Da li se još neko seća izbornog slogana SNS-a na poslednjim lokalnim izborima?

Prosle su pune tri godine od poslednjh lokalnih izbora, od kako u Subotici apsolutnu vlast vrši koalicija Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Da li se još neko seća izbornog slogana SNS-a na poslednjim lokalnim izborima? Glasio je POKRENUĆEMO SUBOTICU. U kojoj meri su se ostvarila data obećanja građanima Subotice, neka građani sami procene.

Svake godine smo na godišnjice vršenja vlasti koalicije SNS-SVM držali konferencije za štampu i dali naše viđenje rezultata rada lokalne Samouprave. Sada se polako može podvući crta, pošto je do redovnih lokalnih izbora ostalo jos svega 7 do 8 meseci. U preostalom periodu se ne može uraditi ništa spektakularno, mada nam tek predstoji period kada će se presecati vrpca od stane nosioca vlasti kod svakog novoofarbanog pešackog prelaza.

Pre tri godine smo jasno rekli u Skupštini grada prilikom formiranja nove skupštinske većine, da koalicija SNS-SVM neće doneti ništa dobro Subotici niti njenim građanima. Prevarili smo se. Situacija je još gora nego što smo predvideli.

PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE je dostiglo zastrašujuce razmere – od gradske uprave do javnih preduzeća i javnih ustanova, praćeno najžesce negativnom selekcijom kadrova. Partijski feudi doživijavaju novu renesansu. Zna se koja stranka upravlja kojim javnim preduzećem, javnom ustanovom, sve je podeljeno po principu partijskog plena. Imamo neviđen broj primera: rukovodilac mešaone stočne hrane se imenuje za direktora kulturne ustanove, lice osudeno pravosnažnom sudskom presudom se prima u radni odnos u gradsku upravu. Resursi javnih preduzeéa se i dalje bezobzirno iskorištavaju u partijske svrhe.

KORUPCIJA JE POSTALA ENDEMSKA. Videli smo nekoliko očitih primera, kao što je tender za zimsku sluzbu, za atarske puteve, cevi za palićku kanalizaciju. Unosni poslovi se redom nameštaju firmama sa strane, koje su bliske SNS-u. Očito je da za Subotičane nema posla, ili Suboticani nisu bili spremni da učestvuju na nameštenim javnim nabavkama.

SUBOTICA JE POSTALA SINONIM ZA NASILNIČKO I BAHATO PONAŠANJE LOKALNIH MOĆNIKA. To je teška sramota za grad. Profesor Jovo Bakić je izneo veoma tačnu konstataciju da je ,mafija zarobila drzavu Srbiju”. U našem slučaju možemo konstatovati da je “mafija zarobila i grad Suboticu”. Odrzavanju takvog stanja u Subotici daje bezrezervnu i podaničku podršku i SVM.

Naša odbornička grupa je pred Skupštinom grada tražila smenu gradonačelnika, zbog bahatog ponašanja i teške sramote koju je naneo Subotici svojim ponašanjem i mafijaškim rečnikom. Ostale odborničke grupe nas nisu podržale. Ipak, ostali smo dosledni u stavu da Bogdan Laban nije naš gradonačelnik. Poslednji u nizu skandala je i predlog za izbor počasnog građanina, posthumno, Danila Kiša, za koji se kasnije ispostavilo da je predlog dat bez saglasnosti testamentalne i sudske naslednice i zaštitnice autorskih prava Danila Kiša, njegove udovice Mirjane Miočinović. Zahtevamo da se što hitnije sazove sednica skupštine grada, i ukine doneta odluka o izboru počasnog građanina, a Bogdan Laban da se javno izvini gospođi Mirjani Miočiović za pokušaj zloupotrebe lika i dela Danila Kiša.

Učinak vlasti u Subotici poslednje tri godine je katastrofalan. Strateški projekti tavore ili se realizuju sa velikim i neopravdanim vremenskim kašnjenjem.

