Da li Oko sokolovo “doleće” i u Suboticu?

Elektronski sistem za kontrolu neporpisnog parkiranja koji se primenjuje u Beogradu “Oko sokolovo”, predstavljen je gradonačelnocima i predstavnicima devet gradova u Srbiji, a kako su prenele Večernje novosti, nekoliko već zainteresovano za njegovu primenu.

Oni su, kako se navodi izrazili želju da primene taj sistem radi uvođenja komunalnog reda u svojim mestima.

Sa novim sistemom za kontrolu parkiranja upoznali su se i predstavnici vlasti u  Subotici.

Vlasti u Beogradu su inače besplatno ponudile taj softver gradovima iz unutrašnjosti, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić naglasio kako suština tog sistema “nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše”.

Novi sistem će umnogome olakšati rad na terenu kontrolorima “Parking servisa”, jer će “Oko sokolovo”, na parking mestima u ulicama kroz koje prolazi, automatski detektovati vozila za koja nije plaćeno parkiranje, kao i ona koja su prekoračila maksimalno dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni.KOMENTARI

 1. Golub kaže:

  Sećate li se stihova iz pesme “Smrt Smail-age Čengića”?

  „Harač, rajo, harač!“ riče,
  „Harač, harač, il još gore biče!“

 2. Kolompar. Gustika kaže:

  Ovo soko okolovo valda nece videti moj spediter i moju kobilu mici jer nemam ni broj tablicu na kola a moram stati da pokupim gvozdje de ga ima ne mogu ja de oni oce ja samo malo stanem da pokupim sto ima dva minuta i ne smetam bas puno.

 3. Sukob interesa kaže:

  @ Golub

  “Harač, harač, rajo, treba!“

  – „Hljeba, hljeba, gospodaru!
  Ne vidjesmo davno hljeba!“ –

 4. Petar G. kaže:

  Naravno, samo još jedno 1000 novih parking mesta da napravite i jednu centralnu gradsku garažu na više spratova. Ili obezbedite biciklističke staze i bezbedna parking mesta za privatne bicikle po gradu. Ili napravite dobar i funkcionalan i pristupačan gradski prevoz. DA MI KOLA NI NE TREBAJU ! Pa onda može Oko sokolovo.
  A ovako da me kažnjavate jer mi vi biste obezbedili parking mesta, biciklističke staze ili normalan javni prevoz. Iako uredno plaćam sve takse, poreze, naknade, e to neće moći. Cigla, pa u Oko sokolovo na krovu džipčine.

 5. Djuka kaže:

  ma ne treba se bojati, nema jkp parking para za to.
  zar ne vidite da su svake godine u minusu, lol.

 6. (ba)laban kaže:

  Ovo “Oko sokolovo” je stavljeno u upotrebu zbog toga što više ni policijski načelnici ne veruju svojim pandurima, koji selektivno kažnjavaju počinioce prekršaja. Yugo, Fića, Punto i neka sirotinjska auta su redovno na meti ispisivanja prijava i odnošenja “paukom”, dok raznoraznim Audijima, Mercedesima, BMW-ima i džipovima gestapovci ne smeju ni da prismrde. No, po iskustvu iz našeg glavnog grada ni ivo skupo “oko sokolovo” nije donelo nikakvog pomaka kad je u pitanju privilegija pojedinaca. Znači, ako ga dovezemo u Suboticu, biće to bačene pare.

 7. Sofronije kaže:

  Pa naravno da doleće, to je binis saradnika vlasti – pa mora provizija da se uzme, a burazeru da se namesti posao !!! Samo dokle više ???

 8. afet kaže:

  nekako treba zene odvratnuti od toga da nevoze kola jeri smetaju u saobracaju one zauzimaju po dva parking mesta i odtuda manjak parking mesta iskreno pricamo

 9. Radovoljac kaže:

  @KOLOMPAR GUSTIKA Ti si za robiju šta radiš sa tim konjem!!! SRAM TE bilo. Sledeći put vidimo li te zovemo levijatan..

 10. IVICA MAMUZC kaže:

  LEPO BOGAMI ALI PRVO OBEZDITE DA PARKINZI BUDU BEZBEDNII A NE DA PADAJU SUHE GRANE PO AUTOMOBILIMA I PROLAZNICIMA TOKIJO

 11. Mecca kaže:

  Da li je neophodno da se ovaj sistem instalira na vozila od 50.000 evra (Land Rover na slici) ? Siguran sam da može da radni i na nekom automobilu od 10.000 evra (Dačija Sandero, Škoda Fabija i sl.).

 12. Ma da kaže:

  Ne znam kako ce po Subotici kaznjavati kad se tu ne zna ni sta je parking ili trotoar ili put ili biciklisticka staza ? Sta je u Subotici prekrsaj a sta nije,to sam bog i urbanisti Subotici znaju.

 13. lazz kaže:

  vredi se upoznati sa ovim tekstom koji je izasao u Danas pre nekih mesec dana. Mogu da ga uvode u svaki grad ako hoce, i dalje ce biti zakonski ne vazeci.

  https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/zasto-je-oko-sokolovo-pravno-neupotrebljivo/

 14. Frrgrr Mrrr kaže:

  Ma da

  Sve si u pravu ali potreba je za tako necim da bi se kultivisao grad i stanovnistvo tj saobracaj.Licno mislim da u Subotici to nece ici jer su ljudi zatucani pa ih je lako izmanipulisati da je to protiv bundaskenjera,paprikasa i ajvara.Tako da,sve protiv uljeza,pa makar i na nasu stetu.

 15. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Svaki soko savrseno vlada svojim gabaritima, kako u letu tako i na zemlji….barem tako kaze National Geographic Channel.

OSTAVITE KOMENTAR