Da li znate da je Subotica IT grad? (video)

Kada se spomene Subotica najpre se pomisli na najseverniji grad Srbije, grad secesije, Danila Kiša, salaše, vinarije, jezero Palić, impozantnu Gradsku kući, drugu po veličini sinagogu u Evropi i slično. Međutim, mnogi ne znaju, čak ni njeni stanovnici, da je u novije vreme Subotica postala pravi IT grad. 

Napredak informacionih tehnologija omogućio je da lokacija više nije presudan faktor za poslovanje, a to je iskoristila Subotica u kojoj postoji znatan broj kompanija koje posluju na domaćem i globalnom tržištu. Samo u Subotičkom IT klasteru okupljeno je oko dvadesetak kompanija iz ove oblasti koje zapošljavaju preko 1200 ljudi (od toga preko 500 visoko kvalifikovanih kadrova). Takođe, i mnoge “tradicionalne” kompanije u svojim redovima imaju IT sektore, tako da je ovaj broj i veći.

Zastupljene su različite oblasti, od programiranja (web development, IOS, IOT, Android, Cloud, AI, Database, Embedded, System solutions), digitalnog marketinga, telekomunikacija, mašinskog programiranje i inžinjerstva, preko edukacije, logistike, grafičkog dizajna i brendinga, do razvoja pametnih rešenja (smart buildings), sistema za upravljanje resursima, video igara, internet biznisa i slično.

Ono što takođe ohrabruje jeste da se u Subotici obrazuje značajan broj IT kadrova pa je tako znanje iz navedenih oblasti moguće steći na Ekonomskom fakultetu (smer poslovna informatika i poslovni informacioni sistemi), Visokoj tehničkoj školi, Politehničkoj školi Subotica, tehničkoj školi Ivan Sarić, a sve je više i privatnih centara za učenje o informacionim tehnologijama.

Kako bi se stanovnicima Subotice što bolje predstavio IT ambijent grada, Subotički IT klaster snimio je video koji omogućava gledaocima da zavire u neke od tih kompanija. Snimljen je zahvaljujući sredstvima koje je klaster dobio iz Check IT IPA projketa koji finansira Evropska unija.

(VIDEO)

Subotički IT klaster okuplja subotičke IT kompanije i kompanije iz okruženja, a ima za cilj unapređenje kvaliteta života u gradu i kreiranje bolje veze između subotičkih kompanija, lokalne samouprave i članica klastera. Namera je da se kroz aktivnost klastera pomogne mladim ljudima da steknu znanje o IT-ju i da se stvore uslovi za njihov ostanak u gradu i poslovni napredak.KOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Najlepši grad sa najboljim ljudima. Privelegija je živeti u Subotici za sve generacije. Evropski mentalitet uz čuvanje izvornog. Srećan praznik sugradjani i ostanimo i dalje najmultikulturniji grad u regionu gde se ceni svoje a poštuje tudje.

 2. Lepa nasa varos kaže:

  @ Toranj
  Steta da ga psi lutalice zajedno sa onima koji to generisu, cine Balkansko kasabom.
  Blagoslovene Bozicne praznike. svim sugradjanima.

 3. asd kaže:

  Malo ce to da se prepolovi. Mnogi ce pobeci od haraca koji je PU krenula da otima

 4. Pera kaže:

  Jebote, kakav atak na mozak!

  A tek ovaj „Toranj“, sa lokal-patriotskim nickom, rasturač agitpropagande. Realnost je potpuno suprotna. Trajne laži svetskih lažova.

  Eto vam vašeg „grada“ „velegrada“ „najgrada ikada u istoriji svih gradova“.

  Toranj „gradske“ kuće, koja od izgradnje tone godišnje jedan centimetar, centar je vašeg sveta. Užas!

 5. radmilo todosijevič kaže:

  Posle Saveznog zavoda za statistiku, na Ekonomskom fakultetu u Subotici je instaliran prvi veliki kompjuter „Hanivel“ a studenti iz Beograda i drugi su dolazili na ekskurzije da vide to čudo.. I danas je taj fakultet gromada na planu IT. Srečno Subotice

 6. vlado kaže:

  E moj Radmilo. Mozda je instaliran prvi veliki kompjuter ali to nije zbog znanja vec zbog para. Sada studenti iz Beograda na Ekonomski fakultet mogu da dolaze da vide kako izgleda IT pre 20 godina jer sve je to istorija. Cak i pre 20 godina, kada sam ja studirao, IT obrazovanje u Subotici je bio veoma zaostalo sa starim, filozofskim i neprakticnim i neprimenjivim programima. Zadnjih godina VTS je poceo da daje stvarno kvalitetne IT srucnjake, a do tada jedini kvalitet su bili samouki IT strucnjaci.
  Naravno, drzava sada zeli da uzme ne deo prihoda tim ljudima vec ceo prihod. Zaslugu za takve ideje imaju par vecih IT firmi jer ne mogu da nadju jeftinu IT radnu snagu i sada uz pomoc drzave stvaraju ambijent da neki IT strucnjak umesto 1500e treba da radi za 500e a razliku da ubiraju te kompanije i isplacuju deo za mito jer su im odobreni ti glupavi zakoni.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 37 = 40