 • Regionalna deponija nije do danas proradila — pitamo gde je potrošenih 24 miliona eura,

 

 • Projekat Narodnog pozorišta se realizuje uz ogromno vremensko zaostajanje,

 

 • Prva kasarna se pretvorila u džunglu, projekat fakultetskog kampusa je potpuno odbačen,

 

 • Dom vojske u samom centru Subotice je postao ruglo, umesto da se pristupilo adaptaciji zgrade kako bi se zgrada efikasno iskoristila za društvene i komercijalne sadržaje,

 

 • Projekat unapređenja ekološkog statusa jezera Palić je prava slika nesposobnosti i korupcije na najvišem nivou u radu lokalne samouprave ; kvalitet vode u palićkom jezeru je trenutno najgori u poslednjih deset godina prvenstveno zbog neadekvatnog rada prečistaca otpadnih voda,

 

 • Fabrika vode 2 je već trebalo da proradi i da uživamo njene blagodeti, a tek je ove godine započeta izgradnja, – kolike će se kamate platiti na godinama nepovučena sredstva od 3 miliona eura,

 

 • Akva park — umesto izgradnje hotelskog kompleksa privatnim kapitalom, nakon sprovedenog medunarodnog javnog tendera, pristupilo se izgradnji akva parka budžetskim sredstvima — investicija koja će doneti samo gubitke i dodatna opterećenja gradskom budžetu i biće najveca pljačka budžetskih sredstava u Subotici u poslednjih 20 godina.

 

 

Nažalost, nekoliko kvalitetnih investicija koje su ostvarene u proteklom periodu, kao što su asfaltiranje ulice Tolminske, rekonstrukija Trokadera u MZ Aleksandrovo ili izgradnja pešackih staza u turistickoj zoni na Paliću, ne mogu popraviti očajnu sliku propadanja Subotice.

Narod je sve siromašniji i bedniji, napuštanje Subotice od strane njenih stanovnika svih dobi poprimilo je zastrašujuce razmere. Mnogi naši sugrađani sa pravom ne vide nikakvu prespektivu svog živijenja i budućnost svoje porodice u Subotici. Izgubili su svaku nadu u boljitak na ovim prostorima. Trenutno 6 poslovnih prostora zvrji prazno na korzou u Subotici. To je najbolji pokazatelj ekonomskog kraha i naše bede u kojem se nalazimo. Gradani Subotice ne moraju verovati napred iznetim stavovima, može se slobodno reći da Pokret gradanske Subotice greši u sagledavanju protekle tri godine i današnjeg stanja u kojem se nalazi Subotica, ali mislimo da je većini naših sugrađana sasvim dovoljno da pogledaju u svoj novčanik, i biti će im sve kristalno jasno.

Na kraju ćemo se osvrnuti i na predstojeće izbore za članove saveta mesnih zajednica. Smatramo da je aktuelna skupštinska većina uticaj mesnih zajednica i njenih građana na odluke koje su za njih od vitalnog značaja potpuno obesmislila. Odluke se donose u uskom krugu Ijudi, prvenstveno u partijskim sedištima SNS i SVM-a, shodno partijskim interesima i shodno privatnim interesima uticajnih pojedinaca unutar stranaka na vlasti. Ne vidimo trenutno niti jedan razlog da gradani učestvuju na izborima koja su obična farsa i imitacija demokratije. Smatramo da je i bojkot izbora jasna politicka poruka gradana trenutnim nosiocima vlasti na lokalnom nivou.

 

Subotica, 27.06.2019.

Pokret gradjanske SuboticeKOMENTARI

 1. Wajk kaže:

  Ovome nema šta dodati!Velika sramota za građane Subotice što su dozvolili ovakvu vlast.

 2. ČINJENICA kaže:

  Vlast, pa i lokalna sa SNS-om na čelu, ne ceni se isključivo po izgradnj ili ne ovog ili onog objekta, i to još za naše, zajedničke novce, nego i po odnosu prema građanskim pravima. Drugim rečima, da li u predmetima postupa po propisima i na zakonit način, ili je, kao u mom slučaju, zbog kriminalnog ponašanja pola lokalne samouprave “viđeno”, ako ne za rigoroznije mere, onda barem za disciplinsku komisiju.

 3. Glupavi Pipuš kaže:

  Jencikin (malo)građanski pokret … Nije važno šta se kaže već KO to kaže. A bajke u koje će poverovati debilčine, ponovo nam priča bivši NAJNESPOSOBNIJI gradonačelnik Maglai Jencika koji je Subotičanima za kratko vreme napravio veću štetu od najezde skakavaca.

 4. ISKREN kaže:

  ko je glani u tom pokretu

 5. jaca kaže:

  Jene Maglai u svom mandatu izgradio 0 metara Y kraka. Bogdan Laban ga zavrsava u celosti do kraja godine. Jene Maglai nije bio u stanju da zapocne projekat izgradnje Akva Park-a . Bogdan Laban ga zavrsava u maju naredne godine( radovi intenzivno napreduju). Jene Maglai nije resio problem zapustenih sportskih terena na Palicu i nije bio u stanju da podigne reflektore na gradskom stadionu. Bogdan Laban je realizovao te projekte. Jene Maglai nije bio sposoban da poploca setaliste na Palicu. Bogdan Laban je zavrsio i taj posao. Jene Maglai je obecavao novu atletsku stazu . Bogdan Laban je izgradio kao i novi sistem klimatizacije u hali sportova. Jene Maglai je obecao otvaranje novih granicnih prelaza. Bogdan Laban ih je otvorio. Jene Maglai nije otvorio u svom mandatu ni jednu novu fabriku. Bogdan Laban je otvorio 2 nove fabrike, novi carinski terminal…….

 6. Bradati anonimus kaže:

  – Maglai je bio gradonačelnik pola mandata i to kao član SVM u koaliciji sa SNS
  – Nije Laban završio zaobilaznicu nego je država nastavila gradnju koju je SNS prekinuo dolaskom na vlast 2012.
  – Reflektore smo dobili od FSS i na jedevite jade postavili da bi Spartak mogao da igra superligu
  – Atletsku stazu smo dobili od republike i pokrajine
  – Fabrike je mogao da otvori i Ludi Stipan pošto je industrijska zona davno razrađena. Zasluge gradonačelnika je što nije smetao
  – Radovi na Paliću su nastavljeni gde su prethodni stali
  – Akva park može da bude nešto ali sve govori da će da kasni, da će biti korupcije i javašluka

 7. jaca kaže:

  Bradati anonimus- Maglai je bio gradonacelnik 2,5 godine i imao je dovoljno vremena da nesto uradi a nije uradio nista. Drzava je i ranije pomagala izgradnju Y kraka ali je lokalna samouprava po prvi put svu dokumentaciju na vreme spremila. Drzava moze da pomogne ali trazi kvalitetnog saradnika na lokalu a do sada ga nije imala. Reflektore jesmo dobili od FSS ali Maglai nije bio sposoban da podigne stubove za njih, pa je i to Bogdan Laban resio. Atletsku stazu smo dobili ali zato sto je tim Bogdana Labana uradio svu pripremnu dokumentaciju. Uradjena je posle 40 godina a mnogi su obecavali. Sto se tice fabrika zasto ih Maglai nije otvorio za 2,5 godine ako je zona razradjena tako? A barem je od ludog Stipana bolji 🙂 Sto se tice Palica, zadnje poplocavanje su radile demokrate, kod Maglaija nista. A Akva Park vas vidim boli, bice to prava stvar…

 8. Demokrata kaže:

  Sve ideje koje se završavaju ili će završiti neko drugi započete su ranije.Od y kraka pa do ovog famoznog Aqva Parka.To je bila ideja Dulića.Sad da ste stavili bilo kog drugog retardiranog naprednjaka na vlast zbog vertikale vlasti projekti bi napredovali .E sad da Vas ne pitamo za kvalitet gradnje.To se vidi po pitanju npr pozorišta……..Infrastruktura vam je očajna i neodržavana.Zadnje poplave to dokazuju.Regionalna deponija stoji već tri godine a grad umire u smeću.U Subotici će početi ljudi da obolevaju od srednjevekovnih bolesti kao što je kuga,kolera,tuberkuloza.Gde morate da pokažete stručnost i odgovornost prema svetu a to je taj projekat nema vas nigde.Jer tu nema korupcije.Javni sektor angazujete da glume ekološku zabrinutost.Sve Vam je marketing i laž od diploma,poštenja,obraza…..Ne sramotite se više.

 9. PatriotX kaže:

  Iskreno, do sada najsposobniji gradonačelnik, ceo radni vek u javnom sektoru a privatne investicije milione teške.

OSTAVITE KOMENTAR