Da li će od ponedeljka ozdraviti vozači hitne?

Vozači Službe hitne medicinske pomoći po svemu sudeći ozdraviće do ponedeljka i vratiti se na posao.

Izvor Pannon televizije, koji nije želeo da se javno predstavi, rekao je da im je do tada određen rok da se vrate na posao. Na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima ovo je bila neka vrsta tihog štrajka i navodno vozači će dobiti značajno povećanje zarada.

Sedmicama pre ovoga vozači gradskog saobraćajnog preduzeća masovno su odlazili na bolovanja. Na taj način uspeli su da izdejstvuju povećanje zarada, a njihov tihi štrajk završen je uspehom. Prema još nepotvrđenim informacijama vozači ambulantnih vozila u Službi hitne medicinske pomoći pokušali su isto. I oni su nezadovoljni što rade za minimalac.

U četvrtak pre podne Pannon je pokušao da razgovara sa jednim od vozača koji se nalazi na bolovanju, ali je na kraju, otkazao susret jer mu je navodno rečeno da ukoliko se bilo ko od vozača bilo šta saopšti u medijima, dobiće otkaz. Takođe je i potvrdio da je nekoliko vozača koji su na bolovanju, pozvano da odmah prekinu bolovanje, ukoliko nisu na bolničkom lečenju, i u ponedeljak se jave na posao. U suprotnom, preti im otkaz.

Ukoliko poslodavac sumnja da zaposleni zloupotrebljava pravo na bolovanje, prema Zakonu o radu, ima dve mogućnosti. Jedna je da prekontroliše medicinsku dokumentaciju, a druga da se formira unutrašnja tročlana komisija koja će se na licu mesta uveriti da je radnik zaista na oporavku. Poslodavac u hitnim slučajevima može da pozove radnika sa odsustva.

„To samo ne može da učini kod radnika koji su na bolovanju, u svim drugim situacijama je moguće. Dakle, oni koji su na godišnjem ili po drugom osnovu odsustvuju sa posla, u slučaju hitnosti, potreba očuvanja procesa rada u tom slučaju ima prednost” kaže Gabrijela Agošton, pravnica. Na naše pitanje da li to može da se učini pismenim putem ili je dovoljan i telefonski poziv, sagovornica Panon RTV-a kaže: „Može telegramom ili telefonskim pozivom.”

U Dnevniku emitovanom 5. aprila jedan vozač Službe hitne medicinske pomoći koji nije želeo da stane pred kamere rekao je su im zarade veoma niske. Prema njegovim rečima u drugim gradovima za iste ove poslove njihove kolege dobijaju znatno više novca. Podršku njihovim zahtevima dobili su i od sindikata. „Podržavaju nas sva tri postojeća sindikata, i to i u pismenoj formi. Trenutna zarada kreće se od 28.300 dinara. Za dežurstvo koje traje 12 časova dobijamo 170 dinara. Dakle, 12 časova dežurstva vredi 120 dinara”.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. M. kaže:

  Povecavati platu 😀

 2. Investitor kaže:

  Ako u državi ima para delite to narodu da može da živi.Srbija ima potencijala još da se zaduži i to mora da koristi inače joj sledi umiranje.Sve mora da bude predmet kredita jer nema razvoja bez njih.
  Grcka je otišla na 530 mlrd duga i sve je ok.Laban kao ekspert ili doktor ekonomskih nauka to jako dobro zna.I svoje investicije će morati tako da zavrsava.

 3. Pizon kaže:

  Najbitnije da su dobili povecanje svaka cast sto ste se izborili ,ako neko zasluzuje to ste vi

 4. HPTN kaže:

  Dole gondola – dajte plate!

 5. 1 Maj kaže:

  Tihi strajk je nesto najbednije na sta moze da spadne radnicka klasa. Sa pravnog stanovnista je tihi strajk najobicnija sabotaza, i tu ima i elemenata krivicnog dela. U celoj prici je najodvratnija recenica – “Podržavaju nas sva tri postojeća sindikata, i to i u pismenoj formi” Da li je zadatak sindikata da radnike “podrzava” da li je sindikat postao nekakav Fan-club koji aplaudira radnicima koji strajkuju? Sidikat je taj koji MORA da organizuje strajk, da se stavi na celo strajka, da organizuje strajkacki odbor, da postavlja strajkacke straze koje sprecavaju strajkbrehere da miniraju strajk. Strajkacki odbor regulise odvijanje strajka strogo prema zakonskim normama i u ime radnika zvanicno pregovara sa poslodavcem oko utemeljenih zahteva radnika u strajku. Tako izgleda strajk, tako se odvija borba za prava zaposlenih. Sve ostalo je seprtljanje i obicno muljanje.

 6. Farago Zoltan kaže:

  Nijedan sindikat nema muda da pozove na štrajk i da obustavi proces rada, a kamoli da se suprotstavi poslodavcu u njegovim namerama !
  Čak i da predsednik sindikata to učini samoinicijativno, bez konsultacije sa centralom, ostaće bez podrške centrale !
  Žalosno je što zaposleni moraju ovakvim nazovimo “saboterskim” načinom da se izbore za svoja prava, ali nažalost u državi gde se ustav i zakoni svakodnevno gaze, ne postoji drugi način ! Ja savetujem zaposlenima da sve pretnje snime, pa to u javnost, jer javnost je upravo ono čega se svaki poslodavac ili rukovodioc boji ! Zato se trude to i da zabrane, ali ljudi, nije smartfon za lov na pokemone ! Da i još jedan savet – ne plaćajte sindikaliste koji nemaju muda ! Ako nebudu imali članove, neće imati ni vlast !!!

 7. Fux kaže:

  Šta će biti sa drugim zaposlenima u Srbiji koji isto rade za bedne plate? ,Šta će biti sa penzionerima kojima su oduzeli penzije i smanjene koji su godinama uplaćivali u penzijski fond. Da li će se povečati i penzije …?

 8. laki kaže:

  @1 Maj

  Sa ovim gadovima na vlasti nema pregovaranja. Sve su to najobičnije drtine na čelu sa najpametnijim među njima.

  Treba sve zaustaviti, pa neka voze i rade Đukanovići, Gašići, Babići, Labani, Martinovići i svi ostali dupelisci AV-AV-a. Dokle god radnici prihvataju obavezu minimalnih uslova rada za vreme štrajka, rezultat će biti isti, a to je da će sve da se završi po volji velikog diktatora.

  BLOKADA na svim frontovima, pa neka rade čmarovi za te plate. Propast sa ovim debilima na vlasti nam sledi kad-tad. Ako je to već izvesno, onda uradimo to iz ovih stopa.

  SVI 13. APRILA NA PROTESTE U BEOGRAD!!!

OSTAVITE KOMENTAR