

 25. Jojo kaže:

  Bila je i Žarkova mijana na kraju Viške ulice(tamo di Viška izlazi na Beogradski put),

 26. srbenda iz backe toplole kaže:

  Pokojni otac je jedno vreme isao bas u Zarkovu kafanu / mijanu!!Nedavno sam prosao Viskom I Kumicevom ( da me mine zelja ).. i vidim da se kafana prodaje!! Stao sam malo sve nekako ocekujuci poznate zvukove( tramvaja) i mirise i ukuse… ( olajisanog patosa i kokte) Sve je proslo …………. i nema vise likova iz kvarta ( kera) Jovo.. djuro .. branko .. zarko .. zvonko(tarzan)… vinko ..franjo(ilovci)..!!Raselili se .. a dosli neki novi klinci /kercani!!Ako. tako mozda i treba!!

 27. Rudi kaže:

  Stara dobra vremena kad nije bilo mobilni i računari ,skoro svakoj ulici bilo barem pet šest golubara i više a sad u celom kvartu dvoje troje…ako ima…Nažalost sve to nestaje …

OSTAVITE KOMENTAR

+ 24 = 34

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: