Da li je Berezovski bio vlasnik Mlekare ?

Država Srbija stavila je privremenu meru raspolaganja i otuđenja imovine mlekare „Imlek”, „Mlekare Subotica”, fabrike mineralne vode „Knjaz Miloš”, kompanije „Bambi Banat” i još tri firme, zbog sumnje da pripadaju preminulom ruskom tajkunu Borisu Berezovskom.

 

Takvu meru doneo je Viši sud u Beogradu, 11. jula ove godine, po zahtevu ruskih vlasti od decembra prošle godine. Privremena mera obezbeđenja oduzimanja imovinske koristi već je upisana u Agenciji za privredne registre (APR) i Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV).

 

Međutim, izvori „Politike”, od kojih neki važe za vlasnike ovih kompanija, tvrde da je Apelacioni sud juče doneo novo rešenje kojim se u potpunosti poništava prvostepena odluka, jer te firme nisu u vlasništvu Borisa Berezovskog. „Politika” još nema potvrdu da je Apelacioni sud doneo takvu odluku, a nejasno je i odakle bi pojedinci iz vrha „Dunav hrana grupe” za takvu sudsku odluku znali pre nego što se objavi.

Da podsetimo, dosad se verovalo da iza ovih kompanija stoji srpski biznismen Milan Beko. Međutim, prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu navodi na pomisao da je nekadašnji ministar za privatizaciju kupovao ove firme za račun ruskog tajkuna koji je krajem marta pronađen mrtav u Londonu.

 

Zaplenu imovine najvećih srpskih mlekara, subotičke i „Imleka”, kao i „Knjaza Miloša” i „Bambija”, zatražile su ruske vlasti. Zahtev je našem ministarstvu pravde stigao u decembru prošle godine. Ministarstvo ga je prosledilo tužilaštvu i Višem sudu koji je 11. jula doneo rešenje kojim se određuje privremena mera obezbeđenja oduzimanja imovinske koristi ovim preduzećima.

U rešenju Višeg suda u Beogradu piše da se uvodi privremena mera kompanijama „Dunav hrana grupa”, sa sedištem na adresi Lokatelikade 1, Amsterdam, Holandija i firmi „Klates holding BV”, iz holandskog Utrehta. Ove firme su pored vlasništva u „Imleku”, „Mlekari Subotica”, „Bambiju” i „Knjazu Milošu”, imale vlasništvo i u firmama „Belosavac 2001” iz Smederevske Palanke i „Sekopaku”, društvu za postupanje sa ambalažnim otpadom iz Beograda.

Cela priča o imovini Borisa Berezovskog u Srbiji krenula je od istraživanja međunarodne grupe istraživačkih novinara koje je krajem prošle godine objavljeno u britanskom „Gardijanu”. Novinari su zapravo istraživali ko stoji iza ofšor kompanija u državama koje slove kao „poreski rajevi” i fokus te priče bio je na ljudima koji su prodavali svoja imena da bi zavarali tragove koji bi vodili do pravih vlasnika preduzeća. Među više hiljada kompanija, isplivalo je i ime „Salford kapital partners” sa Britanskih devičanskih ostrva.

 

„Gardijan” je tada objavio da je Salford, sa prikrivenog vlasništva, uložio 750 miliona britanskih funti investicija u Gruziji i Srbiji za gruzijskog oligarha Badrija Patarkacišvilija. Ovaj Gruzijac je označen kao partner Borisa Berezovskog sa kojim je i pobegao u London. Patarkacišvili je umro 2008. u Velikoj Britaniji.

Nepunih mesec dana od objavljivanja teksta Srbiji je stigao zahtev ruskih vlasti da zamrzne imovinu Salforda.

U istom tekstu je „Gardijan” apostrofirao Judžina Džefija kao manjinskog suvlasnika Salforda. Za Džefija je navedeno da je prvobitno radio u ruskom ministarstvu finansija, a da je kasnije stekao državljanstvo SAD i luksuzni stan u centru Londona, tačnije u Hajd parku.

 

Upravo je uloga Džafija, izgleda, ključna u zahtevu Rusije da se oduzme imovina kompanija koje je kupio „Salford”. Naši izvori iz kompanija koje upravljaju mlekarama i fabrikom vode „Knjaz Miloš”, tvrde da je zahtev Rusije upućen upravo na osnovu lažnog svedočenja Judžina Džafija koji je navodno ispričao da je Salford vlasništvo Berezovskog. Zbog toga je, tvrde u beogradskom menadžmentu kompanija, pokrenuta tužba protiv njega.

 

—————————————————-

 

Dunav hrana grupa: Nijedna firma nije zamrznuta

 

Svetlana Glumac, direktorka korporativnih poslova „Dunav hrana grupe” demantovala je juče za „Politiku” da je imovina firmi koje su u sastavu ove grupe zamrznuta. „Kompanije normalno funkcionišu i mi nemamo veze sa preminulim gospodinom. Ništa nije menjano ni u našoj vlasničkoj strukturi, potpuno normalno radimo, ništa nije oduzeto ili zamrznuto”, rekla je ona. Direktor „Dunav hrana grupe” Slobodan Petrović izjavio je sinoć, prenosi Beta, da je Apelacioni sud u Beogradu poništio rešenje Višeg suda kojim je bila zamrznuta imovina grupe i da nema saznanja da je jedan od vlasnika bio Berezovski.KOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Ne pratim dogadjanja u Subotici, ali da li je protekle godine bilo nekih vesti o lobiju na trzistu mleka? Dal je to delo ovog coveka? Ima li nekih vesti o tome

 2. roki kaže:

  Mozda Berezovski nije bio vlasnik Mlekare Subotica ali je Marko Milosevic sigurno. Salford grupa( opljackane pare od gradjana Srbije tokom devedesetih godina) je osnovana da se na pare koje su iznete iz zemlje vrate i legalno operu.
  Mafija brale…

 3. pauk kaže:

  Ako se pare vracaju i legalno..peru..

  u cemu je bio smisao 5. oktobra 2000 godine. Ljudi su tad masovno odlazili u BGd da bi s vlasti skinuli one koji su opet na vlasti, koji su legalno prali i vracali opljackan novac u Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